Cicloturism în Brașov
Vă doriți o vacanță activă fie în mediul urban, fie în cel rural? Această experiență se poate trăi din plin în România, pe bicicletă, în tot mai multe orașe și zone verzi.
Daniel Onea, 06.07.2021, 16:37
Vă doriți o vacanță activă fie în mediul urban, fie în cel rural? Această experiență se poate trăi din plin în România, pe bicicletă, în tot mai multe orașe și zone verzi. Iar, fiindcă cicloturismul are atât de mult succes, la poalele Tâmpei, în Brașov, a avut loc recent prima ediție a unui târg specializat. Principalul obiectiv al Târgul de Cicloturism Brașov a fost promovarea județului Brașov ca destinație de excelență pentru cicloturism, alături de promovarea bicicletei ca mijloc de mobilitate și agrement pentru turiști. Cristian Macedonschi, președintele Asociației Smart City Brașov și organizatorul acestui eveniment.
Cicloturismul e o formă specială de turism care a avut o ascensiune extraordinară în ultimii ani. Pandemia a accentuat ascensiunea aceasta, devenind o mare tendință la nivel mondial. Județul Brașov, Țara Bârsei, Țara Făgărașului, zona Cetății Rupea sunt predestinate. De fapt, toată zona Transilvaniei este perfectă pentru cicloturism, atât prin oferta culturală, cât și prin cea gastronomică, inclusiv prin cea viticolă. Cicloturismul este o combinație între mișcare, sport și natură, cultură, gastronomie și degustări de vin.”
Cristian Macedonschi, despre atmosfera de la evenimen: Sunt foarte mulțumit. Singura mea nemulțumire a fost vremea, A fost un pic prea rece și ploios pentru luna iulie, însă au venit turiști din România, turiști străini care se aflau în Brașov. S-au bucurat să testeze bicicletele electrice pe care operatorii prezenți le ofereau în acest scop. Experiențele cu bicicletele electrice sunt extraordinare și complet diferite față de experiența cu o bicicletă clasică. Fără susținerea atât a autorităților care să dezvolte infrastructura de piste de biciclete, dar și a Federația Industriei Hoteliere din România, n-am fi putut organiza acest eveniment și n-am fi putut promova la adevărata valoare traseele de cicloturism. Turiștii care vin să facă aceste trasee trebuie să se cazeze, iar Federația Industriei Hoteliere din România este un partener de nădejde pentru acest demers și pentru promovarea cicloturismului în toată România.”
Turiștii străini pleacă din România cu o impresie bună și vin în număr din ce în ce mai mare, spune Cristian Macedonschi, președintele Asociației Smart City Brașov: Din 2019 a început deja să se dezvolte cicloturismul la noi, primind mulți turiști din Germania, din Elveția, din Austria, dar și din Israel. Îmi amintesc de un grup deosebit din 2019, din Israel, cu turiști nevăzători care doreau să se bucure, totuși, de această experiență. Astfel, o agenție din Brașov a cumpărat biciclete tandem. Astfel, ghizii mergeau în față cu bicicleta, iar turiștii stăteau în spate și ascultau ceea ce li se povestea. Astfel, li s-a asigurat experiența unui cicloturism adevărat prin natură, în Transilvania.”
Venind în centrul României, la munte, în Brașov, nu e nevoie să aveți o bicicletă ca să vă bucurați de oraș sau de mediul rural pe două roți. O puteți închiria. Cristian Macedonschi: Există agenții specializate care au atât biciclete clasice, cât și biciclete electrice, pe care le pun la dispoziție, oferă ghidaj pe rutele de cicloturism și inclusiv transportul de bagaje. Astfel, turiștii se pot bucura de trasee și de mișcare fără nicio grijă pe traseu. Una dintre cele mai frumoase rute care se folosește la ora actuală în cicloturismul din Transilvania este Via Transilvanica. Este o rută de drumeție, dar ideală și pentru bicicletă, care traversează toată Transilvania. Turiștii o pot parcurge pe etape, fiindcă e foarte lungă, și pot descoperi Transilvania în toată frumusețe ei naturală și culturală.”
Invitația a fost lansată. Până data viitoare, când vă așteptăm cu o nouă propunere de vacanță, drum bun și vreme frumoasă!