Sărbătorile Iaşiului 2013
Primăria Municipiului Iaşi organizează an de an, în luna octombrie, o suită de manifestări culturale, umanitare, comerciale, sportive şi de divertisment care vin să completeze amplul program religios pregătit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Daniel Onea, 10.10.2013, 10:15
Primăria Municipiului Iaşi organizează an de an, în luna octombrie, o suită de manifestări culturale, umanitare, comerciale, sportive şi de divertisment care vin să completeze amplul program religios pregătit de către Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, cu ocazia Sfintei Parascheva, ocrotitoare a Moldovei. Astfel, printre acţiunile de mare anvergură ce se desfăşoară cu ocazia Sărbătorilor Iaşului” amintim Promenada Costumelor de Epocă, decernarea Premiilor anuale ale Uniunii Scriitorilor Iaşi, Festivalul folcloric Trandafir de la Moldova”, spectacole şi concerte gratuite în aer liber, Târgul de Toamnă şi Sărbătoarea Vinului, cupe şi competiţii sportive si un superb joc de artificii oferit tuturor participanţilor la Sărbătorile Iaşului” în data de 15 octombrie. Despre toate aceste evenimente am vorbit cu invitaţii noştri de azi: Victoria Epurean, agent de turism şi Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei municipiului Iaşi.
Victoria Epurean este cea care însoţeşte turiştii în această lună, în fiecare săptămână, într-un tur gratuit de oraş: În această perioadă, Centrul de informare turistică organizează un concurs, Recunoaşte Iaşiul”, cu sprijinul studenţilor de la Universitatea A.I. Cuza. Turul gratuit e un tur pietonal, organizat în fiecare miercuri, de la ora 9.00 la 11.00, prin care prezentăm centrul istoric al Iaşului. Acesta cuprinde 20 de obiecte turistice şi poveşti interesante despre Iaşi. Am început cu localnicii care credeau că îşi cunosc oraşul, însă cu ocazia turului au realizat contrariul, dar am plimbat şi străini, nu neapărat turişti, ci şi cei aflaţi în oraş pentru afaceri. Aceştia au rămas foarte impresionaţi de istoria noastră, de numeroasele biserici din oraş. Le-a plăcut mult centrul istoric şi, mai ales, zona cu Palatul Culturii. Mulţi au intrat şi în Teatrul Naţional, după restaurare, şi au rămas uimiţi. Sunt multe monumente istorice, iar dacă ar fi să fac un top acesta ar cuprinde: Teatrul Naţional, Muzeul Unirii, Casa Pogor şi mănăstirile, atât din oraş cât şi din afara lui, trebuie neapărat vizitate la Iaşi.”
Palatul Culturii, a cărui construcţie a început în anul 1906, Mănăstirea Trei Ierarhi, datată din anul 1635, Mitropolia, Mănăstirea Golia, chiar Piaţa Unirii, sunt obiective pe care Victoria Epurean vă recomandă să nu le rataţi. Există şi muzee de referinţă: Muzeul Unirii sau Casa Pogor – sediul societăţii literare Junimea. Referitor la Zilele Iaşului sunt tot felul de expoziţii şi de activităţi interactive, interesante, pentru tineri, studenţi, copii. Unul dintre evenimentele deosebite din această perioadă este Parada costumelor de epocă. Este un eveniment organizat în fiecare an, de tradiţie. Această promenadă se face având la bază istoria Iaşiului. Bulevardul Ştefan cel Mare se nume înainte Uliţa Boierilor şi era loc de promenadă pentru doamnele de la casele boiereşti. Se doreşte învierea atmosferei din trecut prin această promenadă a costumelor de epocă. Mai sunt evenimente care se leagă de istoria oraşului, printre care Târguri de dulceţuri de la mănăstirea Golia. Se organizează un târg de dulceţuri acolo, fiindcă la Golia era cea mai bună apă din oraş. Există de-o parte şi de alta două cişmele şi de acolo oamenii se aprovizionau cu apă pentru a face o dulceaţă foarte bună. Târgul este anual şi sunt dulceţuri care de care mai gustoase şi ciudate. Veţi găsi dulceţuri din ceapă, ardei iute sau trandafir. Merită încercat.”
Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei municipiului Iaşi, ne-a vorbit despre lunga tradiţie a sărbătorilor Iaşului: De peste 10 ani, Iaşiul a devenit capitala ortodoxiei din sud-estul Europei, iar hramul Cuvioasei Parascheva a devenit o sărbătoare semnificativă în spaţiul ortodox românesc. Este oraşul în care se face cel mai mare pelerinaj din România la ora actuală. Am atins recorduri, când 800.000 de pelerini au vizitat Iaşiul în perioada 7 – 15 octombrie. Alte manifestări semnificative sunt cele care sărbătoresc oraşul Iaşi. Ideea le-a venit marilor primari ai Iaşiului, din anii 1920-1930. Atunci se organizau târguri importante pentru zona Moldovei. Împreună cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei am reînviat această lună a Iaşiului şi, de hramul Sfintei Parascheva, s-a decis să sărbătorim şi zilele oraşului.”
Meşteri populari se adună cu mic, cu mare şi organizează demonstraţii şi expoziţii cu vânzare. Concerte de muzică pop sau populară sunt în fiecare seară. Va fi şi o defilare militară cu torţe, sunt reprezentaţii de piese de teatru în cadrul Festivalului Internaţional de teatru, seri de poezie sau de fotografie. Iată doar câteva alternative pentru programul pe care-l puteţi avea luna aceasta la Iaşi. Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei municipiului Iaşi, ne-a confirmat o ofertă bogată şi pentru toate gusturile. Sunt evenimente care se referă atât la partea laică a acestor sărbători cât şi la partea spirituală. Dacă ar fi un turist din străinătate, probabil că primul reper pe care l-aş aduce în discuţie este cel legat de latura spirituală. Nu este de omis faptul că de hramul Cuvioasei Parascheva are loc un fenomen spiritual deosebit. Din acest punct de vedere, aşa cum sunt marile pelerinaje ale greco-catolicilor din Franţa, din Italia, evenimentul acesta se poate ridica la nivelul acestor manifestări religioase. Prin urmare un prim eveniment ar fi pelerinajul, hramul Cuvioasei Parascheva şi slujba din aer liber. Dintre evenimentele laice, primul la care m-aş opri este Târgul Vinurilor, o sărbătoare populară, adresată tuturor. E asemănătoare cu Oktoberfest, numai că nu se consumă bere, ci băutură tradiţională, vin. Cea mai importantă manifestare pe care vrem să o aducem în atenţia opiniei publice este legată de Seara Valorilor. Aceasta e dedicată marilor oameni din Iaşi. Ne prezentăm cei mai reprezentativi oameni, care şi-au adus contribuţia la valorile naţionale şi internaţionale, prin activitatea depusă în anul precedent. Doresc să subliniez că, oficial, ne dorim să devenim capitală culturală europeană în anul 2021. Prin urmare, latura culturală şi spirituală a Iaşiului trebuie subliniată. Împreună cu organizaţiile de profil, reprezentanţii mass media, oamenii de cultură, lucrăm pentru a împlini acest deziderat în anul 2021.”
În speranţa că v-am convins să vizitaţi Iaşiul în sărătoare, în luna octombrie, vă aşteptăm şi data viitoare cu o nouă destinaţie.