Oraşul Braşov
Astăzi vă propunem un popas într-un oraş-târg medieval, din centrul României: Brașov.
Ana-Maria Cononovici, 20.11.2021, 16:43
Cetatea medievală locuită a Brașovului este una dintre puținele de acest gen din Europa şi atrage cu obiective turistice de secol XIV-XVII. Cu o viaţă culturală efervescentă, Braşovul atrage turişti în tot timpul anului şi din toate colţurile lumii, după cum ne-a spus cu mândrie Cristian Macedonschi, Președinte al Asociaţiei Smart City Brașov şi Vicepreşedinte al Organizaţiei Patronale a Hotelierilor de aici:
Braşovul este capitala turistică a României neîncoronată, chiar dacă avem coroana în sigla oraşului. Avem cei mai mulţi turişti. Braşovul este atractiv în fiecare anotimp. Chiar acuma, toamna, este atât de frumos să priveşti muntele Tâmpa, natura din jurul Braşovului, care îşi schimbă culorile de la o zi la alta şi ne bucură cu acest sentiment frumos de toamnă. În Braşov, sigur, atracţia principală este Biserica Neagră, care este cea mai mare clădire gotică dintre Viena şi Istanbul. Braşovul a fost deja din Evul Mediu un oraş foarte important, a fost oraş-târg, unde toate mărfurile din Orient, treceau vama la Castelul Bran, erau taxate şi plecau în vestul Europei. De aceea Braşovul era foarte bogat şi bogăţia asta s-a arătat prin biserica Neagră, care şi-a primit numele acesta mult mai târziu, după marele incendiu, la sfârşitul sec. al XVII-lea. Biserica Neargă are şi o biserică soră la Nurenberg.”
Biserica Neagră este renumită şi pentru cea mai mare orgă din sud-estul Europei, cu peste 400 de tuburi. Aici sunt încă găzduite numeroase concerte de orgă. Un alt reper turistic unic este reprezentat de Strada Sforii, cunoscută ca fiind cea mai îngustă stradă din oraș, cu aproximativ 1,3 m lățime. Se spune că ar fi fost creată în secolul al XV-lea ca o cale de acces pentru pompieri. Cum se pregăteşte Braşovul de sărbătorile de iarnă, am aflat tot de la Cristian Macedonschi:
Sunt pregătite evenimentele de Crăciun. Staţiunea Poiana Braşov care este un cartier al oraşului Braşov se pregăteşte de perioada frumoasă de iarnă, de sporturile de iarnă, de evenimentele frumoase din Poiană, de târgurile de Crăciun, care vor fi anul acesta pe mai multe piaţete din Braşov. Pe 16 decembrie organizăm Hai, la Braşov”, un eveniment online, de promovare a Braşovului turistic, unde o să discutăm de cetăţi, de castele, de tradiţiile oraşului, tradiţii muticulturale, fiindcă aici au trăit maghiari, români şi saşi în pace peste 800 de ani, despre tradiţiile culinare, despre cultură şi, desigur, despre turismul activ, sport, vacanţele la schi şi nu numai.”
Aproape de încheiere, în această perioadă, este şi ediţa a II-a a Bienalei Albastre, prima bienală internațională de arte vizuale din istoria culturală a oraşului, organizată de Asociația Culturală Artessentia și rod al colaborării cu alte organizații și instituții de cultură prestigioase, precum Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, Uniunea Artiștilor Plastici, Teatrul Sică Alexandrescu, Opera Brașov, Filarmonica Brasov, Centrul Cultural „Reduta”, Muzeul Casa Mureșenilor, Muzeul de Artă, şi alţii. Dar oraşul vă aşteaptă în permanenţă cu evenimente culturale diverse.