Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Gabriel Morin, inginer de sunet și programator francez

Gabriel Morin, inginer de sunet și programator francez, locuiește din 2015 la București. Este co-autor al site-ului www.zecelarece.ro, prin care recomandă locuri interesante în București, atât pentru turiști, cât și pentru localnici.

Gabriel Morin, inginer de sunet și programator francez
Gabriel Morin, inginer de sunet și programator francez

, 14.01.2021, 15:40

Gabriel Morin este francez și din 2015 locuiește în România, la București. Are 30 de ani și este programator și inginer de sunet, pasionat de muzică, antreprenor și un tânăr foarte curios. Îi place mult să creeze conexiuni între oameni, să exploreze și să cunoască locuri și oameni noi. Împreună cu un prieten francez, Luka Zivkovic, Gabriel a pus bazele unui website în care a inclus o hartă a celor mai interesante locuri din București în care îți poți petrece timpul, zecelarece.ro. Totul a pornit de la un newsletter, dintr-o nevoie firească de a descoperi un oraș nou și de a recomanda și altor expați, turiști sau chiar localnici locuri inedite și evenimente plăcute, locuri de vizitat în capitala României.



“Bună ziua, sunt Gabriel Morin și m-am născut în Normandia. Am făcut studii de inginerie de sunet lângă Paris, apoi am lucrat la Ubisoft patru ani în capitala franceză. Când am simțit nevoia să fac o schimbare în carieră, am avut ocazia să vorbesc cu o cunoștință mai veche, care locuia întâmplător în California și în București, cu baza în România. El mi-a propus să lucrăm împreună și așa m-am mutat aici. Când am încheiat colaborarea, m-am hotărât să rămân în România și așa au trecut cinci ani deja.



Gabriel nu știa la ce să se aștepte când a venit aici, însă a descoperit o nouă lume care l-a atras. Încet-încet, a cunoscut oameni noi și a ajuns în locuri neașteptat de frumoase și interesante pentru el. Așa s-a născut mai întâi newsletterul Zece la Rece, pe care îl trimitea prietenilor la început, apoi site-ul cu același nume, care este destinat oricui vrea să exploreze Bucureștiul inedit. Gabriel a legat noi prietenii, a vizitat multe localuri, restaurante și cafenele sau spații de co-working și le-a văzut transformându-se în timp:



“În termeni de business, mentalitatea mai ales în domeniul HoReCa s-a schimbat. Am văzut că oamenii au devenit mult mai colaborativi și sunt mai puțin competitivi, se susțin între ei. Am observat că acest lucru a început înaintea perioadei pandemice, dar a devenit și mai vizibil în timpul crizei coronavirus.

Când am ajuns la București, simțeam mai degrabă că oamenii din business aveau mai puțină încredere unii în alții, iar acest lucru se schimbă de la an la an. Cred că după un an jumătate de ședere în România am început să am dubii dacă ar trebui să stau mai mult sau nu, fiindcă aveam impresia că deja văzusem tot ce era de văzut în București.

Simțeam că nu mai sunt surprins de nimic, dar mi-am dat seama atunci că, de fapt, nu era adevărat, că era numai o impresie și o stare de spirit de moment. Așa am decis să merg în mai multe locuri și să descopăr mai mulți oameni, ca să-mi lărgesc propria viziune despre București și în același timp să-mi dau ocazia să practic limba română mai des, ca să fac progrese. Așa am început să fac acest newsletter în care căutam zece evenimente pe săptămână pe care să le recomand. Pentru aceasta, trebuia să navighez pe net două zile întregi și să fac o adevărată muncă de căutare ca să cunosc pe fiecare artist, să știu fiecare loc, pe fiecare întreprinzător.

Cu cât aflam mai multe, cu atât mai mult îmi dădeam seama că știam puține lucruri despre București și că orașul e mult mai vast și mai bogat decât credeam în acel moment în care fusesem, probabil, mai trist sau plictisit. A ajutat mult să redescopăr orașul după un an jumătate și să am o nouă viață.



Așadar, Gabriel a decis să rămână în București și să continue să-l reașeze pe noi coordonate. A devenit pasionat să iasă tot mai mult cu oamenii, să-i recomande și să-i pună în legătură pe cei cu interese comune. Iată cum vede acum Bucureștiul și ce sfaturi ar avea pentru cineva care vine aici pentru prima dată:



“Cred că experiența ta într-un oraș este orașul în sine, felul cum funcționează oamenii în el și cum interacționezi tu cu ei. Experiența ta potențială în București va fi influențată mult de cum te raportezi tu la oraș când ajungi aici, în ce stare mentală ești și ce anume cauți aici. Nimeni nu vrea să fie vizitat pentru că este ieftin, oamenii te primesc pentru că ești interesat de cultura lor și de ce au ei de spus și de arătat. Cred că acesta este primul pas, să nu vii aici pentru că este ieftin, pentru că pierzi mult din valoarea orașului și din interacțiunea pe care poți să o ai tu cu oamenii aceia. Iar dacă vii foarte curios sau curioasă, vei fi primit foarte bine, extrem de bine și probabil mai bine decât în alte țări din lume. Evident, am avut cinci ani minunați din acest punct de vedere, pentru că eu am o curiozitate înnăscută și încă nu am terminat de descoperit tot ce se poate descoperi aici.



Bucureștiul îl fascinează din ce în ce mai mult pe Gabriel, chiar dacă acum, în pandemie a fost mai greu de vizitat la pas. Totuși, pentru că locuiește în centru, Gabriel s-a plimbat mult de-a lungul timpului prin toate colțurile boeme și mai puțin cunoscute ale orașului de pe Dâmbovița. Bineînțeles, există și aspecte care îi plac mai puțin și Gabriel și-ar dori să schimbe câte ceva în orașul pe care îl admiră și îl iubește:



“Din perspectiva mea de locuitor în centru, ce aș vrea să schimb, dacă aș putea, ar fi să reducem riscul seismic în București, ca să păstrăm patrimoniul minunat care există aici. Cred că sunt două mari probleme pe care le-am întâmpinat în mod curent aici: sunt prea multe mașini, iar clădirile istorice sunt în pericol din cauza riscului seismic. Va dura ceva timp, dar ar fi bine să facem infrastructura să evolueze într-un fel care ar face viața mult mai puțin dependentă de mașini. Ușor- ușor, lucrurile se vor îmbunătăți și sunt plin de speranță.



Gabriel Morin are un mesaj pentru ascultătorii noștri pentru anul care abia a început:


“E importantă pentru România această situație, de a fi obligat într-un fel să pleci din țara ta și de a sta departe de familia ta, lucru care se poate petrece într-un mod benefic sau nu, însă nu toată lumea se simte bine în această situație. Pentru oricine este o mare provocare și am deseori impresia că România este un pic ruptă în două, iar acest lucru a produs o rană și mi se pare că toată lumea în România poartă această rană în interior. Le urez tuturor să se simtă bine unde sunt acum și să se simtă și mai conectați cu familia lor care este departe, să se simtă bine oriunde s-ar afla.





RadioRomaniaInternational · Expat în România 14.01.2021

Foto: Natalia Mosor
Expat în România joi, 21 noiembrie 2024

Expat în România 21.11.2024

Natalia Mosor vine din Polonia, este directoarea Institutului Polonez de la București din anul 2020. A lucrat între anii 2007 și 2013 la același...

Expat în România 21.11.2024
Foto: Eaint Thazin Phyo
Expat în România joi, 07 noiembrie 2024

Eaint Thazin Phyo

Eaint Thazin Phyo vine din Myanmar. Este absolventă a unui masterat la Universitatea din București, lucrează în domeniul vânzărilor și este...

Eaint Thazin Phyo
Hong Nhung Bui / Fotografie din arhiva personală
Expat în România joi, 03 octombrie 2024

Hong Nhung Bui, din Vietnam, din orașul Nam Dinh

Hong Nhung Bui vine din Vietnam, din orașul Nam Dinh. Este doctorandă la Universitatea din București, la Facultatea de Sociologie, unde studiază...

Hong Nhung Bui, din Vietnam, din orașul Nam Dinh
Foto: Piers Posner / Arhiva personală
Expat în România joi, 19 septembrie 2024

Piers Posner,născut în Statele Unite (New York)

Piers Posner s-a născut în Statele Unite, la New York, în Buffalo. A crescut într-o casă artistică, tatăl său era poet și organiza acasă un...

Piers Posner,născut în Statele Unite (New York)
Expat în România joi, 01 august 2024

Amir Heidarkhodaee din Iran

Cântă la mai multe instrumente tradiționale persane – setar, tambur și daf și cântă și cu vocea. Este pasionat de muzică încă din...

Amir Heidarkhodaee din Iran
Expat în România joi, 18 iulie 2024

Antonio Madrid

S-a mutat în România în 2008, a lucrat mai mulți ani în domeniul construcțiilor și a locuit în Deva, Sibiu și București. După o...

Antonio Madrid
Expat în România joi, 04 iulie 2024

Jenna Griffin vine din Statele Unite

Este pasionată de cățărat, care a devenit și un fel de vocație, pentru că în vara dinaintea ultimului an de facultate, în 2016, a ajuns în...

Jenna Griffin vine din Statele Unite
Expat în România joi, 16 mai 2024

Mustafa Oz din Turcia

Mustafa Oz vine din Turcia. A absolvit Middle East Technical University în Ankara și un masterat în management educațional la Universitatea din...

Mustafa Oz din Turcia

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company