Sindi Loci din Albania
Sindi Loci din Albania, studentă la Universitatea Națională de Muzică din București.
Carmen Pelin, 24.01.2019, 16:47
„Bună ziua, sunt Sindi Loci, studiez la Universitatea de Muzică din Bucureşti, sunt din Albania, din Tirana, capitala, am 20 de ani.”
De aproape 15 ani Sindi Loci studiază vioara. Muzica a însoțit-o încă din copilărie.
„Tatăl meu cântă la chitară și el a fost unul din motivele pentru care eu am vrut să studiez vioara. A fost visul meu să studiez muzică, muzică clasică mai ales, a fost foarte greu. Aici, în România, am învățat atât de multe despre vioară și tehnica interpretării, despre cum trebuie să cânt, cum pot să transmit tot ce pot transmite, a fost foarte greu și totodată foarte frumos.”
România a făcut cumva mereu parte din viața lui Sindi Loci. Admiterea sa pe primul loc la liceul de muzică de la Tirana s-a datorat și interpretării reușite a Baladei pentru vioară și orchestră a lui Ciprian Porumbescu.
„Pentru mine e o baladă minunată, îmi place foarte mult și încă o cânt de câte ori mi se ivește ocazia de a susține un concert, un recital, eu cânt balada lui Ciprian Porumbescu cu foarte multă plăcere. Mi-a plăcut dintotdeauna foarte mult și a fost o experiență pentru mine foarte frumoasă, o amintire foarte dragă.”
De România Sindi Loci e strâns legată și prin faptul că provine dintr-o familie cu rădăcini aromânești.
„Bunica mamei mele vine din zona Transilvaniei, cred, și am o soră (n.r. studentă) aici, a venit cu un an înaintea mea, ea chiar mi-a spus că e foarte frumos aici și că oamenii sunt foarte sociabili, m-am gândit că poate nu îmi va plăcea, dar de fapt mi-a plăcut foarte mult România și a fost o experiență foarte bună pentru mine.”
În 2016, după ce câștigă o bursă oferită de statul român cetăţenilor străini prin Ministerul Afacerilor Externe, Sindi Loci ajunge în România. Cum s-a adaptat aici?
„Când pleci de acasă e foarte greu să te obișnuiești să faci totul doar tu. Pentru sora mea cred că a fost mai greu, eu am avut un sprijin în ea. Da, m-am simțit puțin stresată, nu știam cum o să reușesc cu examenele, cum o să mă descurc cu limba, care mi s-a părut foarte grea. E o limbă cu o gramatică foarte dificilă, e greu să te obișnuiești cu accentul, am încă foarte multe de învățat, dar sper pe viitor să reușesc să vorbesc ca un român. Oamenii aici mi s-au părut puțin reci, în Albania suntem foarte amabili. Poate nu m-am întâlnit eu cu oamenii cei mai călduroși. Vreau să văd la un moment dat și Timișoara, am auzit că e foarte frumoasă, cu peisaje deosebite, cu oameni foarte amabili, deci vreau să ajung acolo.”
Cum se împacă Sindi Loci din Albania cu dorul de casă?
„Mi-e foarte dor, acasă e acasă și, oricum, oriunde ai merge, întotdeauna îți va fi dor de casă, de oamenii de acolo, de țară, de limbă, de cultura albaneză. Deci, da, mi-e foarte dor de Albania.”
În vara lui 2017 a cântat la Sala Radio din București cu prilejul concertului susţinut de Orchestra „Universitaria” şi Corul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
„Am cântat la vioară cu orchestra și a fost foarte frumos, o experiență foarte specială, și sper să mai cânt pe scena Sălii Radio din București.”
Sindi Loci și lucrează momentan la o companie scoțiană din București specializată în servicii pentru clienți. Vorbește italiană, engleză și română.
„Vreau să învăț și coreeană, vreau să învăț o limbă străină mai dificilă decât cele pe care le știu deja. Eu și ascult muzică coreeană, îmi place mult acum mai ales K-pop, muzica pop coreeană. Cultura coreeană mi se pare interesantă, vreau să învăț despre Asia, care mi-a plăcut dintotdeauna, mi-ar plăcea și să vizitez Seulul în viitor. „
Sindi Loci și câteva cuvinte despre autorul său preferat.
„Citesc foarte mult din Charles Bukovski, îmi place foarte mult, iar o carte scrisă de el pe care o prefer e „Femei”, vorbește pentru femei acolo, chiar îmi place foarte mult, mai ales că eu sunt și o feministă. Eu și scriu o carte acum, e gen științifico-fantastic, poate în șase luni o voi lansa. Am mai scris când eram mai mică, dar nu am mai publicat până acum. Mi-a plăcut dintotdeauna mult legenda Atlantidei, scrisesem despre o fată care cumva a găsit o poartă secretă de intrare în ținutul Atlantidei.”
În 2020 Sindi Loci îşi va termina studiile la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti. Ce îşi propune în viitor?
„Vreau să rămân în muzică, asta e sigur. Îmi place foarte mult muzica clasică și vioara și cred că am mult de învățat încă. În România mi-a plăcut foarte mult. Vreau să ajung mai departe în America, în Washington sau la New York, sau în Scoția, la Glasgow.”