Impresii ale câştigătorilor concursului „Alba Iulia-Orașul Unirii”
Concursul Alba Iulia-Orașul Unirii i-a adus pe Jonas Sell și Sabrina Friesenborg în perioada 10-18 septembrie într-o regiune din România despre care nu știau prea multe, dar care le-a rezervat nenumărate surprize plăcute.
Ana Nedelea, 18.10.2018, 11:23
Concursul „Alba Iulia-Orașul Unirii” i-a adus pe Jonas Sell și Sabrina Friesenborg în perioada 10-18 septembrie într-o regiune din România despre care nu știau prea multe, dar care le-a rezervat nenumărate surprize plăcute. Prima surpriză nu a venit totuși odată cu prima lor zi în România, ci atunci când au câștigat concursul organizat de Radio România International cu ocazia Centenarului. Cum a ajuns de fapt Jonas Sell să participe la concurs aflăm în următoarele minute chiar de la el: Jonas Sell: „Concursul a fost difuzat timp de mai multe săptămâni și a început să mă preocupe. La un moment dat am completat întrebările și am expediat răspunsurile. Mi-am zis: Să vedem ce-o să fie! După aceea am primit un e-mail în care mi s-a comunicat că am câștigat.”
Jonas Sell și-a descoperit dragostea pentru radio de mult, cu un aparat mic pe care și l-a achiziționat pe E-Bay pentru a asculta posturile locale. Cum a ajuns să asculte Radio România International ne spune în cele ce urmează ascultătorul emisiunii în limba germană. Jonas Sell: „Am constatat că acel aparat poate mai mult de atât, am ascultat undele scurte și am rămas cândva pe RRI, deoarece semnalul de deschidere și închidere mi-a rămas în ureche. Astfel, încet, încet, am început să ascult tot mai mult acest post.”
Concursul organizat de RRI le-a oferit lui Jonas Sell și Sabrinei Friesenborg șansa de a cunoaște România și dincolo de intermediul undelor radio. Au venit deschiși să exploreze locuri necunoscute, iar în Arieșeni i-a impresionat cel mai mult natura. Cu ce așteptări au dat curs invitației venite din partea Radio România International ne spune Sabrina Friesenborg: „Am venit aici fără așteptări. Am vrut să văd. Trebuie spus că este foarte frumos. Suntem înconjurați de natura, sunt munți, se pot face multe drumeții. Am vazut o cascadă mică, am facut fotografii superbe. Au fost zile foarte frumoase”.
După cum au mărturisit oaspeții noștri, cel mai mult i-a impresionat Groapa Ruginoasa, o groapă mare, formata de natură, peșterile pe care le-au vizitat în zona Arieșeni, mina de aur din Roșia Montană. Jonas Sell: „Natura este impresionantă pentru că aici avem păduri și dealuri/munți fără sfârșit. Numai să mergi prin ele și rămâi impresionat! Oricât ai merge, nu te întâlnești cu altcineva. Sunt puțini oameni, nu sunt zone asa umblate ca altele. Am fost foarte puternic impresionați și de mina de aur din perioada romana. Nu mai văzusem pănă acum o mină de aur romană, am mai vazut mine de cărbuni și de minereuri. Nu m-am așteptat să găsesc aici mine din perioada romana”. Sabrina Friesenborg: „Trebuie să completez că noi venim din regiunea Ruhr, unde se găsesc multe mine. De la mine foarte vechi, până la una foarte profesională la Bochum, unde se coboară mult în adâncime. Și din acest punct de vedere a fost foarte interesant. Ceea ce am aflat s-a așezat peste cunoștințele noastre despre mine. A fost cu totul altceva”.
Nu doar natura, ci și istoria i-a impresionat pe Jonas Sell și Sabrina Friesenborg în România. Îndeosebi vizita la casa memorială Avram Iancu, simbol al jertfei, unde au aflat despre o parte din istoria României necunoscută în Germania, revoluția românească din Transilvania anului 1848. Istoria i-a impresionat pe oaspeții noștri și în Alba Iulia, Orașul Unirii: Sabrina Friesenborg: „Cetatea este de-a dreptul impresionantă, este de altfel și emblema orașului, este foarte întinsă, de jur-împrejur sunt și parcuri și astfel este valorificată în adevăratul sens al cuvântului, de asemenea sunt tot felul de atracții turistice, ca schimbarea gărzii care este jucată de oameni costumați, care merg călare prin cetate și reconstituie o schimbare de gardă așa cum trebuie să fi fost în acele vremuri.”
Peisaje care îți taie respirația, istorie, mâncare gustoasă…. toate acestea promit un sejur de care îți amintești cu plăcere mult timp după ce se încheie. Nu același lucru se poate spune despre infrastructura din România, lucru remarcat de oaspeții noștri, care au vorbit îndeosebi despre necesitatea unei legături mai bune între aeroportul din Cluj și orașele din împrejurimi. Jonas Sell: „Cel puțin atunci când nu mergi cu mașina proprie, trebuie să-ți calculezi timpul. Distanțele între localități nu sunt așa de mari, dar se merge destul, pentru că nu există drumuri rapide. Se merge pe drumuri de țară, care șerpuiesc peste dealuri/munți și nu poți conduce repede. Acest factor trebuie luat în calcul”.
Acest aspect negativ nu a putut umbri totuși un sejur care pe Jonas Sell și Sabrina Friesenborg i-a făcut să-şi dorească să revină în România: Jonas Sell: „România este o țară foarte frumoasă din câte am cunoscut-o noi, oamenii sunt prietenoși, natura este foarte frumoasă, chiar și orașele mici și satele merită vizitate, deci pe scurt, plec cu o impresie frumoasă acasă. Cu siguranță România oferă o imagine cu mult mai bună decât cea bazată pe prejudecățile concetățenilor mei în Germania”.