Festivalul Internaţional de film NexT
Scurtmetrajul Şi viii plâng / Os Vivos Tambem Choram, regizat de portughezul Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, ...
Corina Sabău, 29.04.2013, 12:39
Scurtmetrajul Şi viii plâng” / Os Vivos Tambem Choram”, regizat de portughezul Basil da Cunha a fost desemnat marele câştigător al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, desfăşurat în luna aprilie la Bucureşti. Juriul a decis acordarea Trofeului scurtmetrajului portughez pentru măiestria cu care acest film prezintă o ficţiune dramatică filtrată prin lentila documentarului, transformând realitatea oamenilor şi locurilor într-o experienţă metafizică”. Premiul pentru cel mai bun film a fost oferit de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti ArCub.
Cea de-a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT, eveniment iniţiat în memoria cineaştilor Cristian Nemescu şi Andrei Tonciu, a adus la Bucureşti o selecţie a celor mai bune scurt şi mediu metraje realizate în ultimii doi ani în cinematografia locală şi internaţională. Cu toate că Festivalului Internaţional de Film NexT a fost considerat neeligibil de actuala conducere a Institutului Cultural Român, echipa nu s-a lăsat. Iniţiatoarea şi organizatoarea evenimentului, Ada Solomon, care s-a bucurat de susţinerea Centrlui Naţional al Cinematografiei şi a Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti, ArCub: ”Împreună cu sponsorii, cu partenerii, cu voluntarii care fac minuni, ne-am descurcat. Acesta mi se pare de fiecare dată câştigul: când înţelegi câtă solidarite există şi câţi oameni se strâng laolaltă pentru a construi un eveniment. Şi este de menţionat că pentru prima oară ne-am bucurat de o campanie de strângere de fonduri iniţiată de MyKey intitulată We are here, campanie care a adunat o sumă mică, aproape modică, dar care este foarte importantă ca mesaj. Atunci când oameni pe care nu-i cunoşti decid că vor să contribuie la evenimentul tău, ai un sentiment foarte bun, care te responsabilizează.”
Competiţia de anul acesta, alcătuită din 23 de filme, din 16 ţări, alese din cele peste 1.000 înscrise, menţine echilibrul între estetici populare şi estetici inovatoare, între filme deja aplaudate la cele mai importante festivaluri internaţionale (dar prezentate în premieră în România) şi filme care abia încep să fie descoperite. “Au fost scurtmetraje care acoperă toate culorile spectrului, de la realism cvasidocumentar la fantasticul cel mai extravagant”, au declarat cei doi selecţioneri ai Festivalului NexT, Irina Trocan şi Andrei Gorzo. Despre avantajele scurtmetrajului ne vorbeşte în continuare organizatoarea NexT, Ada Solomon: ”Nu este cel mai comercial gen, dar, pe de altă parte, este un gen prizat şi există un public din ce în ce mai numeros pentru scurtmetraj. Asta, şi din cauză că este un gen în concordanţă cu ritmul vieţii de astăzi, în care totul se întâmplă repede. Oamenii vor ca totul să se întâmple repede, inclusiv emoţiile să vină repede, şi dacă se poate să fie variate, astfel încât într-un calup de scurtmetraje să te şi emoţionezi, să şi râzi, să te şi sperii, ş.a.m.d, adică ai o gamă diferită de sentimete într-un timp scurt. Mai dificil este să treci de la o experienţă la alta; să intri în atmosfera a cinci poveşti pe parcursul a două ore e destul de solicitant. Dar poate că şi asta poate fi destul de plăcut, până la urmă. “
În cadrul celei de-a 7-a ediţii a Festivalului NexT, au fost proiectate şi scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Americane de Film, de asemenea, o selecţie a filmelor nominalizate la premiile EFA (European Film Academy) în 2012. Ada Solomon, despre una dintre noutăţile evenimentului: ”Am avut câteva noutăţi anul acesta, respectiv un program al Festivalului de la Aubagne, un festival care are în centru muzica de film şi coloana sonoră. Am continuat cu o secţiune care iaraşi ne este foarte dragă, Festival Friends, în care îi adunăm pe prietenii festivalului. Este vorba fie de cineaşti care au colaborat cu festivalul, fie de artişti care au participat la ediţiile trecute. Încercăm să menţinem un soi de continuitate. Adică, chiar dacă privim înainte, dorim să avem coerenţă mergând mai departe”.
Festivalul Internaţional de Film NexT a găzduit pentru cel de-al 4-lea an consecutiv un program special de scurtmetraje dedicat copiilor, compus, ca şi la ediţii anterioare, din două etape: proiecţia filmelor şi jocurile derivate din temele sau personajele acestora. Ada Solomon: “A fost extraordinar şi anul acesta la NexT Kids, care este un program nu numai de filme, ci şi de ateliere. Să vezi un cinematograf plin de copii care se bucură, care descoperă şi care participă la ceea ce văd, este un sentiment extraordinar. Uiţi de toată munca depusă pentru pregătirea festivalului şi de nopţile nedormite şi de incertitudinile dacă vom reuşi să ducem festivalul cu bine la capăt”.
Anul acesta selecţia de filme pentru copii a avut pe agendă scurtmetraje din Franţa, Spania, Portugalia, Rusia, Turcia, Germania şi Iran.