Nicoleta Guţu, şefa LSRS Arabia Saudită
Nicoleta Guțu are 25 de ani şi conduce noua filială a Ligii Studenţilor Români din Străinătate în Arabia Saudită.
Sorin Iordan, 06.06.2023, 16:20
Nicoleta Guțu are 25 de ani şi conduce noua filială a Ligii Studenţilor Români din Străinătate în Arabia Saudită. Nicoleta s-a născut la Chişinău, în Republica Moldova, şi a obţinut şi cetăţenia română. A urmat studii de licenţă în biochime şi biologie la Universitatea Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi a urmat un an de master în bioinformatică medicală la Bucureşti. Spune că îşi dorea să obţină o bursă într-o ţară din vestul sau nordul Europei, precum Olanda sau Danemarca, dar a ales să meargă în Arabia Saudită, aşa că în 2021 a ajuns în Thuwal, la Universitatea Regele Abdullah” pentru Ştiinţă şi Tehnologie. Am întrebat-o pe Nicolata cum diferă viaţa sa în Regatul Saudit de cea din estul Europei.
În primul rând e diferită foarte mult clima. Cum se mai amuză oamenii de aici, spun că sunt doar două sezoane: vara şi vara fierbinte. Deci e foarte cald tot anul împrejur. Şi perioada asta mai răcoroasă, să zicem, cum la noi sunt verile în iunie sau în iulie, 25-26 de grade Celsius, începe din octombrie până în martie, aprilie, poate chiar şi mai devreme. Dar, în general, e foarte cald, mai ales în lunile verii, august, Doamne eu cred că foarte multă lume pleacă pentru că este foarte sufocant. Dar, eu ştiindu-mă pe mine, m-am adaptat foarte bine la această climă pentru că eu sunt foarte friguroasă. Stilul de viaţă e foarte diferit, pentru că aici te tratează lumea la nivel înalt. Atât de frumos tratată n-am mai fost niciodată. Şi sincer acum îmi permit să să călătoresc un pic mai mult fiindcă universitatea oferă o bursă care acoperă, în primul rând, taxa de şcolarizare, indemnizaţia lunară pentru trai, cazarea, asigurarea medicală şi asistenţă chiar şi în relocare, adică biletul dus-întors. Avem şi o indemnizaţie anuală pentru călătorii, ca să pleci acasă să te reuneşti cu familia şi asta mi se pare excepţional.”
Nicoleta a aflat de existenţa Ligii Studenţilor Români din Străinătate de la un alt român care studiase în Arabia Saudită şi care a ajutat-o să se acomodeze şi să-şi rezolve micile probleme administrative apărute după sosire. Acesta i-a povestit despre LSRS, iar ea s-a alăturat organizaţiei în primavara acestui an.
Mi-a propus să intru în această comunitate să fiu poate un sprijin pentru studenţii noştri din România, să-i ajut şi pe ei. Mie mi s-a părut o idee foarte bună, din cauză că eu, la rândul meu, am avut dificultăţi atunci când aplicasem (la facultate – N. Red.). În primul rând nu aveam nicio persoană pe care să o contactez, român. Atunci când ai pe cineva de acelaşi sânge te simţi mult mai apropiat de acea persoană şi o vei asculta cu mai multă încredere despre viaţa din campus, pentru că totuşi e o ţară (Arabia Saudită – N. red.) îndepărtată de România şi de Republica Moldova.”
Câţi români sunteţi în campus?
Studenţi români sunt două persoane şi cu mine, trei. Studenţi moldoveni, doar eu. Dar pe lângă aceştia sunt lucrători, deci staff, 5, 6 persoane. Deci, nu-i cunosc pe toţi românii de aici, dar ştiu că nu sunt foarte mulţi. Atunci când am aflat de organizaţia aceasta am zis că eu la rândul meu vreau să-i ajut pe potenţialii aplicanţi la această universitate. Vreau să fiu un fel de intermediar ca să facilitez procesul de relocare în campus.”
În Arabia Saudită, Nicoleta urmează studii de doctorat timp de cinci ani. Nu crede că va rămâne aici şi după absolvire şi nici că se va alătura personalului profesoral, dar i-ar plăcea să lucreze în biotehnologie.
Nu sunt foarte sigură dacă voi fi în academie (dacă voi face parte din personalul didactic – N. red.). După doctorat este post-doctorat, apoi devii cercetător ştiinţific. Pe lângă aceasta, atunci când ai absolvit studiile doctorale poţi să devii cercetător în altă universitate. Acum, eu nu mă văd pe mine în academie (în corpul profesoral – N.red.) dar eu ştiu precis că vreau să fac ştiinţă. Deci, e posibil să iau calea industrială, de biotegnologie, dar la acest moment nu sunt sigură. Planurile se schimbă şi ele se schimbă foarte rapid.”
Te-ai întoarce să lucrezi ca cercetător în România sau în Republica Moldova?
Da. Ar fi superb să mă întorc, deşi eu ştiu că ştiinţă la noi (în Republica Moldova – N.red.) nu se face. În Româna, da, e ok, dar în Moldova, nu, din cauza resurselor financiare. Eu, acum nu mă văd pe mine întorcându-mă să fiu fondator al unei instituţii sau a unui laborator medical. Încă nu mă văd în acea poziţie. Eu, probabil, mă văd cumva întorcându-mă cu mai multă experienţă şi cu un alt statut.”