Murfatlar
Astăzi vă invităm într-o zonă ce aminteşte mai degrabă de vinurile produse aici şi de întinse suprafeţe de viţă de vie: Murfatlar.
Ștefan Baciu, 26.06.2021, 10:13
Astăzi vă invităm într-o zonă ce aminteşte mai
degrabă de vinurile produse aici şi de întinse suprafeţe de viţă de vie:
Murfatlar. Mergem în Dobrogea, în județul Constanța, într-un loc în care
săpăturile arheologice indică urme de locuire datate înainte de anul 992 e.n.,
dar atestat documentar cu acest nume din anul 1855, urmând ca pentru câteva
decenii să poarte denumirea de Basarabi.
Pentru mulţi dintre noi, Murfatlar este un reper
în drumul spre mare. Murfatlar înseamnă însă mult mai mult, după cum am aflat
de la Adrian Boioglu, jurnalist de turism
Cu siguranţă Murfatlar este dintre destinaţiile care merită văzute atunci
când mergem pe litoral şi nu numai. Eventual putem să facem o vizită în
localitatea Murfatlar, pentru că zona oferă o multitudine de obiective
turistice şi mai ales naturale, care merită vizitate. Vorbim aici de celebrele
bisericuţe de cretă, care, din păcate sunt închise acum, dar zona poate fi
vizitată. Se lucrează intens pentru obţinerea aprobărilor de la Ministerul
culturii şi de la Muzeul de istorie şi arheologie Constanţa, pentru ca acele
bisericuţe să fie deschise sau măcar să fie construite nişte replici 3D, care
pot fi vizitate de către turişti. Chiar dacă nu putem vizita bisericuţele de
cretă, în zonă avem dealurile de cretă de la Murfatlar şi, la fel de
interesant, este şi un lac care are culori deosebite datorită reliefului şi
rocilor care sunt în jurul lui. Mai mult decât atât, în zona Murfatlar avem
podgoriile Murfatlar, cunoscute de altfel pentru o istorie destul de lungă.
Aceste podgorii au dat vinuri foarte cunoscute, care sun în continuare premiate
la competiţiile internaţionale de profil.
Dacă vă opriţi la Murfatlar, atunci poate ajungeţi
şi la rezervaţia naturală din apropiere. Revine cu detalii Adrian Boioglu: Mai mult decât atât, avem şi
rezervaţia naturală Fântâniţa Murfatlar, un loc vizitat de cei care sunt
interesaţi să vadă flora şi fauna din zonă. Dacă acum o sută de ani acolo se
ţineau cureşurile tătăreşti, adică un fel de arte marţiale tătăreşti, acum zona
a devenit una unde vin doar cei pasionaţi de natură. Şi trebuie să spunem că în
zonă există şi o grădină de vară foarte frumoasă, care poate fi vizitată, aşa
că vechile chefuri la grătare au fost înlocuite de o atmosferă mult mai
civilizată, dedicată celor care îşi doresc să petreacă timp în natură, în acea
zonă.
Rezervaţia Fântâniţa Murfatlar este accesibilă pe jos sau cu maşina, este situată la
ieşirea din Murfatlar, către localitatea constănţeană Ciocârlia, este la
aproximativ 3 kilometri de localitate. De altfel, drumul către Ciocârlia este
drumul care face legătura cu Autostrada Soarelui şi atunci este foarte bine
administrat, e un drum bun pe care se poate ajunge fără nicio problemă, odată
ce ai ieşit de pe drumul naţional vei face stânga către rezervaţie, mai mergi
doar câţiva kilometri pe un drum forestier şi ajungi într-o zonă de poiană,
care deschide rezervaţia, iar acolo ai acea fântâniţă, despre care se vorbeşte,
care este un izvor de unde poţi să bei o apă curată, filtrată de roca
calcaroasă din zonă.
Jurnalistul de turism Adrian Boioglu este
convins că zona Murfatlar are multe de oferit vizitatorilor Cu siguranţă, Murfatlar are mai multe atracţii turistice, dar
printre ele aş dori să menţionez priveliştea superbă asupra Canalului Dunăre
Marea Neagră, care trece prin Murfatlar. Se poate ajunge la o mănăstire situată
deasupra canalului Dunăre – Marea Neagră, unde sunt de altfel montate literele
Murfatlar, nişte litere uriaşe pe un deal. Oricine poate să urce până acolo pe
scări sau cu maşina şi să observe acel peisaj. Sunt aproximativ 200 de trepte
care duc la acel monument, poţi să vizitezi o mănăstire foarte frumoasă,
realizată din piatră, dar poţi să ai şi o privelişte superbă asupra oraşului.
O vizită la Murfatlar, presupune şi un
popas la Podgoria și crama Murfatlar, cu vizitarea muzeului, degustarea a până
la 9 sortimente de vin, şi unde se poate lua masa, cu un meniu tradiţional, cu
muzică şi voie bună.