Cei mai buni studenţi români, premiaţi la Gala LSRS 2021
Liga Studenţilor Români din Străinătate a prezentat, în weekend, a 12-a ediţie a Galei LSRS ocazie cu care a anunţat numle celor 12 câştigători ai concursului Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică.
Sorin Iordan, 30.03.2021, 16:17
Liga Studenţilor Români din Străinătate a prezentat, în weekend, a 12-a ediţie a Galei LSRS ocazie cu care a anunţat numle celor 12 câştigători ai concursului Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică. Manifestarea a fost pre-filmată la Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti şi transmisă online pe reţelele de socializare ale organizaţiei, duminică 28 martie. Despre specificul acestui eveniment, organizat în contextul pandemiei de COVID-19, şefa Departamentului de Comunicare şi vicepreşedinte al LSRS, Roxana Ungurenuș a declarat:
Gala de anul acesta a avut câteva lucruri unice. În primul rând am vrut să promovăm arta şi atelierele locale de creaţie. Astfel, am filmat Gala la Muzeul de Artă Recentă, am avut premiile confecţionate de cei de la Nord Makers Face, premii unice, zicem noi, cu un design foarte frumos, care vor merge către câştigători. Totodată, dat fiind că Gala a fost online am avut parte de foarte multe mesaje de la oameni care poate nu ar fi putut să ajungă la Gală. Multe intervenţii din partea minştrilor şi ambasadorilor ”ceea ce a dus la o Gală unică şi specială, chiar dacă a fost virtuală. Astfel am avut mesaje din partea ambasadorilor, de exemplu ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, ambasadorul României în Japonia, Tatiana Iosiper, oameni cu care filialele noastre lucrează foarte aproape. Pe lângă asta am avut şi mesaje de la ministrul Tineretului şi Sportului, Eduard Novac, un mesaj scris din partea ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi din parte celor de la Re-Patriot cu care, de asemenea, lucrăm foarte aproape”.
Competiţia din acest an a fost deschisă timp de două luni, iar în concurs s-au înscris 130 de studenţi români de pretutindeni. În finală au intrat 47 de candidaţi împărţiţi pe 11 categorii: Europa Licenţă, Europa Master şi Europa Post-Universitar, America de Nord Universitar şi Post-Universitar, Alte Continente, România Licenţă, Master şi Post-Universitar, Erasmus şi Arte. La microfon revine Roxana Ungurenuș, cu detalii despre câştigători şi componenţa juriului.
Căştigător anul acesta al premiului Studentul Anului în Europa – Licenţă l-am avut pe Victor Vescu, care studiază în Marea Britanie la Universitatea Oxford, la Europa – Master, pe Iustin Ouatu tot din UK şi tot la Oxford, şi Europa – Post-Universitar, pe Georgiana Amariei de la Universitatea Alcala din Madrid, Spania. Apoi în România la Licenţă am avut-o pe Ana Maria Bălan, studenţă la Universitatea de Medicină din Bucureşti, la Master, pe Alexandra Pânzariu studentă la Administrarea Afacerilor în Bucureşti şi la Post-Universitar, pe Cătălina Barbăroşie de la Facultatea de Biologie a Universităţii din Bucureşti. La categoria Arte, câştigător a fost Sergiu Garabajii de la Academia Națională de Muzică. La categoria America de Nord, partea de Universitar a fost câştigată de Diana Beatrix Velicu de la Universitatea din California şi Post-Universitar de Răzvan Azamfirei de la Johns Hopkins School of Medicine. La categoria Alte Continente, Andreea Rădulescu de la Universitatea Naționala din Singapore şi studentul român Erasmus al anului a fost Alexandra Baranyi, care a avut bursă la Universitatea Ritsumeikan din Osaka, Japonia.
În acest an juriul a fost destul de divers. Am avut parte de doi ambasadori, ambasadorul României în Italia, Excelenţa Sa George Bologan, o persoană care este foarte apropiată de comunitatea noastră, şi ambasadorul României la UNESCO, Excelenţa Sa Simona Miculescu. Am avut parte şi de profesori universitari. De exemplu Daniel David, rectorul Universităţii Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, domnul profesor fizician Cristian Presură, domnul profesor universitar Sorin Costreie, oameni cu care sperăm să conectăm studenţii din străinătate. Juriul secţiunii Arte a fost separat. Am avut-o pe pianista Oana Dinea şi pe dirijorul Vladimir Agachi pentru că am avut multe înscrieri pe partea de muzică. Totodată, am avut înscrieri şi pe partea de dramaturgie şi teatru aşa că am avut-o în juriu pe doamna regizoare Camelia Hâncu. Nu în ultimul rând, juriul secţiunii Erasmus a fost format din reprezentanţi ai Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – ANPCDEFP”.
Liga Studenţilor Români din Străinătate transmite că Gala LSRS este dedicată recunoaşterii şi premierii excelenţei academice a tinerilor români de peste graniţe şi se doreşte un spaţiu în care ideile şi reuşitele studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate să fie remarcate şi recunoscute la nivel naţional şi nu numai. Liga este o asociaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă care are ca principale obiective sprijinirea românilor ce studiază în străinătate şi crearea unei legături stabile între aceştia şi România. LSRS promovează cultura română peste hotare, încurajează creativitatea, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi din fiecare filială.
Înregistrarea Galei LSRS 2021 poate fi urmărită pe Facebook şi YouTube.