România, pe harta ştiinţifică a lumii
La 4 km de Bucureşti, pe platforma Măgurele, a început construcţia celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică.
Corina Cristea, 21.06.2013, 13:19
La 4 km de Bucureşti, pe platforma Măgurele, a început construcţia celei mai avansate infrastructuri pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică. Din 2017, aici urmează să devină funcţional cel mai puternic laser din lume, partea de fizică nucleară a proiectului european Extreme Light Infrastructure – ELI. Celelalte două componente ale proiectului vor fi dezvoltate la Praga – partea de ştiinţă a fasciculelor cu energie înaltă, respectiv în Ungaria, la Szeged, partea de ştiinţă a laserilor la nivel de atosecunde, adică de durate extrem de scurte.
Viitorul Centru european pentru cercetări în domeniul laserelor de putere ultra-înaltă şi a interacţiunii laser-materie de la Măgurele ar urma să transforme România într-un pol de atracţie pentru cercetători din întreaga lume. Prezent la inaugurarea de la Măgurele, comisarul european pentru politici regionale Johannes Hahn a vorbit despre potenţialul acestui viitor pol de cercetare:
Este un moment important nu doar pentru comunitatea ştiinţifică din România, ci pentru întreaga Europă, iar Uniunea Europeană contribuie cu o parte semnificativă din bani la această muncă. Este pentru prima oară când fonduri regionale cofinanţează cercetare de bază şi există două motive. În primul rând, o asemenea infrastructură are potenţialul de a atrage cercetători şi studenţi. Acesta este şi un pas în direcţia transformării exodului de creiere, în circulaţia creierelor şi atragerea oamenilor spre o carieră spre ştiinţă. În al doilea rând, acest proiect poate pune Europa pe harta mondială în domeniul cercetării din fizica nucleară prin folosirea tehnologiei de ultimă generaţie a laserului.”
Se vor sparge barierele fizicii, spun cercetătorii de la Măgurele, explicând că nu e vorba doar de faptul că se construieşte în România cel mai puternic laser din istorie, ci despre o premieră în fizică. Pentru că pentru prima oară se va intersecta un fascicul laser cu un fascicul de particule venit de la un accelerator de particule gamma. Ambele echipamente mari, sistemul laser şi cel de producere a fascicolului gamma, depăşesc cu mult cele mai performante astfel de sisteme existente în prezent. Puterea laserelor va fi de 10 milioane de miliarde de Waţi, sau echivalentul a 100 de mii de miliarde de becuri de câte 100 de waţi. Prin comparaţie, cele mai puternice lasere din lume, la această dată, în Marea Britanie şi Statele Unite sunt de 10 ori mai slabe.
Complexul va fi construit la Măgurele pe amortizoare seismice, pentru că şi cele mai mici vibraţii ar putea declanşa un dezastru. Unul din corpuri va avea 12 niveluri subterane, celălalt 8. Centrul va fi analog CERN – ului de la Geneva. CERN funcţionează în domeniul particulelor elementare, în vreme ce la Măgurele va fi vorba despre interacţia dintre radiaţia electromagnetică şi materie. Construcţia de la Măgurele va fi unică nu doar prin dimensiuni, cât prin caracteristici, spune Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară, coordonator al proiectului ELI pentru România:
ELI este plasat într-un pol care depăşeşte cu mult ceea ce există în ziua de astăzi, este singura clădire din lume care pune asemenea probleme. Protecţia împotriva vibraţiilor este asigurată de faptul că fiecare din aceste sute, mii de metri pătraţi se sprijină pe resorturi care asigură preluarea tuturor vibraţiilor, iar temperatura şi umiditatea sunt asigurate de un sistem care consumă enorm, peste 5 MGW, proiectul asigură toată energia din surse geotermale. Va fi cea mai mare clădire din Europa cu energie verde. Din partea ştiinţifică, va fi cercetare fundamentală, până la cercetarea aplicativă, sunt făcute sute de propuneri din partea cercetătorilor din întreaga lume.”
Potrivit specialiştilor, puterea laserelor care vor funcţiona la Măgurele va fi atât de mare încât ar putea duce, teoretic, la „mutarea materiei”. Domeniile în care ar putea avea impact cercetarea desfăşurată prin acest proiect sunt numeroase, de la terapia anti-cancer la distrugerea deşeurilor radioactive. În tratatrea cancerului, un astfel de laser va putea fi reglat astfel încât intensitatea lui să fie la nivel maxim când ajunge în tumoră, nedistugând ţesuturile din jur, a explicat fizicianul Andrei Dorobanţu. Tot în domeniul medical, laserul de la Măgurele va putea fi folosit pentru crearea de radio-farmaceutice – izotopi radioactivi folosiţi în tratarea anumitor boli.
O altă aplicaţie practică ar putea fi testarea reactoarelor nucleare fără ca acestea să mai fie oprite. Securitatea şi prevenirea terorismului vor avea de câştigat, în faţa unui asemenea tip de laser nemaiputând să existe secrete la controalele antiteroriste de la frontiere. Cercetătorii spun că, probabil, se va putea rezolva şi cea mai mare problemă a energiei nucleare – deşeurile radioactive. Unele dintre acestea au vieţi de milioane de ani, iar iradiate cu un astfel de laser acest interval ar putea fi redus la doar câteva ore. Proiectul va plasa România pe primul loc în lume în cercetările cu fascicule de fotoni cu proprietăţi extreme şi va deschide calea unor noi domenii de cercetare.