Timişoara
Astăzi ne oprim în vestul ţării, într-un oraş ce se pregăteşte să devină Capitală Culturală Europeană 2021, Timişoara.
Daniel Onea, 10.12.2019, 14:53
Descoperim un oraş situat la mai puţin de 700 km distanţă faţă de 13 capitale europene, oraş ce a avut de-a lungul timpului o conectare continuă la valorile culturale ale bătrânului continent. Pregătind Timişoara pentru anul 2021, oamenii de cultură ai cetăţii au întocmit deja trasee turistice tematice pe parcursul cărora vizitatorii vor fi fascinaţi să afle că păşesc pe locuri pe care altădată pasul era purtat de bărci sau că în spatele ferestrelor închise dăinuie poveşti de dragoste. Timişoara are un trecut ascuns în legende seculare ce aşteaptă să fie descoperite. Spre exemplu, puţină lume ştie faptul că în Biserica Piaristă, care are şi o mănăstire, împărăteasa Maria Tereza a participat la o mesă, iar în anul 1809, când Napoleon intra în Viena, Coroana Sfântului Imperiu a fost adusă de la Viena şi ascunsă în subsolul acestei biserici.
Şi pentru că centrul este primul dintre locurile ce vă vor atrage atenţia, ne lăsăm tentaţi de Târgul de Crăciun de aici. Ludovic Satmari, ghid de turism, ne invită la descoperiri: “Târgul a fost inaugurat, ca în fiecare an, pe data de 1 decembrie şi e ceva mai mare decât anul trecut. Se desfăşoară în două dintre cele trei pieţe din centrul Timişoarei: în Piaţa Victoriei sunt foarte multe chioşcuri cu produse diverse, dar şi dulciuri. Tarabele cu mâncăruri gătite se află într-un loc adiacent pieţei. Tot în Piaţa Victoriei se află şi scena, pe care se desfăşoară multe activităţi artistice. La 2 minute de Piaţa Victoriei este Piaţa Libertăţii, un spaţiu mai mult pentru activităţi. Puteţi găsi aici un patinoar generos, carusel şi trenuleţe pentru copii. Tot pentru copii puteţi găsi o căsuţă de meşterit, unde ei pot face diverse obiecte sau să picteze obiecte din ceramică.”
Centrul concentrează un număr impresionant de palate și clădiri care încă păstrează gloria și arhitectura spectaculoasă de pe vremuri. Stilul preponderent este cel baroc vienez – de unde și denumirea Timișoarei de Mica Vienă – dar și stilurile neo-bizantin și Art Nouveau care şi-au pus amprenta pe numeroase clădiri. Aici pot fi admirate palatele: Lloyd, Neuhausz, Marbl, Palatul Camerei de Comerț și Industrie, Palatul Dauerbach, Palatul Loffler, Palatul Hilt-Vogel, Palatul Szechenyi și Palatul Weiss. Majoritatea găzduiesc astăzi restaurante cu diferite specifice culinare, instituții sau magazine.
Timişoara este un oraş cu o intensă viaţă culturală, după cum ne-a confirmat şi Ludovic Satmari, ghid de turism: “Dacă tot sunteţi la Timişoara, puteţi să vă bucuraţi de ceea ce oferă oraşul în afara Târgului de Crăciun: programul Operei, programul Filarmonicii sau a teatrului maghiar, sau Teatrul German sau Teatrul Merlin, pentru copii, iar pe lângă aceasta sunt foarte multe evenimente care se desfăşoară în această perioadă în oraş.”
Tot aici a intrat în circuitul turistic, la sfârşitul anului trecut, cea mai veche hidrocentrală funcţională din Europa, construită în anul 1910, sub semnătura arhitectului-şef al Timişoarei de atunci, Laszlo Szekely. Hidrocentrala este deschisă publicului în fiecare duminică, între orele 10.00-16.00. Ansamblul Turbinelor este considerat de cunoscătorii în domeniu ca fiind cea mai valoroasă operă de arhitectură industrială în stilul anilor 1900, Wiener Secession, realizată la Timişoara.
Cu speranţa că veţi poposi în oraşul de pe Bega, vă aşteptăm data viitoare cu o nouă destinaţie.