Castelul Banffy
Ne îndreptăm azi spre vestul ţării, către o comună situată la doar 35 de km de muncipiul Cluj-Napoca, cunoscută pentru unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică electronică din lume: Electric Castle.
Daniel Onea, 11.03.2017, 08:00
Ne îndreptăm azi spre vestul ţării, către o comună situată la doar 35 de km de muncipiul Cluj-Napoca, cunoscută pentru unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică electronică din lume: Electric Castle. Comuna se numeşte Bonţida, este mică şi cochetă, iar o plimbare pe străzile de acolo poate deveni o fascinantă călătorie în timp. Are biserici frumoase, dintre care una datează chiar din secolul al XIII-lea. Însă bijuteria arhitectonică şi locul în care au loc cele mai interesante evenimente, inclusiv festivalul de muzică electronică amintit, este castelul Bánffy. Considerat cândva Versailles-ul Transilvaniei, castelul Bánffy de la Bonţida s-a construit în etape succesive începând din secolul XVI-lea, atingând forma finală în secolul al XIX-lea. Perioadele stilistice cele mai pregnante sunt renaşterea şi barocul. Cu amănunte, Berki Timea, directoare de programe la fundaţia Transylvania Trust, cea care se ocupă de reabilitarea monumentului. Acest castel, monument istoric, poate că le este cunoscut mai ales turiştilor din ţară ca o ruină, ca majoritatea castelelor abandonate şi neîngrijite după schimbarea de regim de la sfârşitul secolului al XX-lea. Totuşi, este un monument istoric deschis vizitatorilor. Lumea nu ştie că poate veni în fiecare zi la castel. Biletul de intrare costă trei lei. Deci, e o sumă minimă, simbolică. Panourile din incintă conţin informaţii în trei limbi despre istoria monumentului şi despre familia Banffy, care deţine acest castel.
Fundaţia Transylvania Trust este cea care administrează castelul de mai mult de 15 ani. Este un sit istoric foarte important şi cel mai mare castel din Transilvania, spune Berki Timea, director de programe la fundaţia Transylvania Trust. Totodată, ultimul locuitor al castelului, contele Miklós Bánffy a fost un om de cultură deosebit, a fost scriitor, autorul Trilogiei transilvane, o carte despre aristocraţia din Transilvania şi din Ungaria, de la începutul secolului XX. Acest volum a fost tradus de fiica contelui, de Katalyn Banffy în limba engleză, la scurt timp de la apariţie. Astfel, a ajuns la foarte multă lume, mai ales din străinătate, iar astăzi ne calcă pragul turişti care caută exact acele locuri descrise în trilogie. Din fericire, la sfârşitul anului trecut, Marius Tabacu, directorul Filarmonicii din Cluj, a reuşit să finalizeze traducerea în limba română. Aşteptăm în curând lansarea cărţii şi în limba română. Astfel, turiştii din ţară vor putea citi romanul, după care vor putea veni şi admira acest loc.
Foarte multe evenimente au loc la castelul Banffy, continuă Berki Timea. Noi, chiar de la început, când am lansat proiectul de restaurare a castelului, ne-am gândit în aşa fel, foarte ciudat la vremea aceea, în anii 2000, să şi folosim spaţiile în curs de restaurare sau deja restaurate. Astfel, am început să organizăm Zilele castelului Banffy, la sfârşitul lunii august. Acestea au devenit o tradiţie importantă atât în viaţa satului Bonţida cât şi în regiunea Clujului. Apoi, am contactat şcolile din regiune şi am organizat Ziua patrimoniului pentru copii. Organizăm Zilele deschise ale castelului în lunile aprilie şi septembrie, cu ocazia Zilei monumentelor istorice sau a Zilei patrimoniului european. Pe parcursul a 15 ani, am fost, de asemenea, contactaţi de alte organizaţii, care şi-au adus aici propriile evenimente. De exemplu, la castel se organizează diferite conferinţe, seminarii sau tabere de vară. De mai mulţi ani, TIFF-ul (Festivalul Internaţional de Film Transilvania) e prezent la castel organizând diverse proiecţii. Nu în ultimul rând, găzduim Electric Castle, un important festival de muzică electronică. Acesta ne-a făcut cunoscut în toată Europa şi chiar în toată lumea. Totodată, importante sunt şi Taberele de restaurare care se organizează la castel. Ele fac parte din programul educaţional al fundaţiei noastre şi promovăm educaţia prin restaurare şi restaurarea prin educaţie. Pentru acest program, în 2008, am primit premiul Europa nostra.
Cel mai important plan al fundaţiei este restaurarea castelului. Acesta se derulează prin participarea activă a voluntarilor din taberele de restaurare. Restaurarea fostei bucătării a castelului s-a terminat. Aici funcţionează o cafenea culturală. Iată, aşadar, turiştii care vin la Bonţida, pot bea o cafea având acces la publicaţiile fundaţiei despre istoria castelului şi despre programele organizate.