Paștele, în satul românesc
Satul Rășinari, din județul Sibiu, este marele câștigător al României la cea de-a doua ediție a competiției mondiale Best Tourism Villages, lansată de Organizația Mondială a Turismului.
Daniel Onea, 13.04.2023, 14:40
Satul Rășinari, din județul Sibiu, este marele câștigător al României la cea de-a doua ediție a competiției mondiale „Best Tourism Villages”, lansată de Organizația Mondială a Turismului. Este un moment bun pentru a ne întoarce privirea către satul românesc, în prag de sărbătoare, cu ocazia Paștelui. Vorbim despre tradiții de Paște cu Nicoleta Ocneriu, ghid de turism. Nicoleta a însoțit toți ambasadorii europeni, dar și oficiali americani către locuri unice. Descoperim, așadar, pe lângă tradiții pascale, cea mai veche piuă de ulei din Transilvania, dar și frumoasele sate din Mărginimea Sibiului.
În Transilvania, totul e magic de sărbători, spune Nicoleta. „Turiștii sunt implicați în activitățile satului. Sunt pregătite foarte multe mâncăruri tradiționale, degustări de vin, se fac plimbări cu căruța. Ei pot să meargă la biserică, îmbrăcați în costume tradiționale, alături de săteni, pot să se bucure de spectacolul dat de copiii din sat, mai ales din satul Rășinari, care anul acesta a fost desemnat cel mai atractiv sat turistic din lume de către Organizația Mondială a Turismului. Ne mândrim cu asta. Transilvania e foarte diversă datorită multiculturalității, a diferitelor etnii. Vorbim de sași, maghiari, secui, dar și români. Aici, în județul Sibiu, avem zona Mărginimii Sibiului, unde se află și satul Rășinari, unde oamenii s-au ocupat din cele mai vechi timpuri cu oieritul, cu păstoritul. Se pot vizita stâne, se pot organiza drumeții montane de la sat la sat, dar și până la cea mai înaltă și cea mai veche stațiune de schi din țară, Păltiniș.”
În satele Rășinari, Gura Râului sau Sibiel, oamenii se pregătesc deja cu mâncăruri tradiționale foarte gustoase și, în același timp, cu costumele tradiționale oferite turiștilor pentru această sărbătoare, pentru a participa împreună la slujba de duminică. Astfel, oaspeții pot observa îndeaproape toate tradițiile, spune Nicoleta Ocneriu, ghid de turism. „Ei pot participa Joia Mare, împreună cu sătenii, la încondeierea ouălor alături de fetele din sat. În Bucovina sunt făcute mai minuțios. La noi, în Transilvania, se folosesc diferite ierburi puse într-un ciorap și, apoi, adăugate într-o oală de apă în care au fost fierte foi de ceapă. În sudul României, nuanțele sunt puțin mai discrete, dar în Transilvania există o diversitate a culorilor în funcție de regiune. Un alt lucru foarte interesant e că în Joia Patimilor sașii au tradiția de a-și împodobi pomii din curte cu ouă goale, frumos decorate, ca un pom de Crăciun.”
Nicoleta Ocneriu, ghid de turism, recomandă județul Sibiu în orice perioadă a anului. Însă, cu ocazia sărbătorilor de Paște, oferta este și mai diversificată. „Se organizează foarte multe competiții de enduro, de ciclism, avem zone speciale amenajate în acest sens. Mai ales din Rășinari se poate porni în ture de ciclism și în ture de drumeție montană spre Păltiniș, dar și spre alte sate. Râu Sadului este un sat nemaipomenit. Acum, se promovează mai nou Țara Colibelor. Colibele ciobanilor sunt restaurate și pregătite special pentru a întâmpina și a găzduii turiștii. Mai ales acum, de Paște, este un sentiment extraordinar să n-ai semnal la telefon și să simți atmosfera de demult. Prețul de închiriere al unei colibe este de aproximativ 100 euro. Primarul din Râu Sadului a rugat sătenii să participe la promovarea acestei zone și, astfel, din acest an, a apărut Țara Colibelor. E foarte important de spus că satele Râu Sadului și Rășinari au participat împreună la competiția mondială pentru cele mai frumoase sate. Revenind la activități, caloriile de după masa de Paște se mai ard participând la stropitul fetelor. În toate satele cu influență săsească și maghiară, există obiceiul ca băieții să parfumeze fetele, aducându-le o primăvară nouă, prosperitate, noroc, sănătate.”
Excursiile rurale se pot combina cu vizite la cetăți medievale, cu participări la festivaluri și evenimente locale. De asemenea, meșteșugarii pot fi cunoscuți chiar la ei acasă, spune Nicoleta Ocneriu, ghid de turism. „Turiștii sunt implicați împreună cu copiii să desfășoare anumite activități de țesătorie, de pictură a icoanelor pe sticlă, de încondeiere a oălor, de pregătire a bucatelor. În Sibiel, se fac ateliere de pictură pe sticlă. În Săliște, se organizează vizite la cel mai important pălărier din Transilvania, care a oferit chiar și regilor României pălării din propria gospodărie. Se organizează excursii spre cea mai veche piuă funcțională de ulei din Transilvania, cu degustare, bineînțeles. Este cel mai autentic, bun și pur ulei pe care îl puteți gusta vreodată. Se organizează excursii chiar și la singura femeie din Mărginimea Sibiului, care mai țese pentru Ansamblul Junii Sibiului costume populare tradiționale din zonă. În Sibiel, există un centru de artizanat. Oamenii din sat își expun acolo picturile pe sticlă. Aproape toată lumea din sat știe să picteze icoane pe sticlă. Știu să coasă, deci, puteți cumpăra de acolo țesături, ceramică, dar și ouă încondeiate, tradiționale, din toate zonele țării. De la țărani, turiștii pot cumpăra ulei din sâmburi de dovleac, ulei din sâmburi de nucă, ulei din sâmburi de cireși și cel puțin 30 de feluri de dulcețuri. Se mai pot cumpăra poșetuțe sau steaguri. Sunt foarte multe suveniruri pregătite pentru turiști.”
Toate tururile Nicoletei Ocneriu sunt organizate în așa fel încât să existe cât mai multă diversitate. Astfel, în 2019, Sibiuguidenico.com, locul în care sunt adunate toate experiențele frumoase a primit un certificat de excelență pentru rezultate extraordinare. Însă cum a decurs până acum un sejur de Paști cu turiștii? „În prima zi de Paști, am fost în Mărginimea Sibiului unde am vizitat țăranii și am văzut obiceiuri tradiționale. În a doua zi de Paște, am fost în zonă sosească, unde turiștii s-au bucurat de obiceiurile săsești și de vizite la bisericile fortificate. Ei apreciază unicitatea, simplitatea oamenilor, tot ce-i păstrat cu sfințenie. Am avut și o cerere de căsătorie pe vârful Paltinu, de pe Transfăgărășan. Să nu uităm că aici întâlnim și cea mai spectaculoasă șosea din Europa, până la 2.000 de metri altitudine. După acest prag, se poate merge în excursii de hiking pe vârful Paltinul, de unde se observă cea mai frumoasă perspectivă a munților Făgăraș, cei mai mari din România. Acolo a avut loc o cerere în căsătorie. Tinerii au fost din Israel și au fost foarte fericiți.”
Pe Aeroportul Internațional Sibiu aterizează curse din cele mai importante orașe europene. Din aeroport până în satul Rășinari, de exemplu, distanța este de aproximativ 16 km cu mașina și poate fi parcursă în 25 de minute.