Sezon estival pe litoralul românesc
În data de întâi mai, s-a deschis oficial sezonul vacanțelor la mare, în România.
Ștefan Baciu, 15.06.2023, 13:47
În data de 1 mai, s-a deschis oficial sezonul vacanțelor la mare, în România. Încă din 2022, hotelurile au făcut investiții semnificative, multe dintre ele ridicând mult calitatea serviciilor oferite. Astfel, prin comparație cu 2019, cea mai bună perioadă din istoria recentă pentru litoralul românesc, capacitatea locurilor de cazare în regim all inclusive a crescut cu 37%. Vom trece azi în revistă câteva dintre cele mai tentante oferte.
Alina Ungureanu întâmpină turiștii încă din 2014 într-un centru SPA din Eforie Nord: „La noi se desfășoară programe de recuperare medicală și vorbim de tipologii reumatismale, posttraumatice, postoperatorii. Lucrăm cu medici reumatologi. Pe lângă partea medicală desfășurată în multe centre din România, propunem și partea wellness a acestui domeniu, reprezentată de masajele de relaxare. La noi e deschis tot timpul anului. Facem oferte diverse în anumite perioade ale anului. Vă așteptăm cu drag. Sperăm să facem o primă impresie plăcută și nu o ultimă impresie.”
Iulian Tenie este managerul unui hotel de trei stele din Mamaia. Turiștii vor fi întâmpinați aici într-un cadru cu totul special. Vor intra în atmosfera filmelor cu pirați. Iar, pentru a trăi din plin aventura, toate decorurile readuc la viață scene sau locuri din seria filmelor „Pirații din Caraibe”. Nu-l veți întâlni pe Johnny Depp, însă vă veți aminti cu siguranță de apele tulburi ale mărilor, de cufărul omului mort sau de răzbunarea lui Salazar. „Am vrut să fie un hotel tematic, în așa fel încât cei care ajung aici să beneficieze de facilități și servicii diferite și, pe cât posibil, să stârnim emoții în rândul copiilor și, până la urmă, și în rândul adulților care se mai consideră copii. Pe lângă holul, care este amenajat tematic, avem și camere care reflectă elemente din poveștile cu pirați. Ultimele camere, pe care le-am făcut anul acesta, au și un tavan deosebit, pe lângă celelalte detalii tematice. Ziua este alb, dar seara, dacă îndrăznești să aprinzi lumina, apar niște creaturi din poveștile cu pirați. Pe lângă asta, noi avem un produs care se cheamă Gold Pirate, pe care l-am implementat anul trecut și care, practic, înseamnă servicii opționale de tip all inclusive. Cei care optează pentru acest produs au parcarea gratuită și două șezlonguri la plajă pentru fiecare cameră.”
Plaja se află la doar patru minute de mers cu mașina, iar, la doar opt minute parcurse tot cu mașina veți găsi un cinematograf în aer liber și un parc acvatic ideale pentru completarea aventurii. Serile, în schimb, vor fi cu adevărat speciale, o adevărată incursiune în cultura multietnică a regiunii. „Această zonă este cea mai bogată din punct de vedere cultural. Avem aici tătari, turci, lipoveni, macedoneni, greci. Ne dorim cumva să le oferim turiștilor noștri o experiență completă. alegând din cultura lor gastronomică, dar și programe artistice în această idee. De exemplu, pentru o seară tătărească, avem un ansamblu de tătăroaice care dansează și avem și pe partea de live-cooking preparate din cultura gastronomiei tătărești. La fel se întâmplă și cu seara grecească, turcească, lipovenească etc.”
Francesca Constantinescu, managerul unui complex hotelier din Cap Aurora, se adresează în special familiilor cu copii. În fiecare an, acest complex hotelier propune un serviciu nou. Copiii până la șapte ani beneficiază de gratuitate la cazare și la serviciile adiacente, iar părinții primesc un pat suplimentar în cameră. „Am început din ce în ce mai mult să ne inspirăm de la cei mai buni în domeniul turismului, în domeniul all-inclusivului, care prinde din ce în e mai mult pe piața pe piața românească. Astfel, treptat, mai întâi ca grup, am oferit piese de teatru, concerte incluse în pachet, un loc de joacă pentru copii. Apoi, am dezvoltat conceptul „family all inclusive”. Astfel, am adăugat aqua parkul, sectoarele de plajă, piscinele și am dezvoltat tot conceptul de entertainment pentru familii cu copii. Există și o fidelizare a clientelei. Am avut în timp și avem în continuare foarte multe familii care se întorc cu drag la noi și ne spun că au încercat să convingă copiii să meargă în altă parte, însă ei nu au vrut și s-au întors. E foarte frumos să auzim cuvinte de laude din partea lor și e frumos să vedem mulțumirea și satisfacția pe chipurile lor în momentul în care le aducem câte o noutate, câte un serviciu nou. La trei stele, prețul e de 800-900 lei (160-180 euro) pe noapte. La patru stele, prețul e de 1.100 lei (220 euro) pe noapte”
Adrian Voican, managerul unui turoperator românesc, spune că una dintre stațiunile de pe litoralul românesc s-a remarcat ca stațiunea festivalurilor de muzică. Deși genurile muzicale sunt diverse, rămâne stațiunea preferată a rockerilor. Remarcăm, astfel, profilul divers al stațiunilor românești. „ Vin cu motorul în Vama Veche sau, pur și simplu, vin și stau toată noaptea la concertele de acolo. Se sărbătorește muzica acolo și e un loc pe care l-au descoperit și bulgarii. Marea mea victoria a fost că am putut să aduc turiști bulgari. De ce să vină la Vama Veche? Pentru muzică, pentru festivaluri. Saturn e o stațiune pentru familii în care vom vedea veșnicul cort al circului, care e o atracție pentru copii și care e întotdeauna pe plaja dintre Saturn și Venus. În decursul timpului, lacul s-au mai curățat, sunt lebede, e frumos, mai stau pescarii acolo și s-a investit în plaje, sunt curate, sunt șezlonguri, sunt umbrele, e o plajă foarte mare și generoasă. Există în continuare și tratamente, există și piscine și e o stațiune mai populară din punct de vedere al prețurilor, chiar dacă avem și aici un hotel de cinci stele.”
Am aflat de la Adrian Voican că, din cele peste 3.000 de unități de cazare de toate tipurile care există pe litoral, 70% sunt hoteluri de cinci, patru și trei stele. Iar tarifele sunt foarte diferite în funcție de perioada sejurului. „Prețurile sunt interesante ca dinamică, pentru că e altceva în luna iunie, unde poți să pornești cu 235 lei (50 euro) la un hotel de trei stele Mamaia, cu mic dejun și poți să ajungi la 600 lei (120 euro) în august la patru stele cu mic dejun sau chiar 1.000 lei (200 euro) cu all inclusive în Eforie Nord sau în Neptun. Dar ai toate posibilitățile. Cu all inclusive, doar cu mic dejun, patru stele, cinci stele, trei stele, două stele, ai de unde alege. Și sunt și oferte, programe de marketing care atrag fidelitatea clienților.”
Conform datelor acestui turoperator, cele mai căutate stațiuni până în prezent sunt Mamaia, Eforie Nord și Jupiter. Pe de altă parte, numărul rezervărilor a crescut cu 60% în primele cinci luni ale anului comparativ cu anul precedent.