Arta română contemporană la Montreal
Trei artişti plastici români şi trei artişti plastici canadieni, din generaţii diferite colaborează de câtva timp la proiecte comune, cu expoziţii în Romania şi în Canada.
România Internațional, 13.07.2013, 06:32
Trei artişti plastici români şi trei artişti plastici canadieni, din generaţii diferite colaborează de câtva timp la proiecte comune, cu expoziţii în Romania şi în Canada. “Juste pour le plaisir” este ultima expoziţie comună, găzduită de galeria de artă L’espace contemporaine din Montréal, în a doua jumătate a lunii iunie (18-30 iunie 2013). Două culturi diferite, o întâlnire între Québec si România – prilej pentru ca fiecare expozant să prezinte procedee de creaţie diferite, comune pasiunii lor pentru arta vizuală.
Artiştii plastici Valeriu Stoica şi Ana-Maria Vasilescu se destăinuie.
Valeriu STOICA: Noi avem o continuitate în expoziţii.Organizatoarea acestui proiect este Carmen SMUTNEAC. A terminat Artele plastice la Cluj, iar dupa ultima expoziţie de succes de la Galeriile “Orizont” din Bucureşti a părăsit ţara. Stabilită în Canada, a continuat să fie alături de noi prin lucrări prezentate în expoziţiile din România. Fiind o pictoriţă foarte bună, de curând a câştigat un concurs internaţional organizat de Asociaţia Artiştilor Plastici din Québec. Carmen este o pictoriţă cu mai multă experienţă şi a avut o activitate internaţională destul de susţinută. De altfel, Carmen este o prietenă mai veche,de peste 20 de ani şi i-am trimis lucrari acolo, chiar şi icoane care au fost foarte bine primite.
Absolvent al Şcolii de pictori bisericeşti de pe lângă Patriarhia Română, Valeriu Stoica a trecut şi la pictura de şevalet, realizând multe expoziţii personale, dar şi de grup, ca de exemplu la Muzeul Naţional de Artă al României, la Palatul Şuţu (Muzeul de Istorie a Oraşului Bucureşti).
Valeriu STOICA: “Încetul cu încetul am reuşit să-mi găsesc şi eu locul în lume, într-o lume pe care am iubit-o din fragedă copilărie. Lucrul acesta s-a întâmplat organic, a fost o necesitate organică – vorba lui Kandinsky, parcă: “Artistul trebuie să fie culoare, să mănânce culoare, să se transforme în culoare.”
Referindu-se la Melania Florescu, cea de-a treia componentă a grupului de artişti plastici români , Valeriu STOICA afirmă: (…) este una dintre cele mai talentate pictoriţe pe care am avut ocazia să le cunosc. Are o grafică aparte, dar am văzut la ea talentul profesionist clasic. Cultivă o artă modernă destul de rafinată, având baza aceea pe care o oferă o cultură clasică. Face parte din generaţia nouă, generaţia Anei-Maria Vasilescu.
Alături de Carmen Smutneac, grupul de trei artişti canadieni este alcătuit din Lauren Bourgie şi Jaques Descent, doi artişti trecuţi oarecum de prima tinereţe. Despre aceşti parteneri de simeze, din nou la microfon Valeriu STOICA: Sunt prezenţi în grupul nostru pentru a 2-a sau a 3-a oară. Au participat cu lucrările lor la expoziţia de anul trecut de la Constanţa. Unul dintre ei se include într-o categorie puţin mai revoluţionară, mai proletară, iar celălalt est un vizionar, un artist destul de valoros, care are ceva mirific în arta lui. Grupul prezent în galeria ”L’espace contemporain” a fost stabilit de o galeristă de acolo, din Montréal.
Recent, cronicarul de artă Dragoş Ciobanu scria: “Absolventă a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia pictură şi master al aceleiaşi facultăti, Ana-Maria Vasilescu reuşeşte să aducă o prospeţime coloristică spontană a stilului figurativ-abstract pe care îl abordează. Aceasta a avut numeroase expoziţii de pictură, fotografie şi pictură bisericească, în România şi dincolo de hotarele ei. Pe lângă pictură, tânăra artistă mai este implicată într-o diversitate de proiecte, bineînţeles având ca obiectiv principal tot arta: desfăşoară, din poziţia de trainer, teambuildinguri pentru companii multinaţionale, organizează evenimente culturale şi participă la târguri de obiecte hand-made cu propriile creaţii.”
Ana-Maria Vasilescu se remarcă printr-o cromatică a ei, printr-o simbolistică destul de clară, proprie. Atrasă de Paul Cézanne, Ana-Maria VASILESCU mărturiseşte: Mie îmi place culoarea, griurile nu au ce căuta la mine. Culorile ne înviorează, neţin sufletul tânăr şi frumos., aşa cred eu. Şi lucrările mele sunt colorate. Acrilic pe pânză, ulei mai puţin. (…) Am început un abstract, care acum s-a mai diminuat, aşa am observat. În ultima vreme m-au atras mai mult peisajele.
După aceste prezenţe la Montréal, după expoziţia de mai mare anvergură din iulie 2012, de la Constanţa, Valeriu STOICA se gândeşte la viitorul apropiat: Următorul proiect este o continuare a “Câmpiilor verticale”, prin “Omul profilat pe cer” titlu inspirat de binecunoscutul poem al lui Ion Caraion. Mi-am dat seama că sunt multe de făcut pe lumea asta şi că o viaţă este prea puţin. Nu pot fi definit nici pictor de biserici, nici pictor de şevalet, ci sunt şi eu o parte a naturii.