Vacanţă inedită la Berca, judeţul Buzău
Păduri întinse, vulcani noroioşi, mănăstiri vechi, aşezări rupestre, muzee interesante, pe toate le găsiţi în judeţul Buzău, în sud-estul României
Daniel Onea, 16.06.2018, 08:05
Păduri întinse, vulcani noroioşi, mănăstiri vechi, aşezări rupestre, muzee interesante, pe toate le găsiţi în judeţul Buzău, în sud-estul României. Mai mult decât atât, aici puteţi degusta vinurile româneşti, într-un tur ghidat al cramelor. Buzăul este căutat şi de către iubitorii turismului de aventură, aici practicându-se alpinismul, off-roadul, raftingul, parapanta sau canyoningul. Oferta de cazare este şi ea generoasă. Iar punctul ideal de plecare poate fi comuna Berca, în care ne oprim acum.
Aici vorbim cu Simona Tănase, proprietara unei pensiuni de patru margarete, care întâmpină turiştii cu feluri tradiţionale de mâncare şi nu numai, căci aici vă puteţi delecta cu delicioasele trufe. Încurajăm un stil de viaţă sănătos, liber şi cât mai aproape de natură. Trufele sunt nişte ciuperci care cresc sub pământ şi care sunt deosebit de căutate şi gustoase tocmai datorită aromei lor. O feliuţă din această trufă pusă într-un anumit fel de mâncare şi într-un anumit moment al gătirii condimentează mâncarea respectivă, iar parfumul care rămâne este cel care conferă faima trufei. Avem mereu, la cerere, pregătite câteva feluri cu trufe.
Avem permanent turişti străini, fiindcă avem contracte cu foarte multe agenţii din străinătate. Aceştia ajung la noi fie în tranzit între Dunăre şi Bucovina sau între aeroport şi nordul ţării, fie în grupuri organizate cu scopul de a descoperi Buzăul. Pentru ei, România e surprinzătoare. Ştiu din mass-media că în România e rău, iar când vin aici descoperă o ţară frumoasă, curată, aşezată şi pleacă îndrăgostiţi, motiv pentru care revin.
La 28 de km de Berca, în comuna Buzioru, puteţi merge să vedeţi aşezările rupestre. Acestea sunt nişte bisericuţe săpate în stâncă. Oamenii, folosindu-se de formele geologice, le-au lărgit şi adaptat astfel încât aici locuiau în primul mileniu călugări care trăiau o viaţă retrasă în Curbura Carpaţilor. Spaţiul a trezit un mare interes şi au fost foarte mulţi cei care l-au vizitat, însă enigmele nu au fost dezlegate niciodată.
De exemplu, originea unor scrieri datate în primul mileniu dinainte de Hristos. Însă mult mai aproape de Berca, la doar şase km, puteţi vizita vulcanii noroioşi. Veţi vedea aici un peisaj ciudat, selenar, creat de numeroşi vulcani în miniatură, din craterele cărora ies gaze naturale care se infiltrează printre roci.
Iată însă un alt obiectiv turistic din Berca, preferat şi recomandat de Simona Tănase, proprietara unei pensiuni de patru margarete: În afară de vulcanii noroioşi, de focurile vii, mie îmi place vechea mănăstire de la Berca, o ctitorie brâncovenească, cu o vechime de peste 360 de ani. Este o splendoare. De acolo, de sus, ea veghează fostul drum comercial între Ţara Românească şi Ţara Braşovului. Este situată pe colinele localităţii, la 320 de metri altitudine. Nu e foarte mult, însă e exact pe vârful dealului. Ea a fost închisă o perioadă şi a fost reînfiinţată în 2003. Acolo a fost cândva o cetate, iar din acea cetate pornesc canale subterane până spre Pietroasele şi alte localităţi.
În Berca veţi vedea un adevărat spectacol al tradiţiilor. Acestea sunt promovate de proprietarii de pensiuni, spune Simona Tănase: Am avut recent un grup de americani veniţi să înveţe dansurile româneşti. Am invitat un ansamblu folcloric care le-a prezentat dansurile din zona Buzăului, după care au luat lecţii toată seara. Avem o întreagă strategie de promovare a tradiţiilor.
Pornind de la marea noastră sărbătoare Festivalul cârnaţilor de Pleşcoi, din care am făcut marcă înregistrată, care are loc în toamnă, cu ocazia Mărţişorului, a Dragobetelui, a sărbătorilor de toamnă, de iarnă, organizăm de fiecare dată spectacole cu muzică populară, cu dansuri populare, cu muzică uşoară românească, în funcţie şi de solicitările grupurilor. Chiar dacă vremurile nu sunt cele mai bune, România rămâne o ţară foarte primitoare, iar deviza noastră este ospitalitate şi rafinament.
În încheiere, vă recomandăm să nu ocoliţi staţiunea balneoclimaterică Sărata Monteoru, situată la 25 de km distanţă de Berca. Aceasta este renumită pentru izvoarele sale cu apă sărată şi pentru facilităţile de tratament împotriva reumatismului.