Muzeul Țăranului Român
Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare.
Daniel Onea, 22.12.2020, 15:49
Muzeul Naţional al Ţăranului Român se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Posesorul unor colecţii de obiecte deosebit de bogate, adăpostit într-o clădire-monument istoric, în stil neo-românesc, practică o muzeografie cu totul aparte, care i-a prilejuit în anul 1996 onoarea atribuirii trofeului Muzeul European al Anului. Virgil Ștefan Nițulescu, managerul acestei instituții, cu un scurt istoric:
Muzeul Țăranului Român este o instituție mai mult decât centenară. A fost înființată în anul 1906 pe scheletul unei colecții organizate în fostul Muzeu de Antichități al României, încă din 1875. Așadar, suntem o instituție veche, cu bunuri încă din secolul al XIX-lea. Muzeul nostru nu a avut o existență ușoară. La un moment dat, a fost unificat cu Muzeul Satului și expoziția permanentă a fost închisă, însă ne-am revenit miraculos, asemeni întregii Românii, în 1990. De atunci, funcționăm în sediul construit special pentru muzeul nostru, în Palatul de pe Șoseaua Kiseleff, nr. 3. Este un muzeu care, încă de la înființare, și-a propus să se ocupe, de sufletul țăranului român. Nu este un muzeu obișnuit de etnografie, așa cum sunt atâtea alte muzee din România și din lume. Este un muzeu al spiritualității tradiționale românești. Expoziția permanentă a muzeului a fost creată în urmă cu 30 de ani, de o echipă de muzeografi, condusă de regretatul pictor Horea Bernea. În momentul de față, după ce clădirea a fost restaurată, și arată foarte frumos, suntem în momentul în care reconstituim expoziția permanentă a muzeului, pe care o vom redeschide în 2021. Până atunci, găzduim expoziții temporare în toate spațiile disponibile ale muzeului și organizăm evenimente culturale extrem de diverse.”
Prin accesarea site-ului Muzeului Țăranului Român, este posibilă realizarea a trei tururi virtuale. Virgil Ștefan Nițulescu: Primul e turul virtual al expoziției permanente. Apoi, un tur virtual al unui Muzeu al Copilăriei, care, de fapt, a fost un șir de expoziții temporare dedicate acestei miraculoase vârste. Cel de-al treilea este dedicat unor monumente istorice, biserici din lemn, pe care muzeul nostru le administrează în județele Hunedoara și Arad. În afară de aceste tururi virtuale, muzeul nostru este foarte prezent pe rețelele de socializare, pe toate platformele principale. Acolo putem fi găsiți cu ușurință. În fiecare zi, practic, avem postări pentru publicul larg, al căror număr a crescut mult în condițiile create de pandemie. Nu a fost dorința noastră să se întâmple așa, însă eu fac parte dintre cei care cred că în orice rău există și un bine. Într-o perioadă în care a trebuit să renunțăm la o parte din publicul care obișnuia să vină fizic în muzeul nostru, am reușit să ne concentrăm pe proiecte digitale și am crescut numărul de bunuri culturale din colecția muzeului, care pot fi accesate online. În plus, am creat câteva proiecte în domeniul educației muzeale, distribuite prin rețelele de socializare și disponibile oricui, spre folosul unui public foarte larg, de la copii până la bătrâni și de la oameni cu o educație sumară până la membri ai Academiei.”
Majoritatea străinilor au fost entuziasmați de ceea ce au văzut în muzeu. Iar iubitorii de frumos primesc o veste bună pentru anul care vine, Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român: Magazinul muzeului nostru, numit Galeria de Artă Țărănească, este considerat unul dintre cele mai bune magazine muzeale din România, prin valoarea obiectelor oferite vizitatorilor. În anul 2021, vom inaugura, în sfârșit, un sistem de vânzare online al obiectelor din magazin, astfel încât și cei care sunt departe de București să poată achiziționa aceste obiecte frumoase.”
Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Până atunci, drum bun și vreme frumoasă!