Băile Govora (reluare)
Chiar dacă ne pregătim de sezonul estival, un sejur la tratament ne poate pune pe picioare după un an de muncă susţinut.
Ana-Maria Cononovici, 22.08.2014, 12:49
Chiar dacă ne pregătim de sezonul estival, un sejur la tratament ne poate pune pe picioare după un an de muncă susţinut. Aşa că pentru destinaţia noastră de astăzi am ales Băile Govora, staţiune recomandată atât pentru tratament, cât şi pentru relaxare. O destinaţie perfectă în orice anotimp, căci la Băile Govora beneficiaţi de un climat continental moderat, cu influenţe mediteraneene. Aici, verile sunt răcoroase, temperatura medie a lunii iulie fiind de 19°C. Iernile sunt blânde, cu o temperatură medie a lunii ianuarie de -3°C. Tratamentele balneare au o veche tradiţie în România, aceasta fiind printre primele ţări din lume în care a fost creată o societate ştiinţifică de balneologie şi climatologie. Vă propunem să cunoaştem astăzi, alături de invitata noastră, beneficiile unui sejur la Băile Govora.
Situată în Judeţul Vâlcea, în regiunea depresiunii sub-carpatice, Staţiunea Băile Govora se găseşte la 21 km de Râmnicu Vâlcea, la 360 m altitudine, fiind înconjurată de păduri de fagi, stejari şi pini. Băile Govora se bucură de numeroase avantaje, de la proprietăţile terapeutice ale factorilor naturali (aerul şi apa), care au transformat staţiunea într-o destinaţie de top pentru balneoterapie, continuând cu atracţiile turistice (arhitectură, mănăstiri) şi nu în ultimul rând cu zonele renumite pentru iubitorii de vin (Drăgăşani).
La Băile Govora turiştii pot beneficia de cura de tratament balnear, pentru afecţiuni respiratorii, reumatice sau digestive dar şi de relaxare, aceasta staţiune fiind o alegere excelentă pentru toate vârstele.
Daniela Vlad, director general SC Băile Govora SA , ne spune care sunt afecţiunile tratate aici şi care ar fi durata optimă a unei cure balneare, pentru ca efectul benefic să poată fi menţinut cât mai mult timp: Minim 12 zile de cazare cu minim 10 zile de tratament, obligatoriu, pentru că o cură balneară nu înseamnă doar să facem strict procedurile de tratament, într-un număr cât mai mare, într-un număr cât mai mic de zile. Această cură balneară se referă la a sta într-o staţiune balneară, în care efectul balnear, în funcţie de motivul pentru care vine pacientul-oaspete, să se instaleze. Lucru foarte important şi pe care mulţi nu-l au în vedere. La noi se tratează în primul rând afecţiunile respiratorii, reumatismale, dar se face şi crenotarapie (tratarea anumitor afecţiuni cu ajutorul apelor minerale, fie că este vorba de băi sau de o administrare internă). Aceaste afecţiuni la ora actuală sunt destul de frecvente la noi în ţară, cele mai grave fiind afecţiunile respiratorii la copii.”
Aici veţi întâlni oferte care se adresează tuturor buzunarelor, de la 675 lei pentru sejururi de 5 nopţi, în care sunt incluse cazare, mic dejun şi tratament, ne-a spus invitata noastră. Puteţi să alegeţi pensiuni sau hoteluri de două, trei sau chiar şi patru stele. Dar Govora este renumită pentru un hotel recent renovat, hotelul Palace, care este un simbol al staţiunii. Daniela Vlad: Toată lumea care vine în Govora este rugată să vină să vadă un imobil cu o arhitectură unică, de la 1911-1914, şi este primul hotel din România care a avut bază de tratament. Este un hotel mare, cu arhitectură specială, în sensul că poziţia lui face ca în fiecare cameră să avem cel puţin două ore de lumină solară în decursul unei zile, un hotel cu 132 de camere, iar ochiurile din ziduri reprezintă numărul de zile dintr-un an.”
Şi dacă v-aţi hotărât să petreceţi ceva mai mult timp în zonă, să vă bucuraţi de factorii de cură balneară, dar şi de peisaje, zona este încărcată de atracţii turistice. Am rugat-o pe Daniela Vlad să ne recomande câteva dintre obiectivele pe care nu puteţi să le rataţi: “Sunt foarte multe, pentru că suntem înconjuraţi de o zonă rurală cu foarte multe biserici, mănstiri, deci acea parte a României, care ne-a consacrat peste hotare. Avem Mănăstirea Dintr-un Lemn, mănăstire unică, Mănăstirea Horezu, din localitatea Horezu, care este patrimoniu UNESCO şi Mănăstirea Govora, de la care şi vine numele localităţii noastre. La câţiva kilometri avem splendida vale a Oltului şi oraşul Vâlcea pentru shopping, pentru că este la modă.”
Şi nu departe, puteţi vizita podgoriile de la Drăgăşani, unde puteţi degusta soiuri de Cabernet Sauvignon, Novac şi Negru de Drăgăşani, Merlot şi Sauvignon Blanc, dar şi soiurile autohtone precum: Cramposie Selecţionată, Fetească Regală şi Tămâioasă Românească.
Însă pentru toate acestea va trebui să vă contactaţi chiar acum operatorul de turism pentru o ofertă personalizată şi pentru a vă face rezervarea din timp.