Târgu Neamţ
Astăzi vă propunem o vizită în oraşul Târgu Neamţ, oraş care la sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat în sărbătoare cu ocazia Zilelor oraşului.
Ana-Maria Cononovici, 10.09.2019, 15:46
Astăzi vă propunem o vizită în oraşul Târgu Neamţ, oraş care la sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat în sărbătoare cu ocazia Zilelor oraşului. Ne aflăm în nordul județului Neamț, în nord-estul României, într-unul dintre cele mai vechi orașe din Moldova, fiind atestat documentar la sfârșitul anilor 1300.
Anul acesta Zilele orașului Târgu Neamț (6-8 septembrie) au marcat o premieră: desfășurate sub titulatura Oamenii Locului”, manifestările s-au concentrat pe talentele locale, din oraș și din județ. Casa Culturii din Târgu Neamț și Parcul central au fost gazdele principale, iar manifestările au scos la rampă oameni care și-au lăsat amprenta pe dezvoltarea comunității. Unul din momentele așteptate a fost premiera filmului documentar ZIDUL / Străjerii Cetății Neamțu’”, avându-i ca eroi pe tinerii din trupa de reconstituire istorică Străjerii…”.
Istoria la Târgu Neamţ este palpabilă, ne-a spus Dorin Nicola, director al Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, care ne-a invitat să pătrundem în cetatea ce a pus bazele oraşului de azi: “La Cetatea Neamţului, în Târgu Neamţ, există în prezent Muzeul judeţean Neamţ, muzeu vernisat în iunie 2009, cu ocazia reamenajării expoziţiei permanente. În urma reabilitării, pe suprafaţa cetăţii au fost amenajate 22 de săli de expoziţie şi a fost recreată imaginea cetăţii, din timpul lui Ştefan cel Mare. Astfel au apărut Sala tronului, Sala de sfat şi judecată, sala armelor, bucătăria, cuhnia, lapidariul, camera domniţelor, temniţa sau “Neagra temniţă” şi în interiorul cetăţii viaţa a renăscut. Ştefan cel Mare s-a reîntors la Târgu Neamţ şi, chiar dacă cetatea a avut mai mult de 200 de mii de vizitatori anual, începând din 2009 şi în prezent încercăm să facem cât mai atractivă o vizită la cetatea Neamţ.
Grupurile care vin din străinătate sunt impresionate de faptul că această cetate nu este goală. Deşi la început erau numai nişte ziduri, astăzi există acea atmosferă medievală. Există Stăjeri, există domniţe, se poate vedea clopotul care chema la luptă atunci când exista o primejdie şi cei care cunosc legendele cetăţii chiar au impresia că mai văd acei plăieşi care au ţinut piept lui Sobiecki, iar la sfârşit au ieşit cu fruntea sus, spunând că acesta este cu adevărat un cuib de vulturi, care nu poate fi cucerit atât de uşor.În cetate se desfăşoară diverse ateliere, care reconstituie tehnici tradiţionale medievale, există acele reconstituiri de bătălii istorice, cu trupe de cavaleri, cu trupe de reenactment a perioadei medievale, care arată vizitatorilor cum arăta echipamentul de luptă.”
Târgu Neamţ şi-a confirmat încă o dată renumele de oraş cu oameni primitori, în care producătorii locali şi-au întâmpinat vizitatorii cu miere, brânză, vin sau palincă, dar şi multe bucate tradiţionale amintind de hărnicia răzeşiţelor.