Invitaţie la turism rural
Dacă tot a venit toamna şi atracţia vacanţelor la mare şi la munte păleşte, deşi pofta de vacanţă nu a trecut încă, cel mai bine s-ar potrivi un sejur într-o pensiune turistică.
Ana-Maria Cononovici, 11.09.2014, 10:48
Dacă tot a venit toamna şi atracţia vacanţelor la mare şi la munte păleşte, deşi pofta de vacanţă nu a trecut încă, cel mai bine s-ar potrivi un sejur într-o pensiune turistică. În acestă săptămână vă prezentăm câteva oferte şi vă oferim câteva sugestii de vacanţă în zona rurală a României, pornind de la ofertele pensiunilor înscrise în ANTREC. (Asociaţia Naţională de Turism Rural, Ecologic şi Cultural).
La ultima ediţie a Târgului de turism al României, Mişu Chiruc, preşedinte executiv ANTREC, prezenta oferta diverselor zone, amintind de intenţia de a concentra turismul rural în jurul evenimentelor specifice: De exemplu avem Festivalul sarmalelor de la Praid, Festivalul păstrăvului de la Ciocăneşti, Festivalul fructelor de pădure, Festivalul răciturilor şamd., în special gastronomice, pentru că agroturismul diferă de turismul clasic: nu promovăm numai cazare şi masă, noi promovăm ca cel care vine în sistemul agroturistic să ne cunoască la noi acasă unde îl întâmpinăm cu ospitalitate, să intre în interacţiune cu gazda, pentru că după mine nu este agroturism pensiunea la care te duci, iei cheile şi este rece. Pentru agroturism trebuie să fie proprietarul acasă, cu sufletul, să-l simţi.”
L-am întrebat pe interlocutorul nostru ce zone din România au excelat în privinţa ofertei agroturisticeîn ultimii 20 ani. Mişu Chiruc: Evident, cei care au avut de la natură nişte bogăţii. În primul rând, bogăţiile naturale, apoi bogăţii de folclor. La început a fost foarte dezvoltat turismul în zona Bucovinei. Apoi în zona Bran-Moeciu, de unde a plecat ideea de asociaţie de agroturism. Dar zona Vrancea, zona Neamţului, unde sunt şi mănăstiri, unde sunt şi alte facilităţi de petrecere a timpului liber, să vizitezi. Între timp noi încercăm să promovăm evenimente, care să atragă turiştii şi apoi ei să transmită că au nevoie de cazare, iar pensiunile să ofere acestă cazare. Creşte interesul pentru zonă, creşte şi oferta de pensiuni.”
Toamna se asociază în România cu cămările pline cu borcane de murături, cu dulceţuri, zacuscă şi multe alte bunătăţi, care să dea gust sezonului rece. În sate găsiţi pensiuni de 2, 3, 4 sau 5 margarete, funcţie de facilităţile pe care le oferă. Dar indiferent de alegerea pe care o veţi face, vă veţi putea bucura de liniştea traiului patriarhal şi veţi putea gusta bucate tradiţionale, pregătite de gospodinele de aici. Meniul tradiţional tentează cu produse precum peştele în crustă de cetină, în special păstrăvul, care este afumat şi păstrat în crengi de brad, de la care îşi ia o aromă specială; apoi caşul şi urda proaspete aduse de la stână sau pastrama de oaie. De asemenea, vizitatorii pot fi implicaţi în activităţile locului, pot merge la o stână, să vadă cum se face caşul sau pot ajuta gospodinele la pregătirea proviziilor de toamnă. Sau chiar dacă doresc doar să guste viaţa liniştită de la ţară, aceasta poate fi observată chiar şi din cameră, pentru că se văd casele din jur, cu animale, cu cocoşii care cântă dimineaţa, cu toate elemente specifice vieţii unui sat.
Iar vacanţele de la pensiunile rurale nu se adresează numai familiilor; multe pensiuni au şi facilităţi pentru organizarea de seminarii sau team-building. În plus, planul ANTREC este o mai bună specializare a pensiunilor. Mişu Chiruc: Noi deja suntem într-o colaborare cu ministerul turismului, cu autoritatea naţională de turism, să clasificăm pensiunile noastre pe anumite domenii de activitate. Faţă de turismul clasic, noi nu avem hotelul şi masa. Sunt pensiuni preponderent pentru pescuit, acelea au o structură aparte, au lac aproape, îţi oferă asistenţă tehnică pentru pescuit. Facem o structură sau o reţea de pensiuni care oferă facilităţi pentru copii, cu spaţii de joacă, asistenţă medicală, o asistenţă de specialitate cu psihologi. Apoi avem pensiuni pentru vânătoare. Încercăm să facem o separare pe specificul fiecărei pensiuni.”
Oriunde aţi alege să petreceţi o vacanţă patriarhală în această toamnă, din Ardeal, Maramureş, Bucovina şi Muntenia, puteţi şi achiziţiona produse autentic româneşti realizate în serie mică, după reţete tradiţionale: de la cârnaţi afumaţi, murături după reţeta bunicii, castane coapte, miere de albine, dulceţuri, prăjituri şi ciocolată de casă, alune şi migdale pralinate, mere glazurate, faimosul magiun de Topoloveni (singurul produs tradiţional românesc certificat de UE), vinuri deosebite, pâine de casă, zacuscă, caşcaval de casă, costiţă de oaie, brânză de burduf şi telemea de oaie, până la produse de artizanat.