Banat Brunch
E vară şi petrecerile în aer liber tentează pe oricine. Astfel, peste 120 de participanți, orășeni și săteni, au dat startul sezonului de evenimente gastronomice la Banat Brunch, în Sat Batrân, comuna Armeniș, în luna iunie.
Ana-Maria Cononovici, 26.06.2019, 11:30
E vară şi petrecerile în aer liber
tentează pe oricine. Astfel, peste
120 de participanți, orășeni și săteni, au dat startul sezonului de evenimente
gastronomice la Banat
Brunch, în Sat Batrân, comuna Armeniș, în luna iunie. Tot în premieră,
s-a inaugurat primul centru de închiriere de mountainbike și e-bike din Banat,
în Munții Semenic la Văliug.
Oana Mondoc, specialist dezvoltare comunități şi inovaţie, la WWF România,
ne-a povestit: Banat Brunch este fratele mai mic al unui
eveniment cu o istorie de 12 ani în Transilvania, Transylvanian Brunch, unde
oameni din toată ţara ajung weekend de weekend în sate şi au experienţe
gastronomice şi de vizitare a acestor locuri, ca o mică degustare a genului de
activităţi pe care noi toţi le putem face în aceste zone frumoase pe tot
parcursul anului. Echipa ce a creat Transylvanian Brunch a exportant modelul
anul trecut în Muntenia şi Oltenia, unde deja de un an se desfăşoară în weekend
aceste zile de gastronomie şi vizitare a satelor, iar anul acesta împreună cu
vreo 10 organizaţii din Banat am adus conceptul şi aici. Am dat startul Banat
Brunch în Armeniş, Măgura Zimbrilor, în satul Bătrân, din această zonă unde WWF
România reintroduce zimbrii în libertate.
Cum se desfăşoară o zi la Banat Brunch ne-a spus Oana Mondoc: Ziua a început cu 2-3 ore de festin culinar, cam 15 familii din comună
au pregătit 25 de preparate, multe aperitive specifice zonei,cu ingrediente şi
interpretări locale,câteva feluri principale şi în jur de 8 deserturi. În
aceste momente turiştii aveau ocazia să interacţioneze cu localnicii, să
vorbească despre sursa produselor, despre reţete. De exemplu, în cazul unor
prăjituri, erau prăjituri care nu se mai fac de pe vremea bunicii şi doamnele
care s-au ocupat de prăjituri, cele două Marii, s-au apucat să povestească
amintirile lor. Această zi de explorare a satelor începe musai cu aducerea
oamenilor împreună în jurul mâncării.
Bunătățile locale au inclus multe preparate cu denumiri locale sau
regionale (mălai bănățenesc cu mărar, brânză și ceapă verde, balmaș, pită
coaptă în șpoiert, zupă de cocoș ca la praznic, sarme cu curechi, carne de porc
la chiscan, căzan de oaie), dulciuri de altădată (foi cu miere, bonoanțe cu
nucă și nostum pită), plus vedeta meniului, mațe fripte cu coleșă, adică
mălai fiert în lapte îndoit cu apă, la care se adaugă unt şi smântână, mămăliga
astfel obţinută fiind combinată, înainte de a fi coaptă în cuptor, cu mici
bucăţi de carne prăjită, cu cârnaţi tăiaţi rondele şi cu ouă. Oaspeții au
participat și la un atelier de preparare a cașului, având inclusiv
oportunitatea să mulgă oile, precum și un tur ghidat pe jos și cu căruța prin
vatra veche a satului alături de învățătorul din Sat Bătrân.
Oana Mondoc ne-a promis că suntem abia la început de sezon şi ne-a
mărturisit că pentru alegerea satelor şi a zilelor, organizatorii încearcă să
găsească şi alte zile importante pentru acel loc, astfel încât cei interesaţi
să fie primiţi cu o serie de surprize şi a adăugat:
În fiecare lună, în
acest sezon, are loc câte un brunch într-o serie de sate din zona Banatului.Toate
evenimentele din Banat, toate Brunch-urile, sunt publicate pe pagina de
facebook Banat Brunch şi rezervarea unui bilet la aceste evenimente se face pe
website-ul eat-local.ro, platforma care strânge toate aceste evenimente din
toată ţara, Transilvania, Muntenia, Oltenia şi Banat.
Şi avem deja anunţat următorul eveniment: 7 iulie la Marginea, în judeţul
Timş şi la Văliug, în judeţul Caraş-Severin simultan.