Turism gastronomic în România
În România există zone rurale sau mici localităţi cu valenţe turistice. De aceea vă invităm să descoperiţi o Românie gustoasă, însă tentaţiile gastronomice sunt, de multe ori, asociate cu muzică şi dansuri ...
Ana-Maria Cononovici, 07.03.2013, 10:24
În România există zone rurale sau mici localităţi cu valenţe turistice. De aceea vă invităm să descoperiţi o Românie gustoasă, însă tentaţiile gastronomice sunt, de multe ori, asociate cu muzică şi dansuri tradiţionale, activităţi sportive şi excursii în împrejurimi.
Pentru că în acest an Paştele ortodox este la începutul lunii mai, în aprilie sunteţi aşteptaţi la mai multe manifestări specifice, de la festivaluri ale ouălor încondeiate, la târguri de produse tradiţionale, unde îşi arată măiestria echipe din diverse zone ale ţării.
Şi cum festivalurile gastronomice atrag din ce în ce mai mulţi turişti animaţi de curiozitatea descoperirii de noi mâncăruri, tradiţii, locuri şi oameni, vă propunem un prim popas în comuna buzoiană Varlaam. Aici se organizează în luna mai o adevărată sărbătoare printre crescătorii de oi, Înţărcatul Mieilor. De la organizatoarea festivalului, Maria Blidaru, care este şi proprietara unei pensiuni, aflăm ce ar putea vedea şi gusta turiştii prezenţi la “Înţărcatul Mieilor”: “Înţărcatul mieilor este o sărbătoare de primăvară, în care oile pleacă la munte şi mieii rămân în ţarc. Sărbătoarea înseamnă pregătirea preparatelor din miel, a brânzei, făcutul caşului la faţa locului, care e una dintre tradiţii. Este o sărbătoare în aer liber, în care căutăm să promovam pe cât posibil produsele din zonă: bulzul de Varlaam, caşul de Varlaam, mieii de Varlaam, adică de munte, în mod special. Cu această ocazie facem tot felul de concursuri, de gătit preparate din brânză, din miel, pentru ca să scoatem în evidenţă calitatea şi gustul lor.”
Dată probabilă de desfăşurare, pe care vă invităm să o adăugaţi pe agenda excursiilor dumneavoastră obligatorii de peste an, 11 mai, în prima sâmbătă după Paştele ortodox. Vă recomandăm să vă rezervaţi locul din timp la pensiunile din zonă, pentru că la sărbătoare se adună câteva sute de persoane.
În luna iunie se sărbătoresc Zilele comunei Turia, din Covasna (centru). Atunci se organizează un festival gastronomic internaţional. La Turia s-a stabilit chiar şi un record, fiind pregătit un bulz, adică o ruladă din mămăligă şi brânză de burduf, cu o lungime de peste 60 de metri.
O altă destinaţie interesantă este Tismana din judeţul Gorj (sud-vest). Acolo, an de an, are loc Festivalul Răciturilor, prilej cu care turiştii pot degusta adevărate răsfăţuri gastronomice gătite de gospodinele comunei. Tot aici puteţi vizita şi Mănăstirea Tismana, construită in secolul 14. Biserica, a cărei dominantă cromatică este roşul, o culoare cunoscută sub denumirea de “roşu de Tismana”, este protejată de ziduri înalte, în interiorul cărora se află chiliile măicuţelor şi un mic muzeu.
Nici comuna Praid din judeţul Harghita nu este mai prejos, aici organizându-se unul dintre cele mai cunoscute şi promovate evenimente: Festivalul Sarmalelor. Evenimentul reuneşte reprezentanţi ai satelor din întreaga ţară, dar şi din Ungaria, care se întrec într-un concurs menit să stabilească cine prepară cele mai bune sarmale.
Toamna aduce şi alte tentaţi gastronomice, precum Festivalul Brânzei şi Pastramei de la Bran, judeţul Braşov (centru). Cu acest prilej, ciobanii din zonă îi vor îmbia pe turişti cu preparate tradiţionale din carne de oaie, stropite din belşug cu vin şi palincă din rezervele proprii.
Următoarea destinaţie pentru amatorii de festivaluri gastronomice este localitatea Berca din judeţul Buzău. În octombrie, vă aşteaptă un festival dedicat celebrilor cârnaţi de Pleşcoi, preparaţi după metode vechi şi încă ţinute secrete de localnici. În Băileşti, Dolj (sud), localnicii organizează tradiţionalul Festival Zaibărului şi Prazului, unde reţetele locale vor satisface chiar şi gusturile celor mai pretenţioşi.
De asemenea, vă puteţi programa o vizită la una din cramele celebre din România. Marius Paşca, responsabil cu sectorul turistic, ne prezintă oferta de la Cramele Recaş din judeţul Timiş (vest): “Vinul ne însoţeşte pe tot parcursul vieţii, de la naştere, până la trecerea în nefiinţă. Iată un motiv de a-l cunoaşte pe acest prieten al nostru la el acasă. Vine lumea să vadă unde se produce vinul, să vadă cum se produce vinul. Meniurile pe care noi le propunem întotdeauna au legătură cu vinul, de la meniuri tradiţionale specifice zonei de vest a ţării, până la meniuri internaţionale, cu peşte, fructe de mare, salate, gulaş, păturată pe crumpi, iată câteva reţete. Nimic nu e lăsat la voia întâmplării într-o astfel de degustare de vin! Vinului aşa îi stă bine, să fie însoţit de bucate pe măsura lui, iar bucatele trebuie să fie bine meşteşugite de maeştri în artă culinară.”
Cu speranţa că vacanţele dumneavoastră vor fi de astăzi mai gustoase, vă aşteptăm să “gustaţi” România!