Centenar Paul Celan
Celan 100 – Printre cuvinte – expoziția de la Forumul Cultural Austriac București, omagiază 100 de ani de la nașterea poetului Paul Celan, în noiembrie 1920.
Ion Puican, 27.06.2020, 13:36
Celan 100 – Printre cuvinte” – expoziția de la Forumul Cultural Austriac București, omagiază 100 de ani de la nașterea poetului Paul Celan, în noiembrie 1920. Expoziția reunește documente care surprind scurta existență a marelui poet și traducător postbelic, trecând în revistă cele mai importante momente oglindinte în contextul istoric.
Andrei Popov, director adjunct al Forumul Cultural Austriac București, a rememorat pentru Radio România Internațional perioada vieneză a lui Celan:
Deşi şederea la Viena a lui Paul Celan nu a fost îndelungată şi nici prea luminoasă din punctul de vedere al contextului şi al relaţiilor sociale postbelice, cele şapte luni, între 1947-1948, petrecute în capitala Austriei rămân esenţiale pentru creaţia ulterioară a poetului. Aici întâlneşte o altă figură marcantă a literaturii austriece şi europene, poeta Ingeborg Bachmann, cu care va trăi o poveste de dragoste, iar apoi de atracţie-respingere, rămasă celebră. Schimbul lor epistolar va avea un impact foarte puternic asupra poemelor pe care Celan le va scrie începând cu această perioadă vieneză. Corespondenţa dintre cei doi este, de altfel, subiectul unui excelent film – Die Geträumten / Cei visaţi – al cunoscutei realizatoare de documentare Ruth Beckermann, pe care Forumul Cultural Austriac a avut bucuria să-l difuzeze în exclusivitate şi gratuit pe site-ul său, în perioada pandemiei.
Proiectul expozițional Celan 100 – Printre cuvinte” a fost lansat pe paginile de Facebook ale Forumului Cultural Austriac București și a Muzeului Național al Literaturii Române, acesta putând fi accesat în variantele video bilingve româno-germană și româno-franceză. Totodată se va putea accesa și expoziția în varianta grafică online, în mai multe limbi, printre care română, germană, italiană sau turcă. Andrei Popov ne dă mai multe informații:
La Forumul Cultural Austriac, ne-am pregătit îndelung pentru a marca Centenarul Paul Celan. Am dorit ca evenimentul pe care aveam să-l propunem publicului român să depăşească, într-un fel graniţele ţării, ceea ce s-a întâmplat de altfel. Împreună cu Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti şi Departamentul de studii germanice al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine al Universităţii Bucureşti, sub egida Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale, am realizat expoziţia « Celan 100 – Printre Cuvinte ». Expoziţia se opreşte, succint, asupra tuturor etapelor importante ale vieţii şi operei lui Paul Celan, analizând nu numai parcursul său ci şi diferitele contexte istorice. Expoziţia poate fi văzută, în acest moment la Muzeul Naţional al Literaturii din Bucureşti şi, imediat ce condiţiile o vor permite, o vom itinera şi în alte oraşe mari din România. Mai mult decât atât, ea va fi tradusă şi în alte limbi şi va fi prezentată în mai multe capitale şi oraşe europene precum Budapesta, Istanbul, Kiev, Paris, Roma sau Varşovia, graţie reţelei Forumurilor Culturale Austriece. Până când expoziţia va ajunge, în mod concret, cât mai aproape de vizitatori, un tur virtual, în cinci limbi, este disponibil pe o platformă special concepută în acest scop de Ministerul austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale.
Centenarul Paul Celan cuprinde o întreagă serie de evenimente comemorative. Dintre acestea amintim proiecția lungmetrajului În sudul sufletului meu”, filmat de Frieder Schuller între anii 1986-1988. Filmul relatează anii petrecuți de Paul Celan în București și urmărește crearea celui mai cunoscut poem al său, Todesfuge” – Fuga morții. Un concurs de poezie adresat tinerilor este un alt eveniment ce face parte din centenarul Paul Celac. Institutul Cultural Român din Stockholm și Institutul Goethe din Suedia au lansat în martie un concurs de poezie printre tinerii liceeni suedezi, pentru a evidenția originalitatea și complexitatea operei poetului.
Je suis la poesie” este un proiect digital care se desfășoară la Bruxelles, un proiect care adună 10 artiști, 9 poeți români și un artist vizual alături de invitația de participare adresată tuturor, inclusiv prin participare anonimă într-un dialog cultural ce îl are ca punct de pornire pe Paul Celan și poezia sa.
Paul Celan (pseudonimul lui Paul Peisah Antschel) s-a născut la 23 noiembrie 1920, la Cernăuţi (acum în Ucraina), şi a murit la 20 aprilie 1970, la Paris. Este considerat unul dintre marii poeţi moderni ai lumii. Celan a trăit în Austria, România şi apoi în Franţa. A scris în limba germană şi a tradus în germană literatură română, portugheză, rusă, engleză şi franceză. A tradus din limba germană în română povestirile lui Franz Kafka şi a colaborat la prestigioasa revistă «Secolul 20».