Atracții turistice în orașul Turda
Orașul Turda se află printre așezările vechi și importante ale istoriei României.
Daniel Onea, 26.10.2021, 16:35
Orașul Turda se află printre așezările vechi și importante ale istoriei României. Localitatea s-a dezvoltat în lunca râului Arieș, iar, datorită descoperirilor arheologice, aflăm că zona actualului oraș și împrejurimile sale a fost locuită încă din preistorie. În prezent, veți găsi urme ale trecutului bogat peste tot în orașul Turda și în împrejurimile lui. În parcul din centrul orașului, de exemplu, veți găsi lapidariul, o colecție de vestigii din perioada romană. Nu departe de aici, vă puteți opri la Muzeul de Istorie din Turda. Acesta este organizat într-un vechi palat voievodal și deține un patrimoniu cultural bogat alcătuit din 40.000 de exponate. Monica Codreanu, directoarea Salinei Turda, este ghidul nostru de azi.
Orașul și împrejurimile lui sunt încărcate de istorie și oferă o varietate de atracții turistice. Dintre acestea, cele mai importante sunt Cheile Turzii, o rezervație naturală la 30 de km de Turda. Este o rezervație complexă geologică, floristică, arheologică, faunistică și oferă un peisaj excepțional, cu foarte multe peșteri, specii de plante, animale sau fluturi. Lungimea Cheilor Turzii este de doi km, iar turiștii pasionați de aventură pot practica alpinismul sau zborul cu parapanta. Mai există castrul roman, important monument istoric, arheologic, din zonă. De asemenea, în centrul orașului e situat Muzeul de Istorie care deține un patrimoniul valoros, structurat în colecții din perioada preistorică, romană, postromană sau medieval-modernă. Tot în centrul orașului, lângă muzeu se află biserica reformată calvină, cel mai vechi monument păstrat în Turda.”
Salina din Turda e celebră în toată lumea. A fost declarată de către o asociaţie internațională a balneologilor drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii. Și acest obiectiv turistic are o istorie bogată. Primul document care menționează în mod explicit existența unei exploatări de sare la Turda a fost emis de cancelaria maghiară în anul 1271, spune Monica Codreanu:
Prin documentul respectiv, ocna de sare de la Turda, așa cum a fost denumită, a fost dăruită corpului clericilor catolici din Transilvania. Documentele din acea vreme mai vorbesc despre importanța salinei ca fiind principala sursă de aprovizionare cu sare din regiune. Salina a fost, de asemenea, utilizată ca adăpost antiaerian începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Apoi, a servit ca depozit de brânzeturi, în anul 1950. Lucrările de modernizare și amenajare a Salinei au început în anul 2008, când, printr-un amplu proces, a fost combinată în mod armonios modernitatea cu păstrarea elementelor tradiționale, care se pot vedea și azi într-o excelentă stare de conservare. Aș putea menționa scările, balustradele, din lemnul care lucrează din data respectivă. În Sala Crivacului există vagoneți din acea vreme și, de asemenea, altarul s-a păstrat. Partea modernă este reprezentată de iluminat în cele două mine și de-a lungul tunelurilor prin care se străbate salina. Liftul panoramic oferă o vedere de ansamblu asupra minei Rudolf și mai există un alt lift, amplasat între cele două mine: Rudolf și Teresia. De asemenea, s-a realizat și o sală modernă de tratament.”
Salina a devenit prin lucrările de amenajare un adevărat muzeu al mineritului în sare. Monica Codreanu, directoare: Este un labirint prin care turistul poate străbate tunelurile prin care se intră în mină. Acesta poate staționa în baza de tratament, unde poate beneficia de efectul aerosolilor salini și de climatul respectiv. Se poate coborî cu liftul în mina Rudolf, care este cea mai mare. Din acesta, se va ajunge în mina Teresia, unde există un lac subteran. Este singura salină din lume care deține un lac subteran, sărat, la 120 de metri adâncime. Avem un grup de ghizi la dispoziția turiștilor. Ei pot prezenta salina în limbile engleză, germană, spaniolă, italiană, în funcție de solicitări. Toți turiștii care vin vor să viziteze obiectivul prin interesul pe care acesta l-a trezit pe plan internațional. Pe de altă parte, efectul incontestabil al aerosolilor salini ajută și se simte în tratarea unor afecțiuni precum bronșita, sinuzita, alergiile sau afecțiunile cutanate.”
Vizita în Turda se poate încheia la Fabrica de Bere Mendel. Aceasta a fost construită în perioada 1756-1814 și producea cea mai bună bere din regiune.