Destinaţii rurale
Astăzi vă invităm să
redescoperiţi gustul vieţii aproape de natură, de ritmurile fireşti ale
satului. Şi vorbim aici de satul tradiţional, în care cresc animale pe lângă
casa omului, în care mncarea este pregătită cu produse procurate din propria
grădină. Vă invităm să vă bucuraţi
alături de noi la sărbătorirea a 25 de ani de existenţă a Asociaţiei Naţionale
de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC).
Ștefan Baciu, 22.05.2019, 11:32
Astăzi vă invităm să
redescoperiţi gustul vieţii aproape de natură, de ritmurile fireşti ale
satului. Şi vorbim aici de satul tradiţional, în care cresc animale pe lângă
casa omului, în care mncarea este pregătită cu produse procurate din propria
grădină. Vă invităm să vă bucuraţi
alături de noi la sărbătorirea a 25 de ani de existenţă a Asociaţiei Naţionale
de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România (ANTREC).
Înfiinţată din anul 1994, ANTREC e o organizaţie non-profit care identifică,
dezvoltă şi promovează turismul rural românesc. ANTREC are un număr de 3500 de
membri, pensiuni turistice şi agroturistice însumând peste 20.000 de camere în
1000 de localităţi, din 32 de judeţe. Membră a Federației Europene de Turism
Rural încă de la înfiinţare, ANTREC a fost recunoscută pe plan național și
internaţional drept lider în dezvoltarea turismului rural românesc și
încurajarea conservării ecologice, precum și a păstrării culturii tradiționale
româneşti.
Marilena Stoian, preşedinte fondator ANTREC, ne-a spus povestea acestei
realizări ce a pornit de la zero şi a crescut în 25 de ani, către o reţea la
standarde europene: Track: Sunt pensiuni turistice şi agroturistice în
peste o mie de localităţi. S-a pornit din casele localnicilor care şi-au deschis
porţile, care aveau una sau două camere în plus. Pe parcurs s-au îmbunătăţit
condiţiile de cazare, s-a diversificat oferta gastronomică. Au apărut
construcţii noi, majoritatea respectând stilul tradiţional, din păcate nu în
totalitate, construcţii şi de cinci-şase camere, chiar şi mai mari, de 10-15
camere. Este bine că s-a diversificat şi oferta gastronomică şi partea de
agrement. Sunt programe active, cu plimbări cu biciclete, drumeţii, plimbări cu
barca, cu caiacul, dar şi vizite la meşteri populari, participări la viaţa
satului, vizitarea unor obiective turistice, a unor biserici din satele
româneşti sau participarea la festivaluri gastronomice sau festivaluri de
folclor.
Pentru cei aflaţi în căutarea tradiţiilor, România este destinaţia ideală.
Aici turistul are posibilitatea de a descoperi locuri în care ciobanii îşi duc
turmele de oi pe păşunile din munţi, de a vedea focurile câmpeneşti care se
aprind în apropierea satelor cu ocazia diferitelor sărbători, de a asista la
mulsul oilor şi pregătitul brânzeturilor, de a se plimba la pas
pe uliţele înguste ale satelor, unde se pot auzi câinii care latră, mugetul
vacilor care se întorc de la păşune, gâştele şi raţele din gospodăriile
ţăranilor.
Sub egida ANTREC au fost organizate mai multe festivaluri. Revine cu
detalii Mariana Stoian: Track: Festivalul Hanurilor, la Neamţ, Festivalul păstrăvului,
la Ciocăneşti, în Bucovina, Festivalul brânzei şi pastramei, răvăşitul oilor,
la Bran, Festivalul plăcintelor, la Oituz, în Bacău şi multe altele. Sunt
estinaţii, sunt localităţi care s-au promovat efectiv prin aceste festivaluri.
ANTREC organizează, în toată ţara, zeci de
evenimente importante, pe tot parcursul anului, pe care vă invităm să le
urmăriţi, dacă doriţi să luaţi parte la viaţa veselă a satului românesc.