Fawzia Rehejeh din Siria
Fawzia Rehejeh din Siria, preşedinta Centrului Cultural Arab din Sibiu
Carmen Pelin, 14.11.2022, 16:45
De aproape 7 ani Fawzia Rehejeh s-a mutat din Siria în România, la Sibiu.
Suntem o familie mare, cu cinci copii în total, şi părinţii mei sunt aici, tatăl meu este medic în Sibiu. A fost foarte greu la început, dar cu ajutor, cu implicare, cu curaj pot spune, ne-am integrat foarte bine, toţi lucrăm, am terminat aici şi facultatea, eu am studiat literatură engleză în Siria, nu am reuşit să termin din păcate, am făcut patru ani în Siria, iar în ultimul an nu am mai continuat, erau alte interese acolo, bombe, război, gruparea Statul Islamic, cu totul alte interese şi nu am reuşit să termin. Apoi m-am înscris la facultate în alt domeniu, Comunicare și Relații Publice şi Jurnalism la Facultatea de Științe Socio-Umane din Sibiu şi am terminat şi un masterat în Publicitate și brand. Sora mea a terminat kinetoterapie, lucrează la spitalul din Sibiu, fratele meu a terminat inginerie alimentară, celălalt frate a făcut şi el kinetoterapie şi cealaltă soră a studiat franceza.”
Fawzia Rehejeh a învăţat limba româna de la zero în aproximativ patru ani, a studiat-o şi în facultate, astăzi are deja cetăţenie română, lucrează într-o multinaţională şi e membră şi fondatoare a unei organizaţii neguvernamentale de suflet, Centrul Cultural Arab din Sibiu.
Da, am şi cetăţenie română, am drept de muncă, lucrez într-o corporaţie din Sibiu, în cu totul alt domeniu, dar munca de suflet sau ceea ce-mi place cel mai mult e ceea ce fac la Centrul Cultural Arab din Sibiu. Centrul a fost înfiinţat anul trecut, am plecat de la ideea că eu sunt imigrantă, m-am mutat din Siria în 2015 în Sibiu, am făcut şi facultatea aici, am terminat şi masterat. M-a încurajat sincer şi oraşul, fiind un oraş multicultural, multietnic, cu multe festivaluri, multe iniţiative locale şi comunitare şi atunci am zis să încep şi eu să fac ceva ca imigrantă să ajut comunitatea arabă şi am început să facem diferite activităţi, cursuri de limba română, seri interculturale gastronomice şi aşa mai departe.”
Cum s-a integrat la Sibiu sirianca Fawzia Rehejeh?
Nu e prea bine să mă laud, dar cred că eu m-am integrat bine, am sentimente aparte pentru România, simt că deja dacă plec din Sibiu îmi lipseşte acest oras, simt că trebuie să mă întorc în oraşul meu. Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit mi-au fost de mare ajutor, le sunt recunoscătoare colegilor mei de la facultate, de la locul de muncă. Am întâlnit şi oameni rasişti, nu ştiu dacă să folosesc chiar acest termen, poate că sunt oameni care au dat dovadă de ignoranţă, de lipsă de informare, dar am întânit şi oameni cu intenţii rele faţă de imigranţi, refugiaţi, faţă de tot ce e legat de acest subiect. Dar nu îi condamn, probabil comportamentul lor e o consecinţă a lipsei de informare sau a ignoranţei.”
La începutul lunii septembrie, la Palatul Astra din Sibiu, Centrul Cultural Arab a organizat Festivalul Culturii Arabe, proiect finanțat prin Agenda Culturală 2022 de către Primăria Sibiu, care își propune să creeze o punte de legătură între culturile română și arabă, să promoveze dialogul intercultural prin mijloace artistice și muzicale și să faciliteze integrarea socio-culturală a imigranților din Sibiu proveniți din țările arabe. În acelaşi context, Centrul Cultural Arab a desfăşurat şi conferinţa academică Ipostaze ale culturii arabe: moştenirea tradiţiei şi provocările modernităţii la care au fost invitaţi reprezentaţi ai Agenției ONU pentru Refugiați în România sau ai unor organizaţii neguvernamentale, cercetători, academicieni ori jurnalişti. Mai mult, în octombrie 2022, în calitate de preşedintă a Centrului Cultural Arab din Sibiu, Fawzia Rehejeh a participat la Bruxelles, la Forumul European al Migraţiei, o platformă de dialog privind migraţia, azilul şi integrarea migranţilor, iniţiată de Comitetul Economic şi Social European (CESE), instituţie din sistemul Uniunii Europene. Aceeaşi Fawzia Rehejeh din Siria despre Sibiu şi despre ce îşi propune în viitor.
Îmi place Sibiul pentru iniţiative, pentru că e un oraş multicultural şi acesta nu e un clişeu, chiar există un spirit care te încurajează să faci şi să fii implicat civic în societate, de exemplu prin Maratonul Internaţional al Sibiului, prin festivalurile care există, prin iniţiativele locale. Pot spune că puţini sibieni sunt conservatori, aşa am observat eu, dar nu toată lumea, bineînţeles, nu putem niciodată generaliza. Am un sentiment foarte aparte pentru Sibiu pentru că am început şi Festivalul Culturii Arabe, pe care l-am prezentat la Networking Village la European Migration Forum, e un festival de suflet, în care eu cred şi autorităţile m-au încurajat prin programul Agenda Culturală din municipiul Sibiu să continui cu acest festival, să mergem mai departe cu el, acum e deja un festival naţional, l-am prezentat în cadrul Formului, deci planul meu e să rămân în Sibiu şi să merg mai departe din Sibiu cu planul acesta. Ne gândim şi la nişte sugestii, anume să extindem parţial conferinţa academică la Bucureşti şi să rămânem cu festivalul la Sibiu.”