Proiectele Teatrului “Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea
Continuator al unei tradiţii teatrale locale de peste 100 de ani, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea s-a născut ca instituţie profesionistă în luna mai 1990.
Luana Pleşea, 21.02.2015, 09:41
Continuator al unei tradiţii teatrale locale de peste 100 de ani, Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea s-a născut ca instituţie profesionistă în luna mai 1990. Înainte a fost teatrul popular, unul dintre cele mai valoroase din ţară în anii 60 – 80, asupra căruia şi-au pus amprenta regizori precum Dan Micu, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija.
Director de peste 10 ani al Teatrului Anton Pann, regizorul Adrian Roman a adoptat strategia întineririi trupei vâlcene şi a adus 10 absolvenţi ai şcolii de teatru de la Cluj. Cu siguranţă, mulţi tineri actori şi-ar dori să facă parte din această echipă, aşa că l-am întrebat pe Adrian Roman cum face selecţia: “Nu e uşor să intri în trupa Teatrului Anton Pann. Cei care îşi doresc acest lucru trebuie să ştie că, dacă vin la Râmnicu Vâlcea, nu vin în primul rând pentru bani, ci vin să facă parte dintr-o echipă artistică performantă. Eu i-am urmărit pe cei mai mulţi, le-am urmărit traseul artistic încă de când erau studenţi. Este vorba despre cei de la Cluj. Un actor intră în trupa Teatrului Anton Pann într-o distribuţie a unui spectacol. El este dorit de un regizor într-un spectacol, nu vine pur şi simplu să ia nişte bani de aici. Deci, e ales nu numai de mine, ci şi de regizorii care montează la Teatrul Anton Pann şi, cum spuneam, ei sunt urmăriţi cel puţin un an. Nu vin doar în baza unui CV. Şi trebuie să se integreze şi în mentalitatea de performanţă pe care noi o promovăm aici, la Teatrul Anton Pann”.
Şi, bineînţeles, cu energie pozitivă şi entuziasm. Pe lângă promovarea actorilor tineri, Teatrul Anton Pann îşi propune promovarea, în egală măsură, şi a regizorilor tineri, unul dintre ei fiind Botos, Balint, absolvent tot al şcolii de la Cluj.
Pentru directorul Adrian Roman, cea mai importantă realizare a anului 2014 este participarea teatrului la Festivalul Naţional de Teatru, cu spectacolul “Trilogia belgrădeană”, în regia lui Cristi Juncu. Anul acesta, Teatrul Anton Pann, prin parteneriatul cu Institutul Cultural Român, va face un turneu în Ucraina, regiunea Odesa, la sfârşitul lui martie – începutul lui aprilie. În cadrul acestui turneu, trupa de păpuşari va prezenta copiilor români spectacole de păpuşi. Un alt parteneriat, cu Teatrul Nottara, debutează în luna martie. Adrian Roman: ” Parteneriatul a pornit de la faptul că doamna Marinela Ţepuş, directorul Teatrului Nottara, a văzut câteva spectacole. Noi am mai fost cu un spectacol la Teatrul Nottara – este vorba despre “Aproape”, făcut de Cristi Juncu. La Festivalul Teatrului de Studio de la Piteşti, care a avut loc în toamna anului 2014, Marinela Ţepuş a fost în juriu, iar spectacolul cu care ne-am prezentat noi, “Eşti un animal, Viskovitz!”, de Alessandro Boffa, în regia lui Tudor Lucanu, a luat Marele Premiu. Într-un fel, a fost amuzant, pentru că a fost ultimul spectacol din festival, “jocurile” erau făcute, premiile erau stabilite, dar le-am dat toate a aceste planuri peste cap şi am luat Marele Premiu, dar şi aplauze care contează foarte mult pentru noi. În urma acestui argument suprem, în faţa spectatorilor, Marinela Ţepuş a făcut public acestă invitaţie pe un an de zile, în care vom prezenta spectacole. Le-am programat deja pe primele. Primul este chiar spectacolul care a luat Marele premiu la Piteşti. Este un spectacol cu totul special. Sper să avem acelaşi succes şi la Nottara. Încercăm să ne facem şi noi un vad pe acest bulevard al teatrului românesc şi să ne câştigăm şi noi spectatorii prin spectacolele noastre, pentru că avem o tânără trupă de actori absolut excepţională. Asta este părerea mea. Multă lume vorbeşte despre această trupă. Şi sper ca şi Bucureştiul să fie cucerit, să ne câştigăm acest public. Din păcate, la Râmnicu Vâlcea, care este un oraş mai mic, spectacolele au viaţă mai scurtă şi prezenţa noastră la Nottara sper să lungească viaţa unor spectacole care chiar credem că merită o viaţă mai lungă”.
Recent, la Teatrul Anton Pann au început repetiţiile pentru un nou spectacol “Stags and hens”, un text contemporan scris de Willy Russell. Spectacolul pus în scenă de Vlad Massaci va avea premiera la începutul lunii aprilie. Până atunci, pe 28 februarie şi 1 martie va veni la Râmnicu Vâlcea juriul UNITER pentru a viziona două spectacole propuse de Teatrul Anton Pann pentru Premiile UNITER: “O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii”, în regia lui Vlad Massaci şi “Eşti un animal, Viskovitz!”, în regia lui Tudor Lucanu. Le dorim mult succes, pentru că micul teatru din Vâlcea luptă să se menţină printre primele teatre din ţară.