“Cadoul de Crăciun”, în competiţia pentru premiul Oscar
“Cadoul de Crăciun, desemnat cel mai bun scurtmetraj al anului de Academia Europeană de Film şi în competiţia pentru premiul Oscar.
Corina Sabău, 21.12.2019, 14:08
Scurtmetrajul Cadoul de Crăciun”, semnat de regizorul Bogdan Mureșanu, a fost selectat pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscar 2020. În acest moment au rămas 10 dintre cele 191 de scurtmetraje înscrise în competiție. Pe 13 ianuarie 2020 se va anunța lista finală cu 5 nominalizări, în urma voturilor exprimate de membrii Academiei Americane de Film care activează în zona scurtmetrajului.
Acelaşi scurtmetraj a primit, la începutul lunii decembrie, premiul Academiei Europene de Film (EFA). De când şi-a început parcursul festivalier, filmul lui Bogdan Mureşanu a fost distins cu numeroase premii internaţionale, printre care Marele Premiu al Festivalului Internațional de Surtmetraje de la Clermont-Ferrand, premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Marele premiu al competiţiei de scurtmetraje a Festivalului de Film de la Cottbus şi o menţiune specială la Festivalul de la Montpellier. Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, şi povestea pornește de la scrisoarea unui băiat către Moș Gerilă în care copilul dezvăluie ce își doresc părinții lui de Sărbători. Tatăl află îngrozit că în scrisoarea trimisă prin poştă, cel mic i-a dezvăluit dorinţa de a-l vedea mort pe Ceauşescu.
Una dintre intenţiile lui Bogdan Mureşanu a fost să transforme Cadoul de Crăciun într-o comedie neagră: ”Mi-am bătut foarte mult capul să văd cum pot realiza asta, cum pot, cu datele pe care le avea povestirea, să o transform într-o comedie neagră. Şi se pare că am reuşit. Pentru că am ajuns cu filmul ăsta în multe locuri din lume şi am observat că spectatorii, cu toate diferenţele culturale, sunt amuzaţi de film. Mai întâi am fost realmente surprins de faptul că oamenii aceia înţeleg nuanţele din dialog. Atunci când lucram la montaj mă temeam că spectatorii din alte ţări nu vor înţelege toate nuanţele şi aluziile din film. Mă gândeam că nu vor înţelege cine este Nea Nicu, cum îţi poate fi teamă de o vecină, cum se poate întâmpla să-ţi bănuieşti soţia, etc. Aveam temerea că filmul va rămâne într-un univers local sau că mesajul lui va ajunge doar la spectatorii din Est. Pot spune că am fost uimit când a început să fie selecţionat în festivaluri, aproape că nu-mi venea să cred că mesajul lui a fost perceput de membrii juriilor. Şi acest lucru m-a bucurat foarte mult. Şi m-a bucurat că ceea ce mie mi se părea local s-a dovedit a fi un limbaj universal, uşor de înţeles dacă este privit prin prisma raporturilor de putere, frică, paranoia. Ba chiar îmi aduc aminte că într-un festival cineva m-a apreciat că am lăsat deoparte istoria mare, arhicunoscută, şi că m-am concentrat doar la ce se petrecea într-un apartament. Şi chiar îndrăznesc să spun că, din afară, istoria Revoluţiei este mai limpede decât o vedem noi de aici.”
Este un cadou de Crăciun care a ajuns mai devreme. Cred că adevărata bucurie e că mă aflu aici cu unii oamenii pe care îi iubesc cu adevărat şi admir. Iubesc şi preţuiesc acest moment”, a spus Bogdan Mureşanu pe scena galei, la Berlin, unde i s-a decernat premiul Academiei Europene de Film. Fondată în 1988, Academia Europeană de Film reuneşte peste 3.600 de profesionişti din industria cinematografică şi are drept scop promovarea filmului european. Galele EFA sunt organizate la fiecare doi ani în capitala Germaniei, iar în restul anilor în diverse oraşe europene. Câştigătorii sunt desemnaţi prin voturile exprimate de cei peste 3600 de membri ai Aademiei Europene de Film.
Bogdan Mureşanu despre premiul pe care l-a primit “Cadoul de Crăciun”: ”Este foarte onorant, pentru că în Academia Europeană de Film sunt profesionişti care văd o mulţime de filme şi sunt la curent cu toate noutăţile cinematografice. Pe mulţi dintre aceşti profesionişti – regizori, actori, scenarişti – i-am văzut şi cu alte ocazii şi le cunoşteam impresiile despre film. Acum, însă, la decernarea premiului, am dat mâna cu Wim Wenders, un regizor pe care îl admir foarte tare şi care mi-a fost că i-a plăcut mult fillmul. Am schimbat câteva cuvinte cu un alt monstru sacru al cinematografiei, Werner Herzog, aşa că pentru mine a fost un moment extraordinar, magic.”
Bogdan Mureșanu, despre reacţiile pe care le-a generat “Cadoul de Crăciun”: ”Aşa cum am mai spus, îmi imaginam că în blocul estic filmul va avea un soi de ecou, dar în nici un caz nu am intuit soarta acestui film, care este extraordinară şi mă bucură enorm. Înseamnă că e ceva în povestea asta care este mai curând universal decât particular. Adică oamenii au văzut, au identificat în film lucruri, aspecte care depăşesc momentul acela istoric. M-a bucurat foarte mult că filmul a fost receptat foarte bine şi în America. Lucrurile acestea nu se pot anticipa, eu nu m-am gândit deloc la felul în care va fi receptat, pentru că succesul este o valorizare care vine din exterior.
Andrei Văncică, Ioana Flora și copilul Luca Toma fac parte din distribuţia filmului “Cadoul de Crăciun”.