Salina Turda, poarta spre inima Transilvaniei
Destinația noastră de azi e celebră în toată lumea. A fost declarată de către o asociaţie internațională a balneologilor drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii.
Daniel Onea, 02.03.2021, 16:43
Destinația noastră de azi e celebră în toată lumea. A fost declarată de către o asociaţie internațională a balneologilor drept cea mai eficace salină din Europa în tratarea bolilor respiratorii. A urmat modernizarea cu ajutorul fondurilor europene. Recent, a fost efectuat un studiu la Salina Turda, care dovedește eficacitatea tratamentelor cu aerosoli salini în cazul celor care au fost infectați cu virusul SARS CoV-2. Monica Codreanu, director al Salinei Turda, spune că istoria obiectivului nostru este una impresionantă. Primul document care menționează în mod explicit existența unei exploatări de sare la Turda a fost emis de cancelaria maghiară în anul 1271:
Prin documentul respectiv, ocna de sare de la Turda, așa cum a fost denumită, a fost dăruită corpului clericilor catolici din Transilvania. Documentele din acea vreme mai vorbesc despre importanța salinei ca fiind principala sursă de aprovizionare cu sare din regiune. Salina a fost, de asemenea, utilizată ca adăpost antiaerian începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial. Apoi, a servit ca depozit de brânzeturi, în anul 1950. Lucrările de modernizare și amenajare a Salinei au început în anul 2008, când, printr-un amplu proces, a fost combinată în mod armonios modernitatea cu păstrarea elementelor tradiționale, care se pot vedea și azi într-o excelentă stare de conservare. Aș putea menționa scările, balustradele, din lemnul care lucrează din data respectivă. În Sala Crivacului există vagoneți din acea vreme și, de asemenea, altarul s-a păstrat. Partea modernă este reprezentată de iluminat în cele două mine și de-a lungul tunelurilor prin care se străbate salina. Liftul panoramic oferă o vedere de ansamblu asupra minei Rudolf și mai există un alt lift, amplasat între cele două mine: Rudolf și Teresia. De asemenea, s-a realizat și o sală modernă de tratament.”
Salina a devenit prin lucrările de amenajare un adevărat muzeu al mineritului în sare. Monica Codreanu, director al Salinei Turda: Este un labirint prin care turistul poate străbate tunelurile prin care se intră în mină. Acesta poate staționa în baza de tratament, unde poate beneficia de efectul aerosolilor salini și de climatul respectiv. Se poate coborî cu liftul în mina Rudolf, care este cea mai mare. Din acesta, se va ajunge în mina Teresia, unde există un lac subteran. Este singura salină din lume care deține un lac subteran, sărat, la 120 de metri adâncime. Avem un grup de ghizi la dispoziția turiștilor. Ei pot prezenta salina în limbile engleză, germană, spaniolă, italiană, în funcție de solicitări. Toți turiștii care vin vor să viziteze obiectivul prin interesul pe care acesta l-a trezit pe plan internațional. Pe de altă parte, efectul incontestabil al aerosolilor salini ajută și se simte în tratarea unor afecțiuni precum bronșita, sinuzita, alergiile sau afecțiunile cutanate. Noi am căutat să obținem opinia unor specialiști în domeniu, iar domnul doctor Constantin Munteanu, președintele Asociației Române de Balneologie, a recomandat efectuarea unui studiu, în contextul actual, în care să fie evaluat rolul speleoterapiei în recuperarea postCovid.”
Dacă aveți mai mult timp la dispoziție, puteți vizita rezervația naturală Cheile Turzii, castrul roman sau Muzeul de Istorie din orașul Turda, care deține un patrimoniul valoros, structurat în colecții din perioada preistorică, romană, postromană sau medieval-modernă.