Premiile „Sofia Nădejde” pentru Literatură scrisă de Femei, ediția a treia
Cărțile premiate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, desfășurată în București, la Apolo 111 Teatrul.
Corina Sabău, 10.10.2020, 14:38
“Sputnik în grădină de Gabriella Eftimie (OMG, 2020), “Sonia ridică mână de Lavinia Braniște (Polirom, 2019), “Fotocrom Paradis de Deniz Otay (OMG, 2020) și “Copiii lui Marcel de Ema Stere (Polirom, 2020) sunt cărțile premiate în cadrul celei de-a treia ediții a Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei, desfășurată în București, la Apolo 111 Teatrul.
Numele ales pentru această Gală a Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei este un semn de apreciere adus unei figuri importante a culturii române, Sofia Nădejde: prima femeie din România căreia i-a fost permis să susţină Bacalaureatul într-un liceu de băieţi, prima femeie care a condus o revistă literară şi autoarea primului roman feminist din istoria literaturii române. Gala Premiilor pentru Literatură Scrisă de Femei s-a desfășurat în cadrul Zilelor Sofia Nădejde, care au debutat la sfârșitul lunii august cu o seară de scurtmetraje românești realizate de regizoare.
Poeta și jurnalista Elena Vlădăreanu, inițiatoarea Galei Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei:
De la început am fost interesate de această intersecție a artelor și anul acesta avem un parteneriat cu Asociația Română a Femeilor în Cinema, astfel încât scriitoarele care sunt nominalizate la proză și la debut proză vor participa la o serie de întâlniri cu regizoarele care au fost alese în urma call-ului derulat de această asociație. La fel, este important că începând de anul trecut avem un parteneriat cu Scena.ro, cea mai importantă platformă din România dedicată teatrului.
De la ediția anterioară, Scena.ro acordă în cadrul Zilelor Premiilor Sofia Nădejde un premiu special pentru dramaturgie, premiu care anul acesta i-a fost acordat Alexandrei Pâzgu, o dramaturgă extrem de interesantă care trăiește de câțiva ani în Austria, la Viena, și care a început să scrie în limba germană. Legat de această intersecție a artelor aș vrea să subliniez și parteneriatul cu tranzit.ro, un parteneriat de durată, pentru că împreună cu ei am realizat o serie de dezbateri. Mai mult, tranzit.ro ne este partener la această ediție, ajutându-ne financiar prin oferirea unui premiu. Mie mi se par foarte importante aceste intersecții, sper că vom reuși să ținem și atelierul propus de artista Liliana Basarab, un atelier care are în centru cartea-obiect, atelier care pornește de la cărțile de poezie nominalizate.
În cadrul Galei i-a fost decernat scriitoarei Sanda Cordoș premiul special “O cameră doar a ei pentru efervescența cu care susține de decenii, prin articolele sale critice, literatura română contemporană. Grațiela Benga-Țuțuianu, critic și istoric literar, membră în juriul Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei:
Este în opinia mea o alegere foarte potrivită pentru că Sandei Cordoș nu i se poate reproșa nimic în privința convingătoarei opere critice pe care o lasă în urmă. În plus, alegerea ei este și un răspuns dat unei realități care de multe ori ne întristează. Pentru că vedem cu diverse ocazii cum critici și istorici literari încă se referă la literatura și critica scrise de femei în termeni de veșnic minorat și de stereotipuri tematice sau stilistice. Or, tot ceea ce a scris Sanda Cordoș, dacă aplicăm o lectură onestă, este un răspuns potrivit dat acestor prejudecăți. Din păcate, suntem într-o literatură pe care încă o împărțim în categorii, masculină și feminină, și mi se pare cu totul inadecvată această delimitare pentru că literatura trebuie să reflecte întreaga lume, umanitatea înseamnă mai mult decât limitarea la o schemă dată.
Poeta și traducătoarea Alexandra Turcu și artista vizuală Liliana Basarab fac parte din echipa Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei de la prima ediție. Am vorbit cu ele despre necesitatea acestui demers și despre reacțiile pe care le-a generat.
Alexandra Turcu: Mi-am dat seama că poate mai mult decât să scriu îmi doresc să ajut literatura și, în mod special, literatura scrisă de femei, din acest motiv m-am alăturat inițiativei lansate de Elena Vlădăreanu. Am avut reacții foarte diferite, unele dintre ele negative după prima ediție, și am fost pe moment descurajată, dar mi-am dat seama, pe măsură ce a trecut timpul, că premiile acestea sunt binevenite și că de la o ediție la alta au crescut. Chiar dacă încă sunt reacții defavorabile față de acest proiect, eu consider că este foarte important să-l continuăm. Cred că tocmai aceasta este ideea premiilor, mai mult decât a acorda niște distincții, ele își propun să demonteze prejudecățile față de literatura scrisă de femei și, în general, față de locul femeilor în lume.
Liliana Basarab: Am senzația că învăț foarte multe lucrând în echipa Premiilor Sofia Nădejde și că în același timp clădim împreună. Cum s-a mai spus, nu este o inițiativă care se rezumă doar la a da niște premii. Zilele Sofia Nădejde includ mai multe activități care își propun o recunoaștere a creației femeilor, cu atât mai mult văd necesitatea acestor demersuri și sper în continuarea lor. Cred că și datorită acestor Premii au început să se producă schimbări de mentalitate. De aceea cred că trebuie continuat și găsite și alte modalități de a pune în valoare creația femeilor, care uneori nu este recunoscută sau este tratată ca artă minoră.
Zilele Sofia Nădejde este un proiect al Asociației ART NO MORE și cofinanțat de AFCN.