Curmătura Oltețului
Mergem în judeţul Vâlcea, unde urcăm pe lângă Cheile Olteţului până pe Curmătura Olteţului.
Ana-Maria Cononovici, 14.08.2021, 18:36
Astăzi vă invităm pe drumuri de munte. Mergem în judeţul Vâlcea, unde urcăm pe lângă Cheile Olteţului până pe Curmătura Olteţului. Un drum extraordinar din punctul de vedere al peisajului. Traseul începe de la Mănăstirea Polovragi și intră brusc în Cheile Oltețului, pe care le parcurge în întregime. Oltețul este un râu mic, care a reușit să sape unul dintre cele mai înguste canioane din Europa. Cheile sunt străjuite de stânci verticale și foarte înalte, iar râul este undeva foarte jos, abia vizibil din drum. În unele zone albia sa spectaculoasă ajunge până la o lățime de doar 70 de cm. Drumul a fost săpat relativ recent, și pe alocuri deplasarea se desfăşoară sub arcade de stâncă.
Drumul pe chei se poate face cu o maşină de teren sau pe jos, bucurându-vă de răcoarea și vuietul râului. Cheile au aproximativ 2 km, iar la jumătatea lor se află Peștera Polovragi, o peșteră plină de mister și legende.
Ion Macovei, proprietar de pensiune din zonă, ne-a condus pe culme, la 1615 metri şi ne-a povestit: “În dreapta avem masivul Parâng, platoul merge până în Urdele, intersectează Transalpina, traversează şi merge la Lacul Cârcescu, către munţii Căpăţânii. Drumul e acela, pietruit, urcă până sus, are o serie de stâne şi trasee care coboară către localităţile din jur, Polovragi, Petrani. Drumul acesta merge în continuare, se coboară până la Petrimanu şi de acolo se poate coborî la Brezoi, pe drumul naţional către Valea Oltului. Ca să mergem cu maşina până aici am făcut două ore, pe partea astalaltă facem vreo patru, ca să ajungem înapoi la Polovragi. Drumul este foarte greu şi îngust. Stâne, gol alpin, zăpadă.
Priveliștea spre sud este încântătoare – se vede toată valea Oltețului și drumul pe care am venit, iar spre nord se vede toată creasta munților Latoriței. Curmătura Oltețului este un punct important de plecare pe traseele de pe cei doi munți. Pe drumul ce urcă abrupt spre munții Căpățânii putem ajunge până pe vârful Nedeia (2130 metri), și mai departe putem parcuge creasta. Munții Căpățânii, deși înalți, sunt lini și brăzdați de drumuri forestiere ce deservesc multele stâne. Pe partea cealaltă, spre Parâng, sunt marcaje care urcă abrupt spre muntele, iar drumeţia poate continua până pe vârful Păpușa și Rânca.
În zonă se găsesc adesea ciobani care așteaptă mașinile care le vor prelua laptele și brânza. Iar în vale ajunşi, vă puteţi caza la pensiuni de două sau trei margarete, aflate din zonă.