Marşul comemorativ de la Auschwitz se va desfăşura virtual
Pentru prima oară din 1988, marşul comemorativ tradiţional în Polonia al supravieţuitorilor Holocaustului şi tineretului israelian a fost anulat din cauza pandemiei.
Eugen Cojocariu, 20.04.2020, 15:23
Pentru prima oară din 1988, marşul comemorativ tradiţional în Polonia al supravieţuitorilor Holocaustului şi tineretului israelian a fost anulat din cauza preocupărilor legate de propagarea coronavirusului.
În condiții normale de viață, în lipsa pandemiei COVID-19, unii dintre voi tocmai v-ați fi pregătit sufletește pentru a pleca într-o experiență unică, prin care considerăm că trebuie să treacă fiecare dintre noi: lecția de istorie pe viu despre Holocaust – «March of the Living». Probabil că acum aveați bagajul gata spre a merge în Polonia, la Cracovia și Varșovia, unde urma să participăm anul acesta la cea de a 32-a ediție a Marșului Vieții, parcurgând pe jos distanța de 3 km între Auschwitz și Birkenau, ca un tribut adus victimelor fără vină care și-au pierdut viața în mod nedrept și îngrozitor în aceste lagăre de exterminare, a scris Tova Ben Nun-Cherbis, Președinte Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut, din Bucureşti.
Pentru prima dată în 32 de ani, de la începuturile sale, «March of the Living» nu va avea loc anul acesta, din motive ce țin de un alt eveniment care face deja istorie: carantina impusă de răspândirea COVID-19. Regret situația actuală, însă istoria ne învață că totul este temporar, că vremurile se schimbă și, chiar dacă nu putem șterge faptele deja petrecute, avem puterea și mai ales obligația de a nu le uita și a nu le repeta – NEVER AGAIN, NEVER MEANS NEVER! – a adăugat Tova Ben Nun-Cherbis.
Tradiția «March of the Living» este de a insera mesaje de aducere aminte și compasiune pe plăcuțe de lemn plasate pe linia de cale ferată care aducea trenurile morții, toate aceste plăcuțe fiind apoi colectate de organizatori și păstrate într-o mare arhivă. Întrucât suntem cu toții obligați să stăm în case și să ne desfășurăm activitatea online, «March of the Living 2020» are loc virtual și vă invităm să postați o plăcuță comemorativă prin intermediul site-ului https://nevermeansnever.motl.org/ – acest lucru va aduce onoare școlii noastre, care păstrează vie memoria Holocaustului și României, prin toate eforturile la care s-a înscris pentru combaterea antisemitismului și discriminării, a adăugat Preşedintele fondator al Complexului Educațional Laude-Reut.
Ceremonia desfășurată la Auschwitz în 21 aprilie, cu ocazia Zilei de Comemorare a Holocaustului, Yom HaShoah, va fi transmisă, începând cu ora 14.00, pe site-ul proiectului https://www.motl.org/live/ și pe pagina de Facebok https://www.facebook.com/MOTLorg/.
Între 1940 şi începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau aproximativ 1,1 milioane de persoane, între care 1 milion de evrei din diferite ţări europene. Lagărul, unde au murit şi circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de romi şi 20.000 de soldaţi sovietici, a fost eliberat de Armata Roşie în ianuarie 1945.