Brăila
Ne îndreptăm azi spre sud-estul României și ajungem într-un oraș cu un potențial turistic foarte mare, cu o istorie bogată, cu monumente deosebite care atestă această istorie, dar și cu numeroase atracții naturale.
Daniel Onea, 14.09.2021, 15:22
Ne îndreptăm azi spre sud-estul României și ajungem într-un oraș cu un potențial turistic foarte mare, cu o istorie bogată, cu monumente deosebite care atestă această istorie, dar și cu numeroase atracții naturale. Brăila este o destinație de city break, de final de săptămână, ușor de accesat din București, fiind la o distanță de doar două ore și jumătate cu mașina, spune Mihaela Roșu, profesoară de geografie și ghid de turism:
Noi, cei care stăm aici, suntem de două ori norocoși. Avem Dunărea, cu Parcul Natural Balta Mică a Brăilei. Aici se pot desfășura foarte multe activități, plimbări pe Dunăre, pe canale, pe lacurile și insulițele care există acolo. Acest parc are statut de rezervație, se întinde pe o suprafață destul de mare și există acolo și ecotrasee. Pe de altă parte, orașul Brăila are un patrimoniu arhitectural fantastic, unul dintre cele mai mari din spațiul extracarpatic. Pe aproximativ 140 de hectare, există străduțe vechi, iar tot arealul din centrul istoric al orașului are statut de monument istoric și pot fi vizitate foarte multe obiective.
Există clădiri monumentale, foarte vechi, continuă Mihaela Roșu. În general, patrimoniul arhitectural datează din secolul al XIX-lea, după 1830-1850. Sunt foarte multe clădiri construite pe final de secol XIX și au arhitectură specifică. De exemplu, teatrul Maria Filotti a fost la origine un han și data de prin 1850, fiind modificat de-a lungul timpului. Este extrem de spectaculos, renovat în perioada comunistă și merită văzut, mai ales că poartă numele unei mari actrițe de origine brăileană. Pe vremuri, aici juca actrița Sarah Bernard. Există, apoi, Muzeul Brăilei Carol I. Este, la fel, o clădire monumentală din secolul al XIX-lea, fostul hotel francez. Are o istorie fascinantă. Aici s-au oprit multe personalități: de la scriitori precum Ion Luca Caragiale. Are opt secții care pot fi vizitate. Una dintre ele este Centrul Cultural Nicăpetre, fostă casă de armator grec, care găzduiește colecțiile unui sculptor celebru, Nicăpetre, tot de origine brăileană. Apoi, se poate vizita strada Regală, o atracție în sine, foarte veche și emblematică pentru Brăila. Amintește foarte mult de orașele de acum un secol.
Vă puteți opri, apoi, în Piața Traian, care, pe vremuri se numea Piața Sfinții Arhangheli, după numele unei bisericuțe care există și astăzi. Mihalea Roșu. Piața e înconjurată de foste hanuri, hoteluri, la fel, edificii spectaculoase. În final, toată zona portului e interesantă. Încă avem ancorată acolo nava Mureș. Aceasta a fost nava de protocol, un moft al cuplului Ceaușescu. Avem, de asemenea, o navă cu zbaturi, cu aburi, din 1914: vasul Borcea. Acesta e încă funcțional, are capacitate foarte mare și face plimbări pe Dunăre. Brăila a fost un oraș comercial și există foarte multe mori. După al doilea Răszboi Mondial, industria panificației și a morăritului era înfloritoare aici. Pot fi admirate, de exemplu, morile Lykiardopoulos sau Violattos, care au avut proprietari greci.
Brăila a fost un oraș cosmopolit. Aici au locuit peste 20 de minorități etnice. Acestea și-au lăsat amprenta și asupra bucătăriei locale. Astfel, veți putea redescoperi vechi rețete grecești, borșuri lipovenești delicioase și, bineînțeles, mult pește, gătit în toate felurile.
În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!