Teodor Teleagă, politologul fizician de la cârma LSRS Germania
Teodor Teleagă este din Bucureşti şi la 22 de ani conduce filiala din Germania a Ligii Studenţilor Români din Străinătate.
Sorin Iordan, 02.03.2021, 16:49
Teodor Teleagă este din Bucureşti şi la 22 de ani conduce filiala din Germania a Ligii Studenţilor Români din Străinătate. A absolvit Colegiul German Goethe, iar în 2017 a plecat la Bonn pentru a-şi continua studiile. În 2020, a absolvit Facultatea de Științe Politice și Sociologie din Bonn, iar în prezent este în primul an de studii la Facultatea de Fizică. Spune că deşi el a avut parte de colegi extrem de diplomaţi, care au ştiut să nu lase preconcepţiile despre români să le dicteze comportamentul, a auzit despre cazuri în care est-europeni au fost ţinta jignirilor sau a unor comportamente xenofobe.
Am ajuns aici fără să ştiu pe nimeni şi fără să fi făcut dinainte pregătire aşa că primul meu contact a fost cu facultatea şi cu colegii de la curs. Nu a fost foarte greu să mă integrez printre ei pentru că mulţi au fost şi în estul Europei, în Rusia de exemplu, şi au cunoscut astfel şi alte părţi ale lumii în afară de Germania. Sigur există şi printre ei preconcepţii, însă au fost mereu diplomaţi şi nu am auzit un cuvânt (rău – n.r.) faţă de România din partea lor. Din partea altor studenţi sau altor persoane am auzit des preconcepţii faţă de români şi faţă de ţările din estul Europei sau din Balcani în general. Dacă a fost să se aducă vorba de România într-o discuţie, am încercat mereu să prezint şi partea opusă a lucrurilor care arată că nu suntem chiar la coada Europei cum se spune prin mediile germane”.
Teodor este membru al LSRS Germania din 2018. Spune că după un timp i s-a făcut dor de ţară şi de români aşa că Liga i-a fost recomandată de un fost coleg de liceu, care studia la Berlin.
Cum am intrat am fost foarte bucuros să văd că se fac proiecte, că ţinem contactul, că pot să cunosc alţi studenţi români şi că putem să lucrăm să facem o imagine mai bună României în Germania. Noi, de la început, am fost în mediul online, nu am făcut întâlniri în persoană decât o dată pe semestru, pentru că suntem în foarte multe oraşe. Nu suntem ca în Franţa să fim toţi aproape în Paris, sau în Olanda să fim în câteva oraşe mari. Suntem aproape în toate oraşele universitare din Germania aşa că ne vedeam oricum online şi corona (COVID-19 – n.r.) nu a schimbat treaba asta”.
Teodor spune că numărul membrilor filialei a scăzut în ultimul an şi că mai sunt doar 10. De asemenea, cu două luni în urmă s-a încheiat o perioadă de aproape un an şi jumătate în care uşile Ambasadei României la Berlin au fost închise pentru LSRS Germania, fapt pe care Teodor nu şi-l poate explica. Situaţia a fost remediată doar ca urmare a intervenţiei preşedintelui LSRS Robert Stredie, iar în prezent legătura a fost restabilită. Privată de accesul la resursele reprezentanţei diplomatice, organizaţia s-a axat pe ce ştie să facă mai bine: să le ofere ajutor celor care au nevoie.
Noi am făcut proiecte interne. Am făcut un Ghid al Studentului care să ajute fiecare student venit în Germania să parcurgă primii paşi, să găsească cazare, să găsească asigurare, să se orienteze şi am făcut un site în care să ne putem exprima opiniile şi experienţele cu ceilalţi membrii şi prin acest site ei să ne poată contacta. Studenţii care sunt interesaţi de ghidul nostru îl pot găsi pe www.lsrsgermania.wordpress.com. 2021 arată pe hârtie destul de gol pentru că nu putem să facem evenimente mari din cauza pandemiei, nu avem voie să ne întâlnim aşa cum am fi dorit cu toţii. Momentan de orientăm către evenimentele Ambasadei. Ce ne mai planificăm noi pentru acest an este să ne întărim prezenţa în această ţară şi să căpătăm personalitate juridică”
Teodor Teleagă nu ştie când se va întoarce în România. Momentan, îşi doreşte să îşi încheie studiile, apoi să cutreiere lumea şi spune că este prea devreme să ia o decizie în ceea ce priveşte repatrierea.
Ştiu că sloganul LSRS este să ne întoarcem după studii în România şi să facem România o ţară mai bună, însă eu personal aş dori să mai cunosc un pic din ce are de oferit această lume şi să mă duc în alte ţări şi să cunosc alte culturi. Momentan, învăţ limba chineză. Vreau să cunosc cultura mai bine. Visez să prind un schimb de experienţă în China sau Statele Unite (ale Americii – n.r.). M-aş bucura foarte mult să pot ajunge într-una din ţările astea după studii, sau chiar în cadrul studiilor. Job-ul perfect pentru mine ar arăta, momentan, în cadrul universitar, în fizică, şi bine plătit”.