Impresii ale câştigătorilor concursului RRI „Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici”
Algerienii Mohamed Goumidi şi Abdel-Kader Khelil sunt câştigătorii Marelui Premiu, un sejur în România, oferit în cadrul concursului Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici.
Daniel Onea, 12.05.2016, 10:45
Algerienii Mohamed Goumidi şi Abdel-Kader Khelil au fost câştigătorii Marelui Premiu, un sejur în România, în aprilie 2016, oferit în cadrul concursului organizat de Radio România Internaţional: „Contemporan cu Brâncuşi: Constantin Antonovici”. Ei au fost în judeţul Gorj, locul din care a pornit spre lume, celebrul sculptor Constantin Brâncuşi. Revizităm monumente, mănăstiri şi locuri deosebite, invitându-vă să aflaţi de ce au declarat oaspeţii noştri că România este printre cele mai frumoase ţări din lume.
A fost pentru prima oară când câştigătorii concursului nostru au ajuns în România. Iar vizita acestora a început chiar din Târgu Jiu, spune Mohamed Goumidi: „Am văzut toate lucrările făcute de Brâncuşi, care sunt lucrări extraodinare precum: Coloana Infinitului, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului. Am mai vizitat satul Hobiţa şi casa lui Brâncuşi, precum şi un cimitir creştin, care au fost, într-adevăr, printre cele mai frumoase zone pe care le-am vazut. Am mai vizitat, de asemenea, peşteri minunate. Am mai vizitat şi Mănăstirea Tismana, oraşul Motru, satul Cocorova, din judeţul Dolj. În plus, am efectuat o excursie cu barca ca să vedem peştera Ponicova, peştera Muierilor şi chipul lui Decebal pe Dunăre, la graniţa cu Serbia. Totodată, am văzut mănăstirea Mraconia, am vizitat oraşul Drobeta Turnu-Severin, portul şi muzeul, iar apoi am făcut un tur în orasul Târgu Jiu şi am vizitat Muzeul de Artă.”
De altfel, vizita oricărui turist ar trebui să înceapă la Târgu Jiu. Acolo se află Poarta Sărutului. Este un spaţiu prin care se face trecerea spre o altă lume. Pe stâlpii porţii din lemn se poate vedea motivul sărutului, care poate fi perceput şi ca un ochi. Acesta priveşte înspre interior şi, după cum spun curatorii monumentului, ajunge la sufletele celor care vizitează municipiul Târgu Jiu. Este una dintre cele mai importante opere ale sculptorului Constantin Brâncuşi. Dacă veţi merge pe acelaşi drum, veţi ajunge la Aleea Scaunelor. Scaunele pe care le veţi vedea marchează practic drumul spre Masa Tăcerii, o masă ţărănească. Sculptorul a văzut-o şi ca fiind cea dinaintea confruntării, de la care pleacă la luptă viitorii combatanţi şi, de ce nu, viitorii eroi. Sunt lucrări în piatră şi foarte des vizitate. Nu trebuie să uităm însă de Coloana Infinitului, un adevărat testament spiritual al marelui artist. Este un monument dedicat eroilor, asemenea întregului ansamblu. Iar după această vizită, vă puteţi îndrepta, asemenea câştigătorilor noştri spre zona montană. Vă veţi îndrepta practic spre partea de nord a judeţului, destinaţia perfectă a oricărui împătimit pentru turismul de aventură sau a fotografilor care vor să surprindă peisaje spectaculoase. În judeţul Gorj se află 2.000 de peşteri. Astfel, turismul montan este un punct forte, cu posibilitatea de a practica speologia sau de a face drumeţii. Există apoi zone numai bune pentru zborul cu parapanta şi deltaplanul sau potrivite pentru rafting, cicloturism ori pescuit sportiv.
O destinaţie completă, după cum spune Mohamed Goumidi, unul dintre câştigătorii noştri: „Într-adevăr, am vazut o zonă superbă, cu monumente eterne ale sculptorului roman, Constantin Brâncuşi, care ne-a lăsat amprente veşnice, amprente care exprimă arta lui elevată şi foarte frumoasă. Adevărul este că ceea ce am văzut este nemaipomenit, merită să ne bucuram de piesajele fermecătoare pe care le-am văzut în România, aceasta ţară atât de frumoasă. Aş putea spune că România este printre cele mai frumoase ţări din lume, care trebuie sa fie vizitată, pentru ca oamenii să se bucure de piesajele ei încântătoare şi de monumentele turistice antice.”
La fel de încântat de sejurul în România s-a declarat şi Abdel-Khader Khelil: „Mulţumesc Radioului, Radio România Internaţional, pentru organizarea acestui concurs important, datorită căruia am avut şansa să vizităm România! Într-adevăr, concursul depsre sculptorul Constantin Brâncuşi, a fost deosebit. Şi iată-ne acum printre voi în România. Prima noastră vizită a fost la oraşul Târgu Jiu, în judeţul Gorj, care este o zonă turistică. Iar prima impresie pe care vreau s-o exprim a fost buna primire, începând de la aeroport până când am ajuns la Târgu Jiu. Primele obiective pe care le-am vizitat au fost lucrările sculptorului Brancuşi, Ansamblul Calea Eroilor, Ansamblul Monumental Calea Eroilor pe care l-a facut la cererea Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene. Într-adevăr este ceva uimitor, pentru că ansamblul este format din patru lucrări: Aleea Scaunelor, Masa Tacerii, Poarta Sarutului, pe lângă Coloana Fără Sfârşit. Asta pe langa faptul ca am vizitat numeroase sate si comune, printre care şi Hobita, unde există casa părintească a sculptorului Brâncuşi şi unde am văzut cum trăia acest sculptor faimos! Iar noi am avut onoarea, o mare onoare să ne aflăm în această casă istorică.”
Un alt avantaj al zonei este că, spre deosebire de zonele intens promovate ale României, aici, indiferent când v-aţi programa o vizită, nu veţi întâmpina probleme la cazare. În Târgu Jiu există o serie întreagă de hoteluri, de pensiuni, de mai mică sau mai mare capacitate, pentru toate buzunarele. Veţi găsi hoteluri de patru stele, de trei stele şi multe pensiuni amenajate rustic în mediul rural. Iar gazdele sunt mereu bucuroase de oaspeţi. Aşa cum a observat şi Mohamed Goumidi: „Ceea ce am observat prima dată este că poporul român este un popor liniştit, un popor deosebit, iubitor de turism, care se adaptează la nevoile turiştilor veniţi din toate ţările lumii! Adica, am fost uimiţi când am ajuns la Târgu Jiu să observăm că oraşul este liniştit, oamenii sunt organizaţi. Am fost uimiţi in ceea ce priveşte poprul roman… este un popor excepţional. În încheiere, aş vrea să mulţumesc postului Radio România Internaţional pentru toate eforturiele depuse în vederea informării lumii arabe despre Romania şi despre toate evenimentele, fie ele politice, economice sau cultuale. S-au făcut eforturi pentru a informa lumea despre Romania, despre civilizaţia ei şi despre obiceiurile sale frumoase. Vă mulţumesc foarte mult, şi îi invit pe toţi ascutătorii din lumea arabă şi din afara ei, să asculte Radio România Internaţional, şi să cunoască România, fie de aproape, fie de departe, pentru că este o ţară frumoasă cu civilizaţie foarte veche.”
Rămâneţi aşadar cu programele Radio România Internaţional şi participaţi la concursurile noastre. Veţi avea astfel ocazia să vedeţi locuri deosebite, oameni frumoşi, tradiţii, obiceiuri şi să participaţi şi la evenimente de neuitat.