Solaris, în regia Ilincăi Stihi,în competiția oficială pentru Prix Italia 20
Solaris, producție a Teatrului Național Radiofonic, în regia Ilincăi Stihi, în competiția oficială pentru Prix Italia 2022
Corina Sabău, 01.10.2022, 11:47
Două producții ale Teatrului Național Radiofonic, Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru, și Solaris, după Stanisław Lem, adaptare liberă și regie de Ilinca Stihi, se află în competiția oficială a secțiunii Radio Drama la prestigiosul concurs internațional Prix Italia, dedicat producțiilor media. A 74-a ediție a Prix Italia se desfășoară anul acesta la Bari, în perioada 4-8 octombrie. Organizatorii anunță că s-au înscris în concurs un număr record de 321 producții la cele trei categorii – radio, tv, web -,din care 94 la categoria Radio.
Producțiile din competiția oficială provin de la 83 de radiouri publice din 50 de țări din întreaga lume. Ilinca Stihi, autoarea spectacolului de teatru radiofonic Solaris, după Stanisław Lem, este invitată la RRI. Ilinca Stihi a studiat Regie de Film la Academia de Teatru și Film din București și din 2005 este regizor la Societatea Română de Radiodifuziune. În 2013 a inițiat alături de Atila Vizauer, redactor şef – Redacția Teatru și Mihnea Chelaru, inginer de sunet – Redacția Teatru, primul Festival Internațional de Teatru Radiofonic din România, Grand Prix Nova. A primit pentru producțiile sale 7 premii internaționale și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2013. A fost membră a juriului Festivalului Internațional de Radio de la New York din 2013 și președinte al juriului de teatru radiofonic din cadrul Festivalului Prix Marulic din Croația, în 2014.
Regizor-autor de scenarii, își concepe integral spectacolele sonore, chiar și atunci când lucrează pe o dramaturgie-suport, construind totul, de la scenariu până la post-procesarea finală a sunetului, în adâncimea straturilor sonore. Adesea, sursele literare sunt folosite ca pretext pentru o interpretare sonoră ce păstrează tema inițială, dar depășește cadrele textului originar, ca parte a unei arhitecturi sonore elaborate, spune criticul Oana Cristea Grigorescu. În alegerea subiectelor pentru producțiile sale radiofonice, Ilinca Stihi are în vedere actualitatea subiectelor.
Solaris a însemnat o întâlnire la care nu îndrăzneam să sper. Sigur că toată lumea cunoaște capodopera lui Andrei Tarkovski, filmul Solaris. Mulți poate cunosc și romanul de Stanisław Lem, care este de o complexitate uluitoare și vorbește în primul rând despre condiția umană, deși este un science fiction. Trebuie să spun că o vreme n-am îndrăznit să pornesc la acest drum, este foarte greu să propui propria versiune în momentul în care mare artiști s-au exprimat deja folosind această poveste. Dar am primit această propunere din partea Institutului Polonez, prin intermediu producătorului piesei, Oana Cristea Grigorescu, și m-am gândit la invitația lor, am luat-o ca pe un semn, m-am gândit că merită să încerc. Și pot să spun că într-adevăr, întâlnirea sau mai bine spus reîntâlnirea cu Solaris, după experiența dificilă a pandemiei prin care am trecut cu toții, a fost de mare impact.
Pentru mine, Solaris este o o poveste a recluziunii, pentru că vorbim despre niște oameni blocați pe o stație spațială, blocați într-un univers non-uman, care sunt nevoiți să reflecteze asupra condiției lor. Cumva, într-o situație oarecum similară am fost și noi vreme de aproape doi ani și mi s-a părut foarte important să ne gândim la ceea ce am trait, să încercăm să descoperim, dincolo de sensul istoric, sensul pe care l-a lăsat acest eveniment în viețile noastre. Cu acest gând am pornit spre Solaris și am încercat să creez o adaptare liberă în care mi-am permis să scriu și eu o parte. O parte contemporană, o parte care să aparțină zilelor noastre, dincolo de mesajul bogat al romanului și descrierile absolut spectaculoase, parte din ele citate de mine în spectacolul de teatru radiofonic.
Așa s-a conturat cumva proiectul Solaris și apoi s-a dezvoltat frumos, prin colaborarea cu compozitorul Cristian Lolea, care semnează muzica originală, cu sound designer-ul Tom Brânduș. Împreună cu Sabra Daici am tradus fragmente din roman, pentru că în română exista o traducere făcută în anii 90, care are deja un parfum vetust, având în vedere că tehnologia a evoluat enorm în ultimii douăzeci de ani. Sper că s-a conturat un univers nu numai coerent, ci și expresiv pentru pentru momentul pe care îl trăim. Aș dori să menționez că am gândit spectacolul în așa fel încât să fie accesibil și celor care nu cunosc textul lui Stanisław Lem, nu trebuie să fi citit Solaris înainte pentru a înțelege și a empatiza cu adaptarea propusă de mine.
Din distribuția spectacolului sonor Solaris fac parte Tudor Aron Istodor, Mădălina Anea, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu. Producători: Radio România și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României. Am vorbit cu Ilinca Stihi și despre importanța selecției la Prix Italia. Prix Italia este cel mai vechi festival de radio din Europa și totodată din lume, pentru că Europa are cea mai lungă tradiție în arta spectacolului sonor. Evident, este o imensă onoare și o imensă bucurie să fiu alături de colegi din toată lumea care își prezintă cele mai interesante creații, să ne putem auzi, cu această ocazie, unii pe alții. Marea bucurie a acestor festivaluri rămâne, pentru noi, cei pasionați de teatrul radiofonic, că ne putem asculta creațiile și avea un schimb colegial de idei și perspective într-un moment în care arta sonoră este martora unui reviriment peste tot în Europa. Știm cu toții că podcasturile și tot ce înseamnă sunet beneficiază de audiență record online și atunci toată lumea este preocupată să descopere forme noi, forme interesante pentru a le comunica ascultătorilor.
Anii ’60 de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru, și Solaris, după Stanisław Lem, adaptare liberă și regie de Ilinca Stihi, cele două spectacole incluse în competiția oficială a concursului Prix Italia, pot fi ascultate pe platforma e-teatru.ro, care include o bogată arhivă a producțiilor radiofonice produse de Radio România.