Iulian Cristea din Republica Moldova
Artistul Iulian Cristea din Republica Moldova
Carmen Pelin, 09.01.2023, 13:33
Anul 2022 Iulian Cristea din Republica Moldova l-a încheiat cu o expoziţie la Bucureşti, la galeria Arbor.Art.Room, intitulată WILDERNESS. Peisaje suprarealiste”. O cercetare despre o lume abandonată, lipsită de prezența omului, notează organizatorii, care reuneşte desene de grafică, obiecte, instalații și sculptură realizate din ghips, răşină, fibră de sticlă sau chiar marmură de Rușchița (din județul Caraș-Severin). În 2022 artistul a mai avut şi alte proiecte:
Am mai avut un proiect la Galeria Solar, mai exact un spaţiu virtual, care nu există neapărat fizic, dar la care am lucrat exclusiv pe calculator şi am generat nişte imagini cu ajutorul Photoshopului şi al unor fotografii să pară ca şi cum chiar există acel spaţiu, dar el nu există fizic.”
Născut în 1991 la Căuşeni, în Republica Moldova, Iulian Cristea a urmat studii în ţara natală, în România şi în Germania.
Călătoria mea în sculptură a început în colegiu, din 2007, după care am urmat Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice în 2011 la Chişinău, apoi am venit la Bucureşti să fac un masterat, tot în sculptură şi în cadrul acestui masterat am obţinut o bursă Erasmus în Germania, unde am mers, am studiat şi am văzut ce se face şi în Occident.”
Iulian Cristea este şi câștigătorul mai multor premii la concursuri naționale și internaționale. În 2015, în Republica Moldova, a fost distins cu Marele Premiu acordat de Ministerul Tineretului şi Sportului pentru lucrarea Interstelar”, în cadrul Expoziţiei Noi tineretul creator” de la Chişinău. Tot cu Marele Premiu a fost recompensat şi în România, în 2017, la Simpozionul Interaţional de Sculptură Stone Residence Prize” de la Timişoara. În 2019, în Italia, a primit Premiul al III-lea, la Concursul de Sculptură International Forum of Young marble sculptors in Carrara”. Iar recent, în 2022, tot în România, a obţinut Premiul anual Grigore Bradea, dedicat unuia dintre cei mai reprezentativi sculptori români din generația anilor 70.
Da, am fost premiat la Bistriţa, la concursul Grigore Bradea, care e un concurs anual dedicat sculptorilor din ţară şi am câştigat organizarea unei expoziţii personale şi un premiu în bani.”
Absolvent în Republica Moldova al Colegiului de Arte Plastice “Alexandru Plămădeală” şi al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, ambele instituţii din Chişinău, cu studii masterale la Bucureşti, la Universitatea Naţională de Arte, beneficiar al unei burse Erasmus la Hochschule der Bildenden Künste Saar din Saarbrucken, Germania, Iulian Cristea a participat la mai multe expoziții personale și de grup organizate la București, Chișinău, Cluj-Napoca, Timișoara și Luxemburg. Ce fel de artist este şi ce mentori a avut ne spunea în încheiere.
În primul rând sunt sculptor, îmi pace cel mai mult sculptura, acoo mă simt eu cel mai bine, cu sculptura mă identific. Şi desenul îmi place, bineînţeles, pentru că sculptura fără desen nu prea funcţionează, de aceea deci îmi place mult şi desenul. În primul rând primul meu profesor ne-a ajutat să înţelegem sculptura, Ioan Grecu, de la colegiul de arte, apoi, la Academie, am cunoscut alţi doi profesori foarte buni, Iurie Canaşin şi Octavian Romanescu, care mi-au arătat şi o altă viziune, o altă perspectivă asupra sculpturii, artei, compoziţiei în general. Au avut un rol important în formarea mea.”