Rute cultural-turistice în județul Alba
Județul Alba are patru rute turistice certificate, acestea având ca scop promovarea obiectivelor culturale și istorice.
Daniel Onea, 08.09.2022, 16:44
Județul Alba are patru rute turistice certificate, acestea având ca scop promovarea obiectivelor culturale și istorice. Create de Consiliul Județean Alba, Ruta Drumul Icoanei, Ruta Transcultural Apuseni, Ruta Unității Naționale și Ruta Via Auraea au primit certificarea rute cultural-turistice dezvoltate pe plan regional și sunt, astfel, promovate de Ministerul Turismului din România la nivel național. Potrivit cerințelor sistemului de recunoaștere, aceste rute trebuie să fie concepute astfel încât pe traseul lor să se găsească unități de cazare, dar și de alimentație, care îndeplinesc cele mai riguroase standarde. Totodată, ele trebuie să ofere turiștilor posibilitatea de agrement.
Daniel Lungu, purtător de cuvânt al Centrului de Cultură Augustin Bena, Alba, ne vorbește despre fiecare dintre aceste rute și ne invită să cunoaștem îndeaproape atracțiile județului Alba:
Ruta Drumul Icoanei este cea mai cunoscută pentru turiștii români, dar și străini, fiindcă include Alba Iulia, cealaltă capitală, locul unde, practic, s-a scris începutul României moderne. Această rută presupune vizitarea unora dintre cele mai importante și cunoscute edificii religioase din județul Alba, dar și din România. Printre acestea, Catedrala Încoronării din Alba Iulia, Mănăstirea Râmeț, dar și unele mai puțin mediatizate, dar la fel de spectaculoase. Pentru Catedrala Încoronării sau a Reîntregirii, așa cum mai e cunoscută, anul acesta e deosebit deoarece se împlinesc 100 de ani de la încoronarea primilor regi ai României mari. Catedrala a fost construită special pentru eveniment, care a avut loc în anul 1922. De aici, Drumul Icoanei străbate zona centrală a județului Alba și prezintă rolul credinței în viața românilor din Transilvania, a felului în care credința a contribuit la menținerea comunităților românești, precum și a expresiei artistice a acestora. De aceea, pe această rută, puteți vizita Museikon, un muzeu al icoanei și al cărții.
Situați în Transilvania, în vestul României, munții Apuseni nu se remarcă neapărat prin altitudine, cel mai înalt vârf nedepășind mai mult de 1849 de metri, ci prin multiplele posibilități de petrecere a timpului liber, atracții naturale deosebite, dar și prin singura comunitate permanentă din România care trăiește la o altitudine de peste 1300 de metri în case din lemn construite acum 200 de ani. Pentru a promova moștenirea culturală, dar și atracțiile zonei, avem la dispoziție Ruta Transcultural Apuseni.
Daniel Lungu, purtător de cuvânt al Centrului de Cultură Augustin Bena, Alba: Pentru mulți, zona Munților Apuseni poate însemna un peisaj spectaculos. Este localizată în partea de nord-vest a județului Alba, urmând traseul a două drumuri județene. Zona Munților Apuseni, Țara Moților, mai este cunoscută și sub numele de Elveția României. O să mă refer la una dintre regiuni, Rimetea, care păstrează tradițiile maghiarilor din zonă. Arhitectura specifică a clădirilor este respectată cu mare strictețe. Veți vedea aici casele albe, specifice acestei etnii și, nu în ultimul rând, veți putea gusta mâncărurile tradiționale. Printre acestea, gulașul la ceaun, foarte căutat de turiștii care ajung în zona Rimetea. În Apuseni, există foarte multe tradiții românești. Trebuie să descoperiți tulnicul și să aflați că este considerat telefonul mobil al moților.
Pasionații de istorie pot străbate Ruta Unității Naționale și Ruta Via Auraea, continuă Daniel Lungu: Ruta Unității Naționale 1848-1918-1922 străbate circa 150 de kilometri din județul Alba, care este recunoscut pentru multe dintre elementele simbolice din istoria României. Această rută include obiective istorice și legendare care au legătură cu evenimente istorice marcante atât pentru România cât și pentru județul Alba. Momentele istorice din 1848, 1918 și 1922 vor fi regăsite în cadrul acestei rute prin localități și monumente simbol. Pe de altă parte, Ruta Via Aurea, poate că dintre cei care ne ascultă, unii au auzit de Roșia Montană și despre legendele aurului de acolo. Această rută pune în valoare tocmai tradiția exploatării aurului. Aurul se exploatează în această zonă a Munților Apuseni încă din vremea Imperului Roman.
Centrul de Cultură Augutin Bena și Consiliul Județean Alba au prezentat în detaliu aceste rute atât pe site-urile proprii, culturaalba.ro și cjalba.ro, sau pe site-uri dedicate, cum ar fi transalpinadeapuseni.ro. Aici veți găsi toate informațiile de care veți avea nevoie înainte de a porni la drum. Tot pe site-ul Centrului de Cultură Augustin Bena, Alba, veți găsi o agendă plină de evenimente. Cel mai recent dintre acestea a fost un târg consacrat, dedicat promovării celor mai frumoase destinații rurale.
Daniel Lungu, purtător de cuvânt: Târgul de Turism de la Albac, unul dintre cele mai longevive evenimente de acest fel, este un eveniment care promovează turismul rural și încearcă să atragă oamenii să descopere frumusețile României. La Blaj, avem Bogățiile toamnei, un alt eveniment important. Tot în această toamnă, dacă ajungeți în zona Alba Iulia, trebuie să vă opriți două zile la Festivalul de Folk Ziua de mâine. Vă așteptăm cu mare drag în județul Alba, ca să parcurgeți rutele cultural-turistice despre care am vorbit, să descoperiți locuri noi și frumoase și, nu în ultimul rând, să cunoașteți oameni care vă vor face șederea la noi foarte agreabilă. Vă așteptăm cu drag și la evenimentele noastre culturale, fiindcă veți avea ce să vedeți, veți descoperi folclorul și tradițiile autentice și gastronomia locală.
Invitația a fost lansată. În speranța că v-am convins, vă așteptăm și săptămâna viitoare, când ne îndreptăm spre Delta Dunării, un adevărat paradis natural.