Ciocăneşti Dunăre
WWF România propune iubitorilor de natură un petic de Deltă aproape de Bucureşti, pentru că este vorba despre o zonă valorificată în cadrul unui proiect european.
Ana-Maria Cononovici, 15.05.2019, 15:56
Pentru că vremea este schimbătoare în această perioadă, vă propunem o fugă în natură, la vreo o oră şi jumătate de Bucureşti. Vă invităm la Ciocăneşti-Dunăre, judeţul Călăraşi. WWF România propune iubitorilor de natură un petic de Deltă aproape de Bucureşti, pentru că este vorba despre o zonă valorificată în cadrul unui proiect european: LENA (Dezvoltarea economiei locale şi conservarea naturii în lunca Dunării – Local Economy and Nature Conservation in the Danube Region n.r.), care beneficiază de un sprijin financiar de 2 milioane de euro prin Programul Transnaţional Dunărea, în care activează 13 parteneri din 7 ţări dunărene: Bulgaria, Croaţia, Ungaria, Germania, România, Slovenia şi Serbia şi 11 arii protejate (cuprinzând mai mult de 15 situri Natura 2000), încorporate în comunităţile rurale cu o populaţie de aproape o jumătate de milion de oameni.
WWF-România, prin intermediul proiectului, va colabora cu Parcul Natural Comana, Consiliul Judeţean Giurgiu şi Ferma piscicolă Ciocăneşti pentru testarea acestei noi abordări inovatoare pentru dezvoltarea economică bazată pe natură la nivelul bazinului Dunării.
Raluca Dan, manager de politici publice şi manager de proiect WWF, ne-a detaliat: În zonă am dorit să promovăm conceptul de e-mobilitate, adică de mobilitate sustenabilă. Promovăm mobilitatea pe două roţi electrice. În cadrul proiectului am identificat cinci trasee de cicloturism, însumând peste 550 de kilometri, care sunt gândite să fie parcurse cu bicicleta electrică sau cu o bicicletă normală, într-un interval de una până la trei zile. Noi am gândit aceste trasee, pentru promovarea zonei, pentru valorile naturale care sunt în Ciocăneşti, dar şi pentru cultura şi tradiţiile, meşteşugurile, care încă se păstrează. Bicicliştii care vor parcurge aceste trasee vor putea admira atât zone naturale, situri Natura 2000, dar vor putea vizita şi gospodării cu meşteşugari: împletitori, fierari, tâmplari din zonă şi astfel să descopere meşteşuguri ce nu au fost încă uitate.”
Turiştii pot vedea cum se făceau pe vremuri butoaiele din lemn, coşurile împletite sau meşteşugul celui mai renumit fierar din zonă.
Iar Raluca Dan a adăugat: Infrastructura este destul de bună, sunt drumuri judeţene, asfaltate. Sunt într-adevăr pe aceste trasee, şi zone neasfaltate, dar care se pot parcurge cu o bicicletă electrică sau cu o bicicletă normală, de teren. Meşteşugarii sunt dornici să primească vizitatori, există posibilitatea cazării în zonă. Există o pensiune în Ciocăneşti, dar şi în Călăraşi, care este foarte aproape. Unul dintre trasee chiar leagă zona Ciocăneşti de Parcul Natural Comana, unde există infrastructură de cazare. Toate aceste cinci trasee pornesc de la ferma piscicolă Ciocăneşti, care este o mini deltă, în Călăraşi. Se pot observa sute de specii de păsări, multe dintre ele migratoare, cum sunt pelicanii. Este o fermă piscicolă, astfel administratorul fermei le poate povesti despre speciile de peşti şi despre activitatea economică a fermei care susţine biodiversitatea în zonă.”
De la observatorul de păsări amenajat în fermă se pot vedea majoritatea speciilor întâlnite în Delta Dunării. În minidelta de la Ciocăneşti cuibăresc în jur de 100-110 specii de păsări. Pot fi observate specii ca stârcul de noapte, cormoranul mic şi cormoranul mare, stârcul cenuşiu, raţa roşie, pelicanul creţ şi pelicanul comun, cufundacul polar, ferestraşul mic, codalbul, etc. Natura luxuriantă şi bogăţia de specii de păsări sunt atracţii garantate pentru iubitorii de birdwatching.