Colibiţa
Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în Munţii Călimani.
Daniel Onea, 20.04.2019, 15:06
Ne îndreptăm spre nordul ţării în judeţul Bistriţa-Năsăud, tărâm al legendelor şi al peisajelor frumoase. Este un judeţ cu un peisaj mirific, de mărime medie, cu aproximativ 300.000 de locuitori. Veţi întâlni aici şi două parcuri naţionale: Munţii Rodnei şi Călimani, o zona cu un aer foarte ozonat, fapt dovedit în urma cercetărilor. Însă azi ne oprim la marea de la munte”, după cum îi spun localnicii destinaţiei noastre. Este un loc, retras, în munte, pe marginea unul lac foarte mare, unde oamenii îşi duc traiul liniştiţi, ocupându-se de creşterea animalelor şi de agricultură. În ultimii ani au apărut pensiuni noi, unele chiar şi de patru stele, însă ele completează peisajul şi nu incomodează liniştea locuitorilor.
Situată la o altitudine de 900 de metri, localitatea Colibiţa este poarta de intrare în Munţii Călimani. Din 1923, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică până în 1975. Poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză datorită proprietăţilor curative ale aerului din zonă au fost confirmate printr-un studiu comandat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, care a vrut să vadă dacă aerul de la Colibiţa este într-adevăr special. Potrivit legendei, în anul 1883, o fetiţă din Bistriţa, fiica unui sas înstărit, Hans Lewi, s-a vindecat de tuberculoză datorită aerului din această zonă, extrem de bogat în ozon. Lacul artificial de acumulare Colibiţa se află la o altitudine de 900 de metri având o suprafaţă de aproximativ 270 de hectare şi o lungime de 13 kilometri. Andreea Spânu, agent de turism în cadrul Centrului de Informare Turistică Bistriţa Bârgăului ne prezintă oferta turistică.
Zona este specifică ariei depresionare. În mijlocul depresiunii există un lac de acumulare, iar acesta constituie elementul principal de atracţie al zonei. Depresiunea este situată în partea de est a judeţului Bistriţa Năsăud şi este chiar în punctul de întâlnie al Munţilor Bârgăului cu Munţii Călimani. De altfel, aproximativ 2% din teritoriul Rezervaţiei Naturale Călimani se află pe teritoriul comunei noastre. Cel mai practicat tip de turism în zonă este cel de relaxare. Se pot practica drumeţiile, se poate face echitaţie, se pot face plimbări cu trăsura sau cu sania. Resursele naturale, respectiv calitatea aerului, apele naturale, flora şi fauna sunt deosebite. Dar se mai poate practica şi turismul de aventură: caiac, rafting, zbor cu parapanta, alpinism, escaladă, vânătoare. Oferta zonei este foarte bogată.
În sejurul la Colibiţa nu trebuie să rataţi punctele de atracţie din zonă, spune Andreea Spânu, agent de turism în cadrul Centrului de Informare Turistică Bistriţa Bârgăului: Pe lângă lacul Colibiţa, punctul de atracţie, mai există rezervaţia naturală Tăul Zânelor, unde se poate merge pe jos. O parte din drum este accesibil şi cu maşina. Avem patru arii protejate. Avem Drumul Romanilor, Castelul Dracula din Pasul Tihuţa, dar şi multe izvoare de apă minerală sau sărată.”
Din meniul tradiţional, nu ocoliţi plăcinta cu brânză iute şi cartofi, care este la foarte mare căutare, laptele acru de oaie şi balmoşul de la stână. Invitaţia a fost lansată. Până data viitoare, drum bun şi vreme frumoasă!