Campania “Ajută-ne să ajutăm”
În România există o clinică privată în care medicii operează gratuit pacienții cu venituri mici. În urmă cu doi ani, aceştia au pus bazele “Asociației Zetta și de atunci tot mai mulți pacienți, vin pentru a fi salvați.
România Internațional, 01.01.2020, 14:51
În România există o clinică privată în care medicii operează gratuit pacienții cu venituri mici. În urmă cu doi ani, aceştia au pus bazele “Asociației Zetta și de atunci tot mai mulți pacienți, cu situații sociale speciale și cu diferite probleme medicale, ce țin de Chirurgia Plastică și Microchirurgia Reconstructivă, vin pentru a fi salvați. Fondatorul acestei asociații este doctorul Dragoş Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și reconstuctivă, cu peste 20 de ani de experiență şi cu zeci de premiere medicale, inovator în medicină (medaliat cu aur la Bruxelles). El formează împreună cu alţi 10 medici o echipă salvatoare pentru mulți oameni aflați în dificultate. Deşi iniţial medicii au hotărât să efectueze 50 de operaţii pro-bono, în 2018, acestea s-au realizat în doar cinci luni, pentru ca până la sfârşitul anului să se ajungă la 125 de operaţii pro bono. Si anul 2019 a fost unul de mare succes, au depăşit de două ori ceea ce şi-au propus.
Dr. Dragoş Zamfirescu: Mie îmi place să operez, nu să vorbesc și să mă laud. Practic, o lună și jumătate clinica a lucrat numai pentru operații pro-bono, ceea ce nu cred că face nimeni în lume, iar din timpul meu, un sfert, adică trei luni din an, am lucrat pentru această cauză… Suntem câțiva doctori care facem operații pe care nu le mai fac alte centre din România și suntem, uneori, ultima speranță. Să refuzăm un pacient doar pentru că nu are bani să plătească în privat, nu mi s-a părut niciodată acceptabil. Am pus bazele acestei Fundații la indicația unor contabili pentru a acoperi din donații costul acestor operații, care nu sunt chiar așa de ușoare. Ne-am uitat la salariul mediu, la nivelul mediu de consum al unui om din România și avem două praguri de încadrare. Si pacienții din clasa de mijloc își pot permite anumite operații, adică să plătească doar consumabilele. De exemplu, o persoană care are sub 500 de euro venit net poate să beneficieze de operație gratis. Practic, oricine are un salariu la limita decenței, nu foarte mic, poate fi operat gratuit.
Andreea Marin este una dintre vedetele din România care s-a implicat în acest proiect și a dat startul unei campanii, în premieră în România. Este vorba de campania Ajută-ne să ajutăm!’ care are ca scop strângerea de fonduri pentru consumabilele care se folosesc în aceste operații gratuite.
Andreea Marin: “Acum un an Ajută-ne sa ajutăm a fost rodul întâlnirii dintre mine și medicul Dragoş Zamfirescu, pentru că eu am fost pacienta lui. Fiind acolo, în clinică, am tot aflat de cazuri care erau operate pro-bono și cazuri foarte complicate. Oameni după incendii, după accidente soldate cu amputații, cazuri de cancer unde era nevoie de reconstrucția unei părți a corpului, malformații pentru copii și maturi, operații grele care erau făcute gratuit. Am întrebat ce înseamnă asta, iar doctorul mi-a spus că după puterile lui încearcă să nu spună NU nimănui. Insă consumabilele din fiecare operație costă mii de euro, cam 3,5 euro pe minut de operație, iar o operație poate dura și 12 ore, iar un pacient poate avea nevoie de operații succesive de reconstrucție, în timp, pentru a ajunge la rezultatul dorit. Acești doctori încercau să acopere din buzunarul lor propriu aceste costuri ca pacientul să nu plătească nimic. Si așa am început să construim această campanie. Acum sunt mii de români din țară și din străinătate care donează.
În toamna anului trecut, Asociaţia Zetta a organizat cea de-a doua ediție a Galei caritabile Zetta Ajută-ne să ajutăm, un eveniment de recunoaștere și stimulare a responsabilității sociale, care își propune să devină o tradiție în România. Aici am întâlnit-o şi pe Magda Coman, inițiatoarea mișcării “Atipic Beauty în România: Sunt în acest scaun cu rotile din 2005. Prefer să spun că a fost o întâmplare nefastă şi că acesta a fost destinul meu şi poate că aşa sunt mai de folos celor care au nevoie de sprijinul meu. Sunt preşedintele Asociaţiei “Open your heart, organizator al eveimentului “Atipc Beauty, şi mă aflu la această Gală pentru că Clinica Zetta a oferit, în cadrul Galei “Atipic Beauty la Palatul Parlamentului, câte o operaţie gratuită modelelor de viaţă aflate în scaun rulant. Am venit să le mulţumesc acestor oameni minunaţi care oferă aceste intervenţii gratuite.
Monica Radu are 44 de ani. Era studentă în ultimul an la Facultatea de Litere din București când un accident de mașină i-a fracturat coloana vertebrală. De atunci, de 22 de ani, este în scaun cu rotile. Chiar și așa, și-a continuat viața, este scriitoare și are 3 copii. A fost operată de curând în urma unei escare suprainfectate profunde: Am avut șansa să aflu despre intervențiile care se fac la Clinica Zetta și despre programul pe care Asociația Zetta îl are într-un moment foarte dificil pentru sănătatea mea. Eram în prag de septicemie și dl. doctor văzând situația, a doua zi, m-a și băgat în sala de operație. Era vorba de un lambou, o procedură care ține de chirurgia plastică, era ceva ce se putea face doar într-o clinică de chirurgie plastică și acest gen de oprație este foarte costisitoare. Așa că, pentru mine a fost o șansă extraordinară să aflu de acest program, exact atunci când aveam cea mai mare nevoie și a fost fantastic să fiu primită. Eu nu am mai întâlnit așa ceva și nu se poate spune că mediul spitalicesc mi-e străin, pentru că sunt în fotoliu rulant de 22 de ani, deci am o experiență îndelungată. Pot să spun că o stare de siguranță și de bunăvoință, așa cum am întâlnit la Clinica Zetta, n-am întâlnit în altă parte.
Campania “Ajută-ne să ajutăm continuă și în 2020. Cei interesaţi să ajute pot trimite un SMS la numărul 8838 pentru a dona 2 euro. De asemenea, s-a creat şi un fond de urgenţă, pentru cazurile ce nu pot aştepta adunarea sumei necesare consumabilelor, pe site-ul www.asociatiazetta.ro.