Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Crăciun în România

Vom analiza oferta de Crăciun în România anului 2021, un an în care operatorii de turism se străduiesc să le ofere turiștilor seri magice, tradiționale sau moderne, dar și un mediu sigur în contextul pandemic actual.

Crăciun în România
Crăciun în România

, 23.12.2021, 16:30


Deși nu se mai organizează petrecerile de altă dată, iar târgurile de Crăciun sunt concepute astfel încât să se poată asigura o minimă distanțare între vizitatori, pensiunile și hotelurile de la mare, de la munte, din regiunile istorice sau din stațiunile balneare rămân o alegere bună în perioada următoare. Vom analiza oferta de Crăciun în România anului 2021, un an în care operatorii de turism se străduiesc să le ofere turiștilor seri magice, tradiționale sau moderne, dar și un mediu sigur în contextul pandemic actual.



O primă ofertă pentru petrecerea Crăciunului în România vine din nord-estul României, din județul Maramureș, Cavnic. Oferta de cazare este foarte variată iar posibilitățile de petrecere a timpului liber sunt numeroase. Mariș Dumitru, administrator public, la Primăria orașului Cavnic.


În 2001 și 2003 s-au amenajat două pârtii de schi, numite Icoana și Roata, moteluri, case de oaspeți și un hotel. În zilele noastre, turismul este principalul sector de activitate. Cavnicul, datorită numărului mare de zile de iarnă, aproximativ șase luni, este polul zăpezii din Maramureș. Este un adevărat avantaj pentru cei care iubesc sporturile de iarnă. După ultimele lucrări executate în vara anului 2007, suprafața pe care se poate schia în fostul oraș minier a crescut la aproximativ 8,5 km. În prezent, avem șapte pârtii de schi: Icoana 1, Icoana 2, Roata 1, Roata 2, Rainer 1, Rainer 2 și Pârtia Albastră. Dintre acestea, trei sunt noi, au o lungime între 800 și 2200 de metri și o înclinație între 19 și 37 de grade. Astfel, sunt potrivite atât pentru începători cât și pentru avansați sau profesioniști. În orașul Cavnic, se află un Centru Salvamont, dar și un Centru Național de Informare și Promovare Turistică.



La polul zăpezii din România, Cavnic, cade de multe ori prima zăpadă din România și au fost studii care atestă că se poate schia minim 120 de zile pe an. Apoi, pentru ca oferta să fie și mai bogată, la doar 25km de stațiunea Cavnic, la poalele masivului Mogoșa, veți ajunge la domeniul schiabil Șuior. Acesta însumează 3,5 km de pârtii, dotate cu telescaun, cu grade de dificultate mediu și ridicat.


Mese pline cu bucate tradiționale, gazde primitoare și un adevărat spectacol al tradițiilor. Toate acestea completează cu succes oferta Maramureșului pentru turism activ, în perioada sărbătorilor de iarnă.


Daniel Măran, directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Sighetu Marmației.


Maramureșul are ierni cu multă zăpadă și munți înalți fiind ideal pentru practicarea sporturilor de iarnă. Pentru a schia sunt recomandate pârtiile de la Borșa Complex, Pasul Prislop, Stațiunea Izvoare sau de la Cavnic. Pentru drumeții sunt recomandate atât traseele ușoare din zona depresionară, care permit trecerea dintr-un sat spre altul pe cărări pitorești, cât și traseele montane. Cele mai spectaculoase trasee sunt cele din Munții Rodnei, care au înălțimi ce depășesc frecvent 2000 de metri. În plus pensiunile din satele maramureșene oferă adeseori plimbări cu căruța sau cu sania, în funcție de anotimp. Sărbătorile de iarnă sunt un prilej pentru a arăta ce avem noi maramureșenii mai trainic și mai autentic. De obicei în luna decembrie au loc o serie de evenimente culturale, dar datorită contextului pandemiei globale de coronavirus aceste evenimente s-au adaptat anul acesta pentru a oferi un grad ridicat de protecție atât vizitatorilor cât și localnicilor. Întotdeauna la sărbătorile de iarnă pensiunile din Maramureș sunt ocupate, și aceasta spune multe despre ospitalitatea locuitorilor. Odată ajunși aici vizitatorii vor putea petrece sărbătorile de iarnă alături de noi maramureșenii și vă garantez că vor fi încântați.



Aflată tot în nordul României, Bucovina, este o destinație la fel de căutată în perioada sărbătorilor de iarnă. Cătălina Velniciuc, consilier de turism la Consiliul Județean Suceava, spune că nu trebuie ratată o vizită la faimoasele mănăstiri pictate, monumente UNESCO, și că satul bucovinean uimește de fiecare dată turiști din toate colțurile lumii, care promit mereu să revină.


Bucovina este o zonă care are poate cele mai frumoase și mai spectaculoase tradiții, începând cu Moș Nicolae și până în perioada colindelor de Crăciun. Foarte spectaculoase sunt jocurile de măști. În funcție de zona etnografică, vom întâlni cete complexe. Putem spune că satul bucovinean devine o scenă deschisă, un spațiu magic, datorită acestor spectacole și obiceiuri de An Nou. Costumele personajelor și măștile lor sunt deosebit de spectaculoase, reprezentând tot felul de animale: capre, urși, cerbi, lupi sau personaje din mitologia populară și din folclor. Măștile sunt confecționate din lemn, din coajă de copac, din mărgele sau boabe de fasole. Cine vine și vede rămâne chiar impresionat. Unitățile de cazare din zonă își dau tot interesul ca turistul să se simtă bine, pregătesc doar preparate tradiționale, oferă turiștilor spectacole de colinde.



Pentru iubitorii turismului activ, stațiunea Vatra Dornei, este pregătită cu patru pârtii de schi, dotate la standarde internaționale, la baza cărora veți găsi școli de schi și centre de închiriat echipamente.


O altă destinație de Crăciun, celebră mai ales prin prisma ofertei pentru sporturile de iarnă, este Valea Prahovei. Dacă doriți să petreceți Crăciunul la baza unei pârtii de schi, dar să vizitați și monumente care fac ca această destinație să fie una regală, puteți alege Sinaia. Este un oraș-muzeu, care a apărut spre începutul secolului al XIX-lea, când s-a dezvoltat odată cu inițiativa familiei regale a României de a-și alege aici reședința de vară.


Paul Popa, coordonatorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică: Suntem o destinație clasică, recunoscută la nivel național în ceea ce privește petrecerea sărbătorilor de iarnă. Sunt multe clădiri mici, cochete și elegante, pentru câteva familii cu copii, care le închiriază și petrec sărbătorile într-un cadru intim. Sărbătoarea de Crăciun și Paștele se fac în România, de obicei, acasă. Noi încercăm să aducem aici casa de acasă. Oamenii se organizează exact așa cum își doresc. Ne bucurăm mereu de zăpadă, iar orașul devine un mic rai montan de iarnă, unde poți petrece multe zile frumoase la săniuș, la schi, la drumeții de seară prin împrejurimile și pe străzile orașului.



Indiferent de alegerea pe care o veți face operatorii de turism respectă noile norme de prevenție a răspândirii virusului Covid-19, una dintre condiții fiind prezentarea certificatului verde care atestă trecerea prin boală sau vaccinarea. Pentru a vă bucura de fiecare destinație, va trebui să verificați condițiile de acces și de cazare. Așadar, cu atenția necesară pentru prevenirea infectării, România rămâne deschisă pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.



RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 26.12.2021

Halloween la Castelul Bran (sursa foto: Facebook / Castelul Bran)
Radio Tour joi, 17 octombrie 2024

Halloween la Castelul Bran

Pe lângă decorațiunile specifice, vizita de anul acesta le va oferi turiștilor o experiență senzorială unică: muzică și sunete horror,...

Halloween la Castelul Bran
România Atractivă (sursa foto: Facebook /România Atractivă)
Radio Tour joi, 10 octombrie 2024

România atractivă

Lansată anul acesta, „România Atractivă” este cea mai complexă platformă multimedia de promovare a turismului cultural. Totodată, este...

România atractivă
Staţiunea Rânca (foto: Ştefan Baciu, RRI)
Radio Tour joi, 03 octombrie 2024

Pe Transalpina, la Rânca

Transalpina este șoseaua situată la cea mai mare înălțime din România, motiv pentru care și-a câștigat renumele „drumul de deasupra...

Pe Transalpina, la Rânca
Foto: facebook.com/Romsilva - Parcul Național Semenic- Cheile Carașului
Radio Tour joi, 26 septembrie 2024

Turism speologic în Munții Aninei

România deține aproximativ 12 mii de peșteri, plasându-se printre primele țări europene în ceea ce privește numărul și diversitatea...

Turism speologic în Munții Aninei
Radio Tour joi, 19 septembrie 2024

Povestea vinului în România

Traseele și tururile cramelor românești sunt axate pe un singur obiectiv: cunoașterea regiunilor dedicate producției de vin și degustarea...

Povestea vinului în România
Radio Tour joi, 12 septembrie 2024

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur

Ruta cultural-turistică „Merelor de Aur” cuprinde destinații precum Bucovina, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Târgu Jiu și Oradea....

Ruta cultural-turistică a Merelor de Aur
Radio Tour joi, 27 iunie 2024

Vacanță la munte, în Zărnești

Majoritatea turiștilor vin în Zărnești pentru viața sălbatică și pentru observarea animalelor din pădure. Sunt atrași de bogăția de...

Vacanță la munte, în Zărnești
Radio Tour joi, 20 iunie 2024

Turism ecologic în Delta Dunării

Este considerată un paradis al naturii, dar și o destinație pentru turism sustenabil. Descoperim în această rubrică turismul ecologic, cu...

Turism ecologic în Delta Dunării

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company