Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Obiective turistice inedite în județul Mureș

Pornind din Târgu Mureș, oraș reprezentativ pentru stilurile arhitecturale Secession sau Art Nouveau, ne îndreptăm spre obiectivele principale din județul Mureș.

Obiective turistice inedite în județul Mureș
Obiective turistice inedite în județul Mureș

, 19.10.2023, 13:31


Pornind din Târgu Mureș, oraș reprezentativ pentru stilurile arhitecturale Secession sau Art Nouveau, ne îndreptăm spre obiectivele principale din județul Mureș. Astfel, ajungem în cea mai mare cetate medievală din Europa, locuită fără întrerupere și, totodată, patrimoniu UNESCO: Sighișoara. Apoi, trecând pe lângă Lacul Ursu, cel mai mare lac helioterm din lume, ajungem în Valea Mureșului. Aceasta a fost deseori asemănată cu Valea Loarei, datorită numeroaselor castele și conace.



Vizita turiștilor ar trebui să înceapă cu orașul reședință de județ, Târgu Mureș, care, conform turiștilor, este un oraș cochet, frumos, bine îngrijit și liniștit, spune Dana Matic, șefa Biroului de Informare Turistică Visit Mureș.


În afară de asta, are o perlă a arhitecturii în stil Secession sau Art Nouveau, Palatul Culturii, care reprezintă și kilometrul zero într-o vizită turistică a orașului. Avem norocul ca biroul nostru de informare turistică să fie chiar în clădirea Palatului Culturii. Suntem situați foarte convenabil la colțul Palatului Culturii și, de aici, putem să-i trimitem într-un tur de oraș. Avem materiale pe suport de hârtie, cu turul de oraș în care sunt explicații ale clădirilor, sugestia noastră de trasee și ce să viziteze și o scurtă descriere despre fiecare obiectiv turistic din centrul orașului.



Dacă turiștii au cazare în Târgu Mureș și doresc să cunoască mai bine zona, Dana Matic le recomandă excursii de o zi în împrejurimi.


În primul rând, le-aș recomanda să meargă la Sighișoara, care este perla arhitecturii medievale din România. Sunt convinsă că este prezentă în recomandarea oricărui turoperator din România care oferă servicii turiștilor din străinătate. Face parte din turul clasic al României. Sighișoara este un obiectiv UNESCO și este cel mai bine păstrată cetate medievală din partea de est a Europei.


Aș combina Sighișoara și cu alte biserici fortificate. Practic, zona din jurul Sighișoarei este zona sosească a județului Mureș. Aici aș mai recomanda o vizită și la Saschiz, care are atât o biserică fortificată cât și o cetate pe dealul de lângă biserică. Turiștii ar putea să mai meargă la Archita, care este iar o biserică fortificată foarte frumos păstrată și, de ce nu, la Castelul Bethlen din Criș, care se află la aproximativ 15 km de Sighișoara.



Dana Matic, șefa Biroului de Informare Turistică Visit Mureș, le recomandă turiștilor o vizită și la Sovata, care este în fruntea clasamentului național al celor mai frumoase stațiuni balneoclimaterice.


La Sovata, vor vedea Lacul Ursu care este cel mai mare lac helioterm din Europa și al doilea din lume. De asemenea, stațiunea este foarte frumos amenajată. În ultimii ani, s-a investit mult și au fost puse în practică multe idei.


În jurul lacului, s-au amenajat niște alei ecodidactice, prin intermediul cărora, pe poteci amenajate cu bănci, cu locuri de popasuri și cu panouri informative, oamenii pot parcurge zona protejată din jurul lacului Ursu. Aici pot vedea alte lacuri sărate sau lacuri cu apă dulce și pot ajunge chiar deasupra lacului, la unul din punctele cele mai înalte din stațiune, unde se află un turn în care se poate urca. Acolo panorama este de 360 de grade.



Potrivit Institutului Național al Patrimoniului, în România, există peste șase sute de castele, conace și moșii. Dintre acestea, aproximativ cincizeci se găsesc pe teritoriul județului Mureș, făcând parte din moștenirea patrimoniului arhitectural lăsat în urmă de aristocrația din Transilvania, de-a lungul istoriei. Anul acesta, Biroul de Informare Visit Mureș și-a axat strategia de promovare pe castelele din județul Mureș.


Dana Matic: În România, Mureșul se poate mândri cu cel mai mare număr de castele și conace. Practic, putem face aproape o paralelă cu Valea Loarei. Avem și noi Valea Mureșului, unde se găsesc multe castele. Aceste se pot vedea și pe alte văi ale județului. Deși sunt de ordinul zecilor, nu fiecare se poate vizita, unele fiind în stare avansată de degradare. Ne-am axat pe promovarea castelelor care se pot vizita, în care funcționează un muzeu sau hoteluri.


Am vorbit cu fiecare castel în parte și chiar avem o strategie de promovare. Am tipărit materiale unde sunt adunate castelele și descrieri despre ele, cum se pot vizita, dar organizăm și diferite evenimente la castele. Am încheiat parteneriate cu reprezentanții acestor castele și ideea este să se promoveze reciproc, pentru că, împreună, pot avea un succes mai mare.


Noi, Visit Mureș, chiar organizăm ziua porților deschise la Castelul Degenfeld din Cuci. Vrem să adunăm și fonduri pentru sprijinirea funcționării castelului.



Recent, în județul Mureș s-a încheiat cea de-a 17-a ediție a evenimentului Parada baloanelor cu aer cald. După o mică pauză în timpul pandemiei, toată lumea s-a bucurat să vadă din nou cum se ridică în aer baloanele colorate. Iar, dacă vara, Mureș se animă în jurul festivalurilor de muzică Awake sau Vibe, toamna începe Festivalul Dovleacului de la Sovata.



Nu în ultimul rând, în Piața Teatrului din Mureș, de câțiva ani, se organizează un Târg de Crăciun foarte frumos, la care veți putea vedea și meșteșugari. De altfel, pe aceștia îi puteți găsi în anumite locuri din județ, spune Dana Matic, șefa Biroului de Informare Turistică Visit Mureș.


În Câmpenița sunt persoane care fac obiecte din paie, pălării, sacoșe. Avem și lutierii din Reghin. Ne mândrim cu faptul că Reghin este singurul oraș din România unde se fabrică instrumente muzicale cu corzi și, în afară de clasicele fabrici de instrumente, există foarte multe mici ateliere ale lutierilor care se pot vizita de către turiști și de ce nu se pot comanda piese de la ei.



Îi așteptăm pe toți curioșii în județul Mureș, deoarece județul nostru a fost binecuvântat cu toate formele de relief. Aici puteți face mișcare în aer liber, puteți face drumeții la munte, avem pășuni cu stejari seculari, avem o diversitate ecologică foarte mare. Avem patrimoniu construit, patrimoniu UNESCO, castele. Avem de toate pentru toți, pentru a satisface gusturile fiecăruia.



Accesând visitmures.com, puteți găsi informații detaliate cu privire la obiective și trasee turistice. Site-ul este disponibil în limbile română, engleză și maghiară.




RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 19.10.2023



Halloween la Castelul Bran (sursa foto: Facebook / Castelul Bran)
Radio Tour joi, 17 octombrie 2024

Halloween la Castelul Bran

Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror,...

Halloween la Castelul Bran
România Atractivă (sursa foto: Facebook /România Atractivă)
Radio Tour joi, 10 octombrie 2024

România atractivă

Lansată anul acesta, „România Atractivă” este cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural. Totodată, este...

România atractivă
Staţiunea Rânca (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Radio Tour joi, 03 octombrie 2024

Pe Transalpina, la Rânca

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare înălțime din România, motiv pentru care și-a câștigat renumele „drumul de deasupra...

Pe Transalpina, la Rânca
Foto: facebook.com/Romsilva - Parcul Național Semenic- Cheile Carașului
Radio Tour joi, 26 septembrie 2024

Turism speologic în Munții Aninei

România deține aproximativ 12 mii de peșteri, plasându-se printre primele țări europene în ceea ce privește numărul și diversitatea...

Turism speologic în Munții Aninei
Radio Tour joi, 19 septembrie 2024

Povestea vinului în România

Traseele și tururile cramelor românești sunt axate pe un singur obiectiv: cunoașterea regiunilor dedicate producției de vin și degustarea...

Povestea vinului în România
Radio Tour joi, 12 septembrie 2024

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur

Ruta cultural-turistică „Merelor de Aur” cuprinde destinații precum Bucovina, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Târgu Jiu și Oradea....

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur
Radio Tour joi, 27 iunie 2024

Vacanță la munte, în Zărnești

Majoritatea turiștilor vin în Zărnești pentru viața sălbatică și pentru observarea animalelor din pădure. Sunt atrași de bogăția de...

Vacanță la munte, în Zărnești
Radio Tour joi, 20 iunie 2024

Turism ecologic în Delta Dunării

Este considerată un paradis al naturii, dar și o destinație pentru turism sustenabil. Descoperim în această rubrică turismul ecologic, cu...

Turism ecologic în Delta Dunării

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company