Patrick Vander Linden din Belgia
Patrick Vander Linden fermier și proprietarul unei ferme ecologice în România, în județul Argeș, undeva în mijlocul naturii, aproape de pădure și de munte.
Hildegard Ignătescu, 03.08.2023, 15:42
Patrick Vander Linden vine din Belgia. Este fermier și proprietarul unei ferme ecologice în România, în județul Argeș, undeva în mijlocul naturii, aproape de pădure și de munte. Ne povestește în ce împrejurări a venit în România:
“Înainte, eu am avut o firmă de construcții în Belgia și la începutul anilor ‘90 am încheiat activitatea. De ce? Pentru că am vrut să lucrez mai mult pe partea ecologică, iar atunci nu exista prea mult interes pentru construcții ecologice. M-am dus în Elveția și acolo am făcut o școală de agricultură, un curs de trei săptămâni pentru prelucrarea laptelui de vacă. Am lucrat mult în Elveția la începutul anilor 90, după aceea am făcut altă școală în Belgia, de brutar, după care iar am început să lucrez în Elveția în anii 2000. Și m-am gândit atunci de ce să nu lucrez pentru mine și de asta am venit aici, în România. Prima dată am ajuns în 2004, am umblat peste tot atunci în țară. Am călătorit mult în județul Hunedoara, iar în 2005 am venit aici în Argeș. Am început construcția și am făcut o casă ecologică, cu baloți de paie. E foarte bună! Am început construcția în 2009 și am terminat cam în 2012. Iar animale –vaci- am luat din 2015 și am început să fac brânză.
Patrick Vander Linden face și turism ecologic, iar la casa sa din Brădet vin voluntari din toată lumea, oameni care vor să învețe despre viața în natură, viața cu animalele și îngrijirea animalelor.
Vin de peste tot. Acum am avut o fată din Mexico, peste o săptămână vine altă fată din Brazilia, sunt din Europa, de peste tot. Am avut și din Asia și din Australia, au venit băieți de peste tot când am făcut construcția. Casa nu este conectată la curent, la apă și asta e pentru mulți – nu pot să spun un șoc, dar au nevoie să se adapteze, să fie cu limită – și cu lumina și cu apa, să nu le lase să meargă încontinuu. Și într-un fel e bine să învețe să folosească energie mai puțină, cât e nevoie, să nu lase lumina aprinsă tot timpul. La fermă e un spațiu mic, iar unora nu le place bălegarul. Depinde și de sezon, iarna lucrăm mai mult cu lemne, vara mai mult în grădină, cu legume de toate felurile și din fructe facem dulceață, facem suc.
De ce a ales să se stabilească în România, țara care acum e acasă pentru Patrick Vander Linden?
De ce România? Eram puțin cam săturat de Belgia, iar acolo nu puteam să fac o construcție ecologică atunci, la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor ‘90 și am plecat în Elveția, unde e mai multă natură. Am lucrat un timp prin Franța, am umblat prin Cehia, prin Slovacia și prin Spania după teren. Și aveam în Belgia o cunoștință din Iași care m-a întrebat de ce nu vin în România. Iar când am văzut natura de aici, mi-a plăcut foarte mult. Eu stau aici la Bradet, iar mai sus de casa mea e numai natură până sus, la Moldoveanu, e pășune pentru animale. Pentru asta am venit mai mult.
Acum viața lui Patrick s-a schimbat destul de radical față de viața pe care o avea înainte în Belgia.
În Belgia înainte am avut o firmă de construcții, pe care am închis-o demult, în ‘91. Atunci călătoream foarte mult de la un client la altul. Acum lucrez acasă, plec de la mine, mă duc în grajd, aduc lapte în casă, îl prelucrez, nu mai am nevoie să mă mut prea mult dintr-un loc în altul și asta îmi place mai mult. Mă duc o dată pe săptămână la oraș, aduc marfă și mă duc la cumpăraturi.
L-am întrebat pe Patrick cum îi par românii și dacă s-a împrietenit cu localnicii.
Da, vorbesc cu ei da, și am ceva prieteni. Bine, fiecare țară e cum se simte, birocrație și corupție e peste tot. Aici am multe probleme cu administrația locală. Altfel, lumea aici mai are timp de viață. La mine în Belgia nu mai e timp, oamenii fug de colo-colo și nu mai au timp. În România, pentru mine, e ca o călătorie în timp, cum a fost pe vremea generației părinților mei. Bine, acum cu Europa s-a schimbat prea repede și nivelul de trai e aprope la fel peste tot acum pe continent. Aici lumea mai știe să lucreze pământul, știe să crească animale. În altă țară din Europa nu mai sunt ferme, sunt fabrici de lapte, fabrici de carne. Aici e mai altfel, ceva mai mic. Aici în munți e mai multă dimensiune umană, nu o afacere mare.
Lui Patrick nu-i lipsește nimic din Belgia și din confortul unei vieți mai moderne, mai tehnologizate.
Bine, pentru mine nu, eu nu sunt genul cu multă aparatură în bucătărie. Nu-mi place tot ce e nou în bucătărie, poți să ai zece aparate care să te ajute, dar nu-i nevoie de asta. Ce-mi lipsește sunt prietenii de acolo.
Ce ar schimba în România?
Drumurile mai bune sunt eficiente pentru economie, merge mai ușor transportul, asta așa e peste tot. Altfel, cred că e nevoie ca oamenii să lucreze mai mult împreună, să se ajute unul pe altul. Sigur, mai ales acum că se schimbă vremurile așa de repede. Aici în România mai multă lume mai are grădină, mănâncă mai sănătos. Când văd la supermarket, acolo e numai cu aditivi mâncarea și te îmbolnăvești de la mâncare mai mult acum. Iar dacă pot lucrurile să rămână cum au fost înainte, ar fi cel mai bine pentru populație. Când am venit aici, eu m-am gândit ca în timp să locuiesc cu mai multe persoane aici, să ne ajutăm unul pe altul, să construiesc o comunitate. Cred că asta e bine, nu poți să faci totul singur.
Cuiva care nu cunoaște România deloc, ce i-ar spune, cum ar prezenta Patrick Vander Linden acest nou acasă al său?
Pentru mine România e multă natură –munți- și e o țară foarte frumoasă. România are multe animale sălbatice, iar dacă acestea există, înseamnă că natura e nealterată. Eu văd aici în zona mea mult mai multe insecte decât în Belgia, unde s-au folosit așa de multe insecticide, încât au omorât toate insectele. Aici e altfel, e mai pur. Avem aici un pește în râul Vâlsan din preistorie, iar asta e ceva unic în Europa.