Alan Clark, antreprenor scoțian
Alan Clark este un antreprenor scoțian stabilit în România din 2002. Tocmai de atunci a devenit interesat de cidru, care mai întâi a fost un hobby pentru el, iar apoi aceasta băutură i-a schimbat viața.
Hildegard Ignătescu, 21.05.2020, 13:14
Alan Clark este un antreprenor scoțian stabilit în România din 2002. Tocmai de atunci a devenit interesat de cidru, care mai întâi a fost un hobby pentru el, iar apoi aceasta băutură i-a schimbat viața: în 2015, Alan a devenit primul producător autorizat în România să producă cidru pe scară largă. Afacerea aceasta a crescut de la an la an, iar acum reprezintă principala ocupație a lui Alan Clark, care a părăsit munca în corporație pentru a lansa această afacere pe cont propriu. Alan are experiență și în calitate de consultant într-o serie de proiecte care pregăteau ascensiunea României la Uniunea Europeană. Ne spune imediat care este povestea venirii sale în România:
“Eu am venit în România prima dată în 2001, invitat de un prieten francez care era deja instalat aici. Eu am fost corporatist timp de 17-18 ani, mi-a plăcut acea perioadă, dar după 18 ani mi-am zis că e cazul să închei viața mea la corporație și să fac altceva. Nu știam ce vreau să fac atunci. Când am ajuns în România, ideea era să creăm împreună o firmă de consultanță prin care să ajutăm firmele franceze și britanice să vină în România și viceversa, să sprijinim companiile românești să găsească clienți sau parteneri de afaceri în Franța și în Marea Britanie. Când am venit prima oară aici nu știam nimic despre România, el m-a convins, iar eu eram curios să descopăr. Călătorisem mult până atunci, fusesem deja în Polonia, în Ungaria, în Cehia, chiar în Rusia, însă în România nu fusesem, nu știam nimic și am venit, așadar, din curiozitate la început. Ne-am implicat amândoi în niște proiecte, am venit a doua oară, a treia oară și în 2002 m-am gândit să fac o probă de șase luni. Am închiriat un apartament atunci pentru șase luni, după care am rămas până azi aici.
Alan Clark și-a întemeiat aici o familie, a învățat românește și s-a integrat în atmosfera românească, însă nu a fost totul foarte ușor pentru el chiar de la început. În 2002 a început să facă cidru, însă i-a luat ani buni până să facă din acest hobby o afacere. În timp, Alan a familiarizat publicul din România cu această băutură, pe care o distribuie în marile lanțuri de magazine din toată țara. Pentru a produce cidrul, Alan folosește doar mere românești și a început cu livada proprie. L-am întrebat dacă se simte în România ca acasă:
“Da, da. În cele șase luni de la început am întâlnit o româncă, bineînțeles, ne-am căsătorit, m-am stabilit aici, am făcut o familie aici, avem doi copii care au 12 și 15 ani acum. Mi-am construit o viață în România, chiar de atunci, ceea ce înseamnă că am 18 ani de când locuiesc aici. Eu eram în Franța înainte să vin în România. Desigur, limba a fost o problemă la început, dar vorbeam deja franceză și am studiat româna un an. Până când poți vorbi bine o limbă într-o țară străină, viața e mai grea până când ajungi la nivelul de comunicare pe care îl am acum. În afară de aceasta, eu m-am înțeles bine cu oamenii de aici, chiar de la început. Au fost niște proceduri administrative greoaie la început, ca să obțin un permis de ședere în România și prima impresie din București a fost că e un oraș poluat.
Erau multe camioane și autobuze pe străzi care scoteau fum negru. Nu am avut, totuși, mari probleme, de fapt, acum că mă uit în urmă, mai ales dat fiind faptul că am avut o prietenă româncă, care a devenit soția mea, am avut o legătură rapidă cu localnicii. Față de Franța, spre exemplu, unde am locuit 12 ani la Paris, a fost mai ușor să mă integrez în România, decât în Franța. Mulți oameni vin să guste cidrul și nu-l cunoșteau înainte, de fapt. Am crescut vânzările în fiecare an, am ajuns acum în marile lanțuri de supermarket, suntem disponibili în fiecare oraș, mediu sau mare din România. Pentru aceasta am muncit câte 5-6 zile pe săptămână, uneori chiar 7 zile pe săptămână și am ajuns unde suntem acum prin multă muncă. Trebuie să fii pasionat să faci asta. Pentru mine este o plăcere, de fapt, să fac ceea ce fac acum.
Alan Clark a locuit în Franța și în Statele Unite o perioadă lungă de timp, însă a decis ca cea de-a doua lui casă să fie România. L-am întrebat ce i-a plăcut aici cel mai mult, ce l-a determinat să vrea să locuiască la noi în țară:
“Oamenii. Oamenii din România sunt mai primitori, mai deschiși, nu toți, dar eu am avut norocul să mă întâlnesc cu foarte mulți români inteligenți, deschiși, prietenoși, călduroși. Aceasta este pentru mine cea mai mare diferență și e asemănător cu ce se întâmplă în Scoția, de fapt. Poate că acesta este motivul pentru care mă simt bine aici în România. După părerea mea, românii au mai multe în comun cu scoțienii decât scoțienii cu francezii sau chiar decât cu americanii.
Am locuit trei ani și în Statele Unite și m-am simțit mai bine în România decât în Franța sau în America. Poate că e ciudat, fiindcă, dat fiind că sunt scoțian, ar trebui să fiu mai aproape de americani, dar acesta e răspunsul meu: oamenii. Sigur că țara este foarte frumoasă, dacă vrei să te plimbi, să descoperi natura de aici, la munte, la mare, ai ce să faci, sunt orașe foarte interesante din punct de vedere arhitectural, istoric, monumental etc. România are toate acestea. Bineînțeles, fetele sunt frumoase, asta se știe, dar nu este acesta principalul motiv pentru mine, ci felul în care m-am conectat cu oamenii, acesta e răspunsul.