Târgul de Turism al României
Recent desfășurată la București, ediția de primăvară a celui mai mare târg de turism organizat în România a reunit cele mai avantajoase oferte pentru pasionații de turism cultural, de tratament, rural sau de business în România.
Daniel Onea, 28.02.2019, 13:30
Recent desfășurată la
București, ediția de primăvară a celui mai mare târg de turism organizat în
România a reunit cele mai avantajoase oferte pentru pasionații de turism
cultural, de tratament, rural sau de business în România. Am deschis așadar
porțile celei de-a 41-a ediții a Trâgului de Turism al României și am descoperit
câteva dintre cele mai interesante oferte și destinații de vacanță.
Cătălin Țibuleac, președintele
Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, promovează
zona Deltei Dunării și a părţii de nord a Dobrogei. Un stand mare, cu simboluri
ale regiunii, în care au loc spectacole de folclor. Întreaga zonă e
superbă. Se adresează unei categorii largi de turiști care și-ar dori să vină
în destinația turistică reprezentată de județul Tulcea. Pe lângă natură, noi ne
mândrim cu gastronomia locală, tradiții, meșteșuguri. Toată această poveste
frumoasă e în armonie cu biodiversitatea. Să nu uităm că în județul Tulcea
coexistă în armonie 14 minorități, fiecare cu tradițiile și cu obiceiurile ei.
Când vorbim despre Delta Dunării, vorbim despre grădina bio. De altfel, asta e
și tematica standului de la Târgul de Turism al României. Promovăm un turism responsabil,
lent, de vizitare, în armonie cu biodiversitatea.
Cristina Toma promovează
Geoparcul Ținutul Buzăului. Este doctorandă în geologie și prezintă o ofertă
inedită. Geoparcul Ținutul Buzăului se află la întâlnirea dintre trei culturi:
cea din nord, din partea Moldovei, cea din sud, din partea Munteniei și cea din
vest, din partea Ardealului. Merită vizitat pentru că acolo ne întâlnim cu
valori culturale de prin toată țara. Geoparcul înseamnă și valori de patrimoniu
natural. Din punct de vedere științific, geologic, are o valoare extraordinară.
Recomandarea mea de vizitare ar fi din primăvară până în toamnă. Iarna e
superb, însă valorile naturale, de geodiversitate, nu sunt atât de bine
evidențiate. În schimb, iarna putem sta de vorbă cu localnicii. Îi găsim la
gura sobei și putem afla povești deosebite. Dacă vrem să îmbinăm oferta
culturală cu cea naturală, recomandarea rămâne pentru primăvară – vară – toamnă.
Laura Pătru, managerul
de marketing al unui grup hotelier din Băile Herculane, ne invită la SPA,
într-o zonă plin de istorie. Este una dintre cele mai vechi stațiuni
balneare din România, atestată din anul 153 e.n. E un loc plin de legende, unde
natura a fost foarte generoasă, în care avem 16 izvoare termale și
termosulfuroase, care au niște efecte miraculoase pentru organism. Hotelurile
noastre sunt complet renovate și am încercat să îmbinăm terapia milenară,
lăsată moștenire de la romani, cu cele mai moderne tehnici și cu ultimele
tendințe SPA din Europa. Puteți găsi terapiile clasice, însă avem și tehnicile
noastre marcă proprie. De exemplu, saune cu plante locale, după rețete care
sunt doar ale noastre, în niște combinații inspirate din legendele despre
puterea lui Hercule și despre frumusețea
Afroditei. Unul dintre pachetele noastre preferate este cel de welness. Acesta
include cinci nopți de cazare, cu pensiune completă și terapii SPA incluse. De
exemplu scrub cu sare, masaje aromatice și masaje de scalp. Prețul este de 2300
de lei (480 euro) pentru două persoane.
Daniela Pop, reprezentantă
marketing la Compania Națională a Sării, SALROM, amintește că exploatarea sării
în România are o tradiție milenară. Din cele șapte exploatări pe care le
avem în grijă, în cinci se practică și turismul. Turiștii au acces la aceste mine
de sare foarte frumos amenajate pentru ei. Sunt niște comori naționale. Noi ne
ocupăm de Salina Praid, din Harghita, Slănic Prahova, cea mai apropiată de
București, Ocnele Mari, în județul Vâlcea, Târgu Ocna și Cacica în Moldova.
Acoperim întreaga țară. Turiștii care pleacă vara sau iarna în vacanțe le pot
vizita oricând, temperatura în saline fiind constantă. Oricine care nu are
contraindicații din partea doctorilor poate coborî în saline pentru a sta două,
trei ore, inclusiv cu copiii. De exemplu, la Praid am amenajat un parc de
aventură cu tiroliană, cu locuri de joacă, astfel încât să stăm cât mai mult
acolo și să respirăm un aer curat, care nu e supus poluării.
Cristi Pitulice este managing
partner la Transilvania Train, un program turistic de cinci zile, foarte
antrenant și intens. Este un pachet unic, care se activează o
singură dată pe an, pentru 120 de pasageri, care vor urca la bordul unui tren
special, pe o rută care pleacă din Brașov, ajunge la Sighișoara, Mediaș, Alba
Iulia, Sebeș, Sibiu, Făgăraș. Practic, pasagerii trenului vor experimenta ceva
diferit în fiecare zi. Vor avea zilnic cel puțin o experiență memorabilă.
Explorăm Haferlandul (zona satelor săseşti), dar participăm și la ateliere tradiționale de pâslărie și țiglărie,
de exemplu. Oamenii sunt tot mai curioși cum de sunt garantate 200 de ani
țiglele de pe casele și bisericile săsești. Avem și degustări de vinuri,
ateliere de arhitectură tradițională și de gastronomie. Acesta din urmă e
foarte amplu. Pasagerilor le sunt prezentate de către chefi locali
transilvăneni tainele acestei bucătării multiculturale. Vom avea preparate
românești, săsești, ungurești, armenești. Într-o altă zi avem concert. O parte
a Filarmonicii din Sibiu va concerta special pentru pasagerii Transilvania Train.
Cătălina Velniciuc,
coordonatoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Suceava,
ne invită de Paște în Bucovina. În 2019, Bucovina se prezintă mai bine
ca în anul precedent. Bineînțeles, punem accent pe mănăstirile, tradițiile și
obiceiurile noastre. Acum vorbim mai ales despre sărbătorile de Paște, care se
apropie. Ne prezentăm cu oferta de turism activ, gastronomic. De Paște, ca în
fiecare an, unitățile administrativ-teritoriale organizează evenimente privind
tradițiile și obiceiurile de Paște din Bucovina. Pensiunile își așteaptă
turiștii cu bucate tradiționale, cu demonstrații de încondeiere de ouă, cu
plimbări la mănăstiri. Este un adevărat spectacol și cultural, și gastronomic.
Conform
datelor unui turoperator, pachetele vândute cel mai bine au fost cele de șase
nopți. Preţul mediu de persoană a fost de 750 lei pe sejur (160 euro), iar două
treimi din vânzările de rezervări timpurii au fost pentru familii cu copii.