Grădina Botanică din Iași
Înființată acum 165 de ani, în anul 1856, Grădina Botanică din Iași este prima grădină botanică universitară din România, dar și cea mai mare din țară, unică prin numărul de specii vegetale, dar și prin măsurile speciale de conservare.
Daniel Onea, 13.04.2021, 15:44
Înființată acum 165 de ani, în anul 1856, Grădina Botanică din Iași este prima grădină botanică universitară din România, dar și cea mai mare din țară, unică prin numărul de specii vegetale, dar și prin măsurile speciale de conservare. În prezent poartă numele fondatorului, medicul și naturalistul Anastasie Fătu. Încă de la fondare, este coordonată și administrată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iași, după cum aflăm de la Cătălin Tănase, profesor universitar, doctor, la Facultatea de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, membru corespondent al Academiei Române:
În secțiile instituției, sunt organizate activități didactice și de cercetare, care vizează cu predilecție conservarea diversității plantelor și utilizarea acestora ca resursă de lungă durată. Pentru vizitatori, Grădina botanică este deschisă zilnic, indiferent de anotimp. Publicul care alege Grădina botanică din Iași, pe lângă posibilitatea de a se deconecta, mai poate aprofunda cunoștințe despre plante, dar și despre alte viețuitoare. De exemplu, despre păsări, care pot fi observate în parcurile din spațiile urbane și, de asemenea, credem noi, poate remarca și noi abordări de arhitectură peisagistică, în mod special, formele topiare (copacii şi arbuştii capătă diferite forme în urma tăierii acestora, ca la sculptură). Amenajarea grădinii botanice pe dealul Copou este cel de-a șaselea amplasament. Pe acesta, a fost organizată începând cu anul 1963, continuată și dezvoltată permanent.
Cadrul natural oferă condiții excelente pentru conservarea fondului genetic de plante indigene și exotice, pentru educație, cercetare și recreere, spune Cătălin Tănase, profesor universitar, doctor, la Facultatea de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași: În prezent, Grădina Botanică ocupă o suprafață de 88 de hectare, fiind organizată în zece secții. Colecțiile reunesc 11.000 de taxoni vegetali care provin din diferite regiuni biogeografice. Aceștia sunt cultivați în condiții protejate, în sere și solarii și în secțiile exterioare. Caracterul unic al Grădinii Botanice din Iași e conferit de valoarea patrimonială remarcabilă a colecțiilor științifice și, credem noi, de secția destinată persoanelor cu dizabilități de vedere. Aici, speciile de plante bogate în uleiuri eterice sunt prevăzute cu explicații în alfabetul Braille. Simboluri ale instituției noastre sunt și cele două exemplare de tei argintii, de peste zece metri înălțime, plantați în anul 1981 în secția biologică.
Colecțiile din secțiile grădinii botanice sunt prezentate sub forma unor expoziții permanente sau temporare, sunt deschise publicului de peste cinci decenii, unele fiind considerate de referință la nivel național și internațional. Cătălin Tănase, profesor universitar, doctor, la Facultatea de Biologie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași:
De exemplu, în lunile februarie și martie, sunt prezentate colecții cu azalee și camelii încă din anul 1975, ulterior, expoziția fiind completată cu orhidee, crotoni, cactuși, bonsai și plante carnivore. Este o expoziție destinată plantelor exotice cultivate în complexul de sere. Începând cu luna martie, până în luna octombrie, în secțiile exterioare se pot remarca numeroase soiuri și hibrizi de lalele, narcise, liliac, bujori, iriși, trandafiri și dalii. În perioada septembrie-noiembrie, începând din anul 1976, sunt prezentate în cadrul unei expoziții intitulată Flori de toamnă o colecție unică de crizanteme, formată în prezent din 450 de taxoni, dintre care unii sunt rezultatul activităților de cercetare din grădina botanică, precum și soiuri de dovlecei, ardei sau de varză decorativă. Unicitate credem că prezintă și colecțiile de ciuperci comestibile și toxice, cu un mare impact educativ. Sunt colectate, în general, din pădurile din nord-estul României. Acestea sunt prezentate publicului în stare proaspătă.
Una dintre cele mai importante activități ale grădinii botanice din Iași este editarea încă de la fondare a catalogului cu oferta de semințe, acesta fiind expediat la solicitarea a peste 500 de instituții din țară și din străinătate, din 60 de țări de pe toate continentele. Grădina Botanică din Iași are anual peste 300.000 de vizitatori din țară și din străinătate.