Andreea Drăghici – românca fascinată de analiza riscului de ţară
Andreea Drăghici are 26 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Franţa.
Sorin Iordan, 28.09.2021, 15:23
Andreea Drăghici are 26 de ani şi este membru al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, filiala Franţa. S-a născut la Puchenii-Moşneni, în judeţul Prahova, şi a ajuns în Hexagon în 2015, în cadrul programului european Erasmus. I-a plăcut Franţa aşa că a decis să-şi continue studiile acolo. A obţinut licenţa şi master-ul în finanţe la Universitatea din Orleans, iar în prezent se află la finalul unui alt program de master în economie internaţională cu predare în limba engleză la aceeaşi instituţie de învăţământ. Spune că integrarea nu a fost un proces foarte uşor şi că a avut grijă să se delimiteze de acele elemente care, de-a lungul timpului, au dăunat imaginii României.
Pentru a fi sinceră, am avut grijă să arăt că eu am venit să studiez, am venit să fac lucruri frumoase şi să le arăt că România nu este aşa cum îşi imaginează unii. Dar am fost norocoasă, pot spune, şi oamenii pe care i-am cunoscut m-au tratat ca atare şi au avut foarte mare încredere în mine încă de la început. Evident că nu a fost deloc uşor la început pentru că aveam frici. Îmi era teamă să nu fac greşeli în franceză. Pot spune că am lucrat cu mine însămi şi mi-am propus să mă provoc mai mult şi să încerc să fiui cea mai bună versiune a mea. Prietenii m-au ajutat, familia care m-a susţinut de acasă.”
Andreea este membru al LSRS Franţa de un an, dar aventura ei a început mai devreme în centrala de la Bucureşti, unde din 2015 a lucrat în departamentul de filiale şi în cel de resurse umane. Acum activează în departamentul de relaţii interne al filialei franceze. Am întrebat-o pe Andreea care sunt proiectele cele mai importante la realizarea cărora a pus umărul.
Cel mai drag mi-a fost că am participat la campania de recrutare de anul trecut şi mi-a plăcut enorm de mult să-i cunosc pe omulaţii care, actualmente, sunt în filiala Franţa, că am avut plăcerea de a le asculta povestea şi de a fi alături de ei într-o oarecare măsură. Au mai fost şi alte proiecte, între care şi scrierea Ghidului (Studentului Român în Franţa- n.r.) însă şi proiectul Bridges, proiect care are ca scop crearea unei punţi de legătură între profesioniştii români din Franţa şi tinerii studenţi. Acest proiect s-a desfăşurat în lunile aprilie – iunie. Am avut invitaţi din domenii diferite, cum ar fi domeniul economic, drept, învăţământ în Franţa, iar acest proiect pot spune că este unul de suflet pentru noi şi cred că o să-l mai continuăm.”
Andreea Drăghici a intrat deja în câmpul muncii. Este economist junior la compania Coface, specializată în domeniul asigurarilor de credit, a gestionarii riscurilor şi a economiei globale. Andreea îşi desfăşoară activitatea în departamentul de cercetare economică, unde analizează riscul de ţară şi de sector, activitate despre care spune că o fascinează. Nu are de gând să se întoarcă în ţară în viitorul apropiat, dar ne-a oferit o crâmpeie din viziunea sa asupra evoluţiei României.
Sunt optimistă şi cred că o să evolueze destul de bine mai ales pe partea economică şi mai mult pe investiţii. Investiţii poate în infrastructură. Investiţii sustenabile care chiar să aducă un plus economiei. Apoi investiţii în educaţie pentru că, din punctul meu de vedere, educaţia este cea mai importantă în dezvoltarea unui om. România are un potenţial destul de mare şi trebuie exploatat.”