Transilvania gastronomică
Centrul României este încărcat de istorie, de legende și de povești. Peisajul rural transilvănean a încântat dintotdeauna turiştii români şi străini deopotrivă.
Daniel Onea, 20.07.2021, 12:00
Centrul României
este încărcat de istorie, de legende și de povești. Peisajul rural
transilvănean a încântat dintotdeauna turiştii români şi străini deopotrivă. Dacă
Transilvania se promovează, de obicei, prin cele mai vechi și mai frumoase
biserici fortificate, în ultimii ani, gastronomia a început să joace un rol
important. Rețetele vechi, păstrate de la o generație la alta, reinterpretate
sau originale, au devenit o componentă tot mai apreciată a ofertei turistice.
Cristian Cizmaru este manager de proiect la Asociația My Transylvania.
Transilvania cuprinde o regiune foarte mare dintre Carpați, unde, de-a
lungul timpului, au trăit mai multe popoare. Faptul că am conviețuit în mai
multe etnii a dus la o foarte mare diversitate în ceea ce se numește cultura
gastronomică. De exemplu, în sudul Transilvaniei, unde suntem noi activi cel
mai mult, în județele Sibiu, Brașov și Mureș, avem 11 influențe culturale în
farfurie. În momentul în care mănânci, poți găsi influențe de la șapte popoare
existente, plus patru influențe care au venit din zonele din jurul
Transilvaniei. Pe unde mergem prin sate, facem același exercițiu. Gătim cu cei
din comunitate și pregătim o masă prin care dorim să le arătăm vizitatorilor ce
anume se poate mânca în satele din Transilvania.
Pentru a
exemplifica modul de desfășurare a unui astfel de eveniment, Cristian Cizmaru
ne vorbește despre cel mai recent eveniment. A fost un eveniment în
localitatea Râul Sadului, acolo unde avem o comunitate românească foarte mare,
care are o ocupație foarte mare, oieritul. Oieritul a dus la existența mai
multor tipuri de brânză, iar noi am vrut să celebrăm și să promovăm burduful de
munte. Este o zonă care se face numai în zona muntoasă, la stâne, la o
altitudine de peste 1600 de metri și doar între iunie și septembrie. Ca să
exemplificăm cât e de greu să urci și să cobori de fiecare dată de la stână, cu
laptele sau cu burdufii gata închegați, am avut o competiție sportivă care s-a
numit Burduf Challenge. Oamenii au alergat până la o colibă și s-au întors,
având în fața lor pregătită o masă mare, cu toate specialitățile locale.
Calendarul
evenimentelor este bogat. Aflăm de la Cristian Cizmaru, manager de proiect la
Asociația My Transylvania și câteva detalii practice. Începem cu o invitație. În 1 august, de data aceasta la o fermă de vaci, unde există o rasă
din Transilvania, numită sura de stepă. Sunt niște vaci albe, cu coarne foarte
mari. Este o rasă foarte puternic legată de cultura și de poporul maghiar. În
satul Cobor, la nord de Făgăraș, vom organiza un brunch transilvănean, la fel,
bazându-ne pe produsele din localitate, în care felurile principalele sunt
asigurate de aceste văcuțe. Noi ne promovăm mereu evenimentele pe o pagină de
internet care se numește eat-local.ro, în traducere mănâncă local. Având foarte
mulți vizitatori străini, este o pagină în limba engleză. Ei sunt bucuroși că pot
avea acces la această parte de cultură gastronomică. E foarte greu să ajungi
într-un sat și să găsești pregătite zeci de feluri de mâncare, cum avem noi, în
ideea de a degusta. Porțiile nu sunt mari și se poate gusta din toate câte un
pic. În al doilea rând, turiștii se bucură că au ocazia de a intra în contact
cu comunitatea locală. De regulă, când vin ei, vara, oamenii sunt foarte
ocupați la câmp, cu fânul sau cu animalele. Așa că, într-o duminică în care noi
îi așteptăm la aceste brunchuri, chiar cei din comunitatea locală stau în
spatele meselor și explică preparatele tradiționale.
În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă
destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!